Hlavní navigace

Spirulina: sinice, která nám pro změnu prospívá

Sdílet

 Autor: Wikipedia / Perdita
Sinice není jen jedna zlá řasa, která nám každoročně překazí letní koupání v přírodních nádržích. Jeden její druh, spirulina, dokáže pomáhat při hubnutí i při mnoha onemocněních.

Když se vysloví slovo sinice, většina z nás má jasno: Je to neřád, který kazí vodu a znemožňuje letní koupání v přírodním koupališti. Jenže není sinice jako sinice. Zatímco přemnožení vodních organismů nad určitou míru je nepříjemné zvláště pro provozovatele vodních nádrží – tvoří se v nich v teplém období onen nechvalně známý vodní květ, jeden jejich druh dokáže být člověku velmi přínosný. V sušině totiž obsahuje vysoké koncentrace proteinů a sinice řádu oscillatoriales (řasa spirulina) obsahuje mimo jiné ve velké míře mnoho prospěšných látek. Vyrábějí se z ní vitaminové tablety a v některých nezápadních civilizacích jsou běžnou součástí jídelníčku. Pomáhá spirulina při hubnutí? Proč by ji měl člověk užívat a jak se vůbec spirulina vyrábí? Prozradí Martin Sedláček ze společnosti Greenfit.cz. Nahlédli jsme i do prezentace o spirulině na web Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Takto se pěstuje Spirulina v USA
Autor: Fao.org

Takto se pěstuje spirulina v USA

Spirulina je nabitá vitamíny a minerály

Sinice jsou evolučně nesmírně staré a jsou schopné žít téměř ve všech biotopech na zeměkouli. Najdeme je na skále, ve sladkovodním i mořském planktonu, v půdě i uvnitř kamenů. Usadí se vlastně téměř všude, s výjimkou velmi kyselých lokalit. Ale spirulinu nikdo neseškrabuje ze stěn starých skal ani ji neloví ze dna moře. Základem pro vypěstování kvalitní spiruliny je dostatek slunečního svitu, čerstvý vzduch a zásaditá voda. Údajně jedna z nejkvalitnějších pěstíren se nachází Tajvanu, kde dodržují tradiční výrobu. „Neprodleně po vylovení z vody je pouze lisována do tabletek bez přidání jakýchkoli dalších látek, jako jsou pšenice, cukr, škrob či různé emulgátory. Díky své přirozené stavbě má spirulina velmi dobrou lepivost, tudíž po vylisování drží tvar i přes to, že v ní nejsou přidané pojicí látky, jako tomu je u většiny farmak,“ říká Martin Sedláček.

Spirulina se moderními způsoby pěstuje v USA v obřích nádržích, naproti tomu ve střední Africe probíhá sběr tradiční metodou. V Čadu se sklízí na konci období dešťů. Je to výhradně ženská záležitost, kdy se technika sběru dědí z matky na dceru. Jak uvádí FAO, ženy musí být velmi zručné a mít odborné znalosti. Odstraňování nečistot, jakési propírání ve vodě a v písku, a následné sušení laik jednoduše správně nezvládne.

Čtěte také: Člověk má být zdravý, bohatý a šťastný. Jak to souvisí s jídlem?

Organizace OSN pro výživu a zemědělství popisuje sladkovodní spirulinu jako řasu s velmi vysokým obsahem bílkovin a s velmi nízkým obsahem kalorií a cholesterolu. Také se chlubí vysokým podílem enzymů, minerálních látek (železo, vápník, sodík hořčík) a kyseliny fenolové, která má antioxidační vlastnosti. Studie prokázaly, že spirulina může snížit hladinu cholesterolu v krvi, stimulovat imunitní systém a být účinná při léčbě obezity, srdečních onemocnění, premenstruačního napětí, artritidy, anemie a osteoporózy. Spirulina je také bohatým zdrojem beta karotenu. Jak dále FAO uvádí, je to přírodní antioxidant, který tělo přemění na vitamin A. Nedávné studie navíc prokázaly, že vitamin A a provitamín A může snížit riziko rakoviny. Pozitivní výsledky bylo rovněž vidět na výkonnosti a výdrži, proto lze brát spirulinu jako sportovní doplněk, protože tato modro-zelená řasa má vysoký obsah biotinu, který je inhibitorem kyseliny mléčné ve svalech.

Spirulina pomáhá při:

  • snížování hladiny cholesterolu
  • stimulaci imunitního systému
  • léčbě obezity
  • srdečních onemocněních
  • premenstruačním napětí
  • artritidě
  • anemii a osteoporóze
  • zlepšování stavu pleti

Spirulina je poměrně drahý doplněk stravy, měsíční balení vyjde zhruba na šest set korun, takže si ho asi nepořídíme jen tak z plezíru. Proto si pro ni do lékárny chodí zejména lidé, kteří mají oslabenou imunitu nebo bojují s chronickou únavou. „Snižuje i vysoký krevní tlak, zmírňuje příznaky cukrovky, pomáhá k detoxikaci organismu či slouží k odstranění negativních účinků antibiotik. Spirulina je také mnoha odborníky doporučována pro svou vysokou antioxidační schopnost, tedy schopnost neutralizovat volné radikály, ty jsou škodlivé zejména z důvodů veliké reaktivity. V přírodě obecně platí, že je výhodnější být v páru, nežli být sám. Stejně tak je tomu v případě volných radikálů. Ty v sobě nesou jeden nespárovaný elektron, který hledá svého parťáka. Bohužel pro nás ho chtějí získat za každou cenu – i násilím. Volné radikály tedy doslova vytrhnou elektron z molekuly, která tvoří buňky našeho těla,“ popisuje Martin Sedláček. 

Spirulinu by také doporučil všem lidem, kterým jejich profese nedovolí zdravý životní styl. Tedy těm, kteří se často stresují, nezdravě se stravují, jí nepravidelně, konzumují potraviny pozdě v noci či za pochodu a nemají dostatečný pohyb. Jelikož neobsahuje lepek či žádné další látky, je vhodná také pro makrobiotiky, vegetariány, vegany a celiaky. V neposlední řadě je též často vyhledávána ženami jako prostředek na hubnutí či pro zkvalitnění pleti. To hlavně díky obsahu vitaminu B12.

Na hubnutí? Spíš na jeho podporu

Prodejci na svých stránkách doporučují spirulinu na kde co, cílí i na obézní populaci a zvláště teď před plavkovou sezonou bývají úspěšní. Ale může nás řasa vůbec zbavit barokních tvarů? „Tvrzení, že se po ní hubne, jsou dle mně dostupných informací pravdivá. Nelze se ale domnívat, že po spolknutí dvou tablet spiruliny nastane zázrak a do týdne budete mít figuru jako zamlada. Jak již bylo řečeno, spirulina obsahuje celou řadu důležitých a pro tělo nepostradatelných látek. Jelikož tělo tyto látky již nabylo spirulinou, nemá potřebu je hledat jinde a mozek nevysílá signál, že má hlad (že potřebuje doplnit cukry, aminokyseliny aj.). Toto je příčina toho, že spirulina potlačuje chuť na sladké. V neposlední řadě spirulina zrychluje metabolismus, což je též velmi důležitý prvek u kvalitního, přirozeného, zdravého a trvalého hubnutí,“ vysvětluje Martin Sedláček.

Čtěte dále: Další ze zaručených diet mate lidi, navíc je za hranou zákona

I spolupracovnice serveru Vitalia.cz Taťána Kročková, která se zabývá bylinkami, nám informace o zázračné řase potvrdila: „Spirulina je určitě výborný doplněk stravy, podobně jako některé další řasy a tzv. zelené potraviny, které obsahují řadu nutričně cenných látek a mají léčebné účinky, je prospěšná také při hubnutí a běžně se přidává i do některých produktů zdravé výživy. 

Spirulinu můžeme jíst všichni

Své uplatnění spirulina nachází i ve výživě domácích mazlíčků, kterým se přidává do jídla.

Čtěte také: Co chutná vám, psa zabije

Mohou ji konzumovat i těhotné ženy a dětem se doporučuje od období aktivního vývinu, tedy zhruba od tří let. „Každý rodič chce pro své dítě jen to nejlepší, mnohdy to ale podle jídelníčku tak nevypadá. Místo sladkých bonbónů by se měla dávat dětem spirulina a tím by se předešlo řadě nemocí, kterými trpí dospělí lidé (a pravděpodobně později budou trpět i děti). Výhoda dětského organismu je jeho tvárnost a schopnost absorbovat vše, jako houba. Proto by se jim mělo dávat, pokud možno, to nejlepší,“ říká závěrem Martin Sedláček. Spirulinu najdete v lékárnách ve formě tablet nebo prášku. Ten lze přidat do letních koktejlů nebo třeba do jogurtu. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).