Hlavní navigace

Spočítejte si, jestli vám hrozí infarkt

29. 4. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Téměř tři čtvrtě milionu Češek a Čechů trpí nemocemi srdce a cév. Mnozí aniž by to věděli. A hrozba infarktu se sune do stále nižšího věku. Chcete vědět, jestli se vás taky týká?

Ani osvěta o rizicích kouření, nevhodné stravy či vysokého tlaku a ani léčba nezměnily nic na tom, že na ně umírá polovina populace. Novinářům to řekl profesor Richard Češka z Centra preventivní kardiologie Všeobecné fakultní nemocnice. Varující podle něj je, že tyto nemoci postihují stále mladší lidi, není výjimkou infarkt či mrtvice u čtyřicetiletého pacienta.

Léky na snížení cholesterolu statiny sníží riziko o 40 procent. Až 60 procent pacientů tedy zemře navzdory tomu, že jsme je léčili,“ řekl profesor. Příčinou je „zbytkové riziko“, píše agentura ČTK.

I když se totiž podaří léky snížit takzvaný zlý cholesterol, který vytváří v cévách pláty a ucpává je, zůstává nízká hladina takzvaného hodného cholesterolu, které cévy „čistí“. Pacienti mají nevyrovnanou hladinu krevních tuků, jsou obézní, přičemž tuk se jim ukládá na břiše, mají vysoký tlak. I přes užívání statinů jsou tedy zvýšeně ohroženi infarktem či mrtvicí.

Léčba? Nejdřív dieta a zdravý život, pak léky

Léčba spočívá v nastavení rovnováhy jednotlivých tukových složek v krvi a zavedení preventivních opatření. Znamená to vyřadit ze stravy potraviny bohaté na nasycené tuky, více se hýbat a u diabetiků léčit cukrovku. „Pro zdravé srdce a cévy je nezbytné především vědět, to znamená, každý by se měl zamyslet nad tím, jestli měl v rodině srdeční onemocnění, genetika je důležitý faktor,“ uvedl profesor.

Radí také lidem, aby se poradili se svým lékařem a zjistili u sebe alespoň základní rizikové faktory, tedy jakou má hladinu cholesterolu, tlak a puls. Pokud nestačí k úpravě běžná pravidla zdravé výživy, mají lékaři na výběr z řady léků, které snižují riziko onemocnění i úmrtí.

Od února mají možnost podat i lék na snížení hladiny špatného cholesterolu s obsahem niacinu, což je jeden ze skupiny vitamínů B. Niacin mohli pacienti užívat už dříve, řada z nich ho ale nesnášela. Po užití léku asi na půl hodiny zrudli a měli pocit, jako by se spálili na slunci. V novém léku je látka, která rudnutí blokuje. Bohužel – obyčejné požívání potravin s vitaminem niacinem nestačí, je ho totiž třeba tisícinásobně víc, než kolik ho je v jídlech.

Jak zjistíte, zda máte riziko infarktu:


 – jakou máte hodnotu celkového cholesterolu? do 5 milimolů na litr krve – jste v pořádku

 – jakou máte hodnotu „špatného“ cholesterolu LDL? do 3 milimolů na litr krve – jste v pořádku

 – jakou máte hodnotu „hodného“ HDL cholesterolu? nad 1 milimol na litr krve u mužů a nad 1,2 miliomoly na litr krve u žen – jste v pořádku

 – jaký máte krevní cukr? do 1,7 milimolu na litr krve – jste v pořádku

 – jaký máte krevní tlak? 120/70 – jste v pořádku

 – pokud kouříte, máte srdeční onemocnění v rodině, jste obézní, máte větší poměr pasu než boků, riziko srdečních chorob se zvyšuje až na několikanásobek – například jen díky cigaretám třikrát. V takovém případě vám lékař změří i kotníkový tlak, aby vyhodnotil, jak krev proudí tělem, a pak nasadí léčbu

Zdroj: Centrum preventivní kardiologie

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).