Hlavní navigace

Spiraldynamik – naučí správnému používání vlastního těla?

23. 11. 2011

Sdílet

 Autor: www.sdynamic.cz
Máte problém s plochýma nohama? Kulatými zády? Trápí vás kolenní nebo kyčelní klouby? Možná by vám pomohla metoda, která se zabývá nápravou i prevencí špatných stereotypů pohybu.

Koncept Spiraldynamik vznikl začátkem 80. let dvacátého století ve Švýcarsku, jeho zakladateli jsou fyzioterapeutka Yolande Deswarte a lékař Christian Larsen. Jedná se o alternativní pohybovou terapii, která je založená na vědeckých podkladech a má být návodem ke správnému používání vlastního těla, sérií kroků ke zdravé a vzpřímené postavě. Spiraldynamik vás má naučit, jak si ve svém těle projít důležitými body a centry, které možná nikdy nebyly skutečně „obývány“.


Autor: www.sdynamic.cz

Spiraldynamik učí používat tělo tak, aby nebolelo

Hana Haisová, lékařka se dvěma atestacemi, se s metodou setkala v roce 2003 a od roku 2005 ji používá v praxi v Centru léčebné rehabilitace v Českých Budějovicích. „Jako rehabilitační lékařka se snažím své pacienty nejen léčit, ale předávat jim dostatek informací o tom, jak zlepšit a odbourat určité škodlivé pohybové návyky,“ říká. Zdůrazňuje preventivní péči: „Když je člověk informován a sám na svém těle procítí rozdíl mezi pohybem koordinovaným a nekoordinovaným a má zájem a vůli na sobě pracovat, pak je na nejlepší cestě k uzdravení, nebo alespoň minimalizaci svých potíží.“

Proč nás tělo bolí? Hýbeme se špatně

Před narozením se lidský život vyvíjí ve svém původním živlu, vodě. Nenarozené dítě má bohatý repertoár pohybů: kope nožkama, mává ručkama, svírá ručičky v pěst, hraje si s pupeční šňůrou, dělá grimasy. Tyto spontánní pohyby nerušeně probíhají v plodové vodě, v prostoru téměř zbaveném gravitace, a určuje je vrozená biomechanická synergie kostí, vazů, svalů a nervového systému. Tuto archaickou koordinaci pohybů lze snadno vypozorovat ještě během prvních týdnů po narození.

Hlubší vrstvy tělesného vědomí si zřetelně pamatují původní snadnost, s níž tělíčko pohyby provádělo. Ale rovněž malé děti instinktivně vědí, jaký ideální pohyb zvolit pro danou situaci. Manuálně pracujícím dělníkům před nástupem do zaměstnání se v rámci tréninku občas pouštějí videa, na kterých zhruba tříleté děti ukázkově správným způsobem zvedají břemena. Zdravým pohybovým návykům se dospělí mohou učit od dětí. 

„Instinktivní vědomí toho, jak se správně pohybovat, se vlastně neztrácí a my umíme určité pohybové vzory vybavit například Vojtovou metodou i u dospělých. Instinktivní (nevědomé) vzory pohybu jen získávají nové místo ruku v ruce s tím, jak sílí vůle člověka a zraje jeho osobnost,“ říká lékařka.


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Spiraldynamik nabízí návod k použití vlastního těla

Jenže my své tělo často používáme špatně a potížím ještě nahrává životní styl. Bolesti páteře a kloubů bývají často nazývány civilizačními chorobami. Podílí se na nich především sedavý způsob života. Odnaučili jsme se používat své tělo k dynamickému pohybu. Svaly ztrácejí svou pružnost a sílu a dochází ke svalové nerovnováze. Nesprávné pohybové stereotypy se časem začnou projevovat nerovnoměrným opotřebováním pohybové soustavy a bolestmi.

„Člověk se rodí s určitými předpoklady pro pohyb,“ vysvětluje Hana Haisová. „Definitivní podobu pohybového aparátu však dotváří funkce, tedy pohyb sám. Ke koordinovanému pohybu je zapotřebí nejen zdravý kosterně-svalový systém, ale i správná řídicí činnost centrální nervové soustavy a správná činnost periferní nervové soustavy, která vede informace do celého těla.“

Návod k použití vlastního těla

Metoda Spiraldynamik hledá tajemství lidské pohybové inteligence. Zjednodušeně řečeno jde o návod k použití vlastního těla – pro terapii, běžné denní pohybové aktivity i sportovní trénink.

„Správné stravovací a pohybové návyky jsou prevencí proti obezitě, vadám držení těla a následným problémům. Vybudování správných pohybových návyků je jedním z hlavních cílů metodiky Spiraldynamik,“ říká doktorka Haisová. Metoda vysvětluje běžné i specializované pohyby jako třídimenzionální a dynamický proces v čase a prostoru. Toto pojetí otevírá tréninku a terapii nové perspektivy. Zastánci metody tvrdí, že konstrukční principy pohybového aparátu jsou ukryty v anatomickém tvaru kostí, svalů a vazů. Základem je 3D anatomie. Třídimenzionální spirály údajně představují základní strukturální a funkční princip, který operuje v lidském těle. Spirálovitě formované kostní, kloubní a svalové struktury formují anatomické základy našich pohybových schopností. Třídimenzionální prolínání těchto spirál vede k harmonickým a koordinovaným pohybům.

Spiraldynamik je jedním z možných přístupů k našemu tělu – nástroji pohybu. Má být způsobem, jak se navrátit k prvku přírody, který nám má být nejbližší, kterému se ale spousta civilizovaných lidí vzdálila. Je cestou do světa našich kostí, kloubů a svalů, která má vést k uvědomění si, pochopení a správnému používání našeho těla.

Další informace a adresář najdete na http://www.spi­raldynamik.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval jsem obor teologie - český jazyk. Snažím se přijít na kloub různým otázkám a záhadám, zejména z oboru psychologie a duchovna.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).