Specialitky do kuchyně: "párkorohlíkovače, popkornovače, cukrovatovače..."

Dnes jsou v našem průvodci kuchyňskými spotřebiči na řadě přístroje, které asi málokdo opravdu potřebuje. A jen málokdo tuší, že se něco takového vůbec prodává. Možná vás zaujmou…

V seriálu Průvodce kuchyňskými spotřebiči jsme prošli všemožné spotřebiče, které nám usnadňují vaření. Přístroje z kategorie „specialitky“ možná někdy využijeme, ale asi bychom se bez stejně dobře obešli. Často jsou to takové atrakce, kuriozity pro zvláštní příležitosti. Z některých k vám zavane atmosféra Matějské pouti – cuuukrová vata, hórké párky!

POCHOUTKY JAK Z POUTI

Pokud jste si vy nebo spíš vaše děti oblíbili dobroty obvykle nabízené na poutích a jiných taškařicích, můžete si některé z nich připravit i doma.

Hotdogovač


Autor: Mall.cz

Hotdogovače se liší kapacitou

Přístroj na přípravu hotdogu, neboli dětmi milovaného párku v rohlíku. Modely určené na doma obvykle disponují jedním nebo dvěma opékacími trny na párky, dražší, spíše pro komerční účely určené, jich mají i víc. V nádobě na ohřev párků je taky možné vařit vejce nebo připravovat zeleninu, například kukuřici, v páře. Jednotlivé spotřebiče se liší kapacitou nádoby.

Koupit si můžete také jen ohřívač rohlíků – tedy samotný trn (nebo více trnů) bez nádoby na párky.

Některé modely mají navíc nástavec na rozpékání pečiva, přičemž funkce vaření párou nebo rozpékání je možné používat i samostatně.

Za hotdogovač obvykle dáte zhruba od čtyř stovek do tisíce, ale jsou i modely, jejichž cena je nad dva tisíce korun.

Výrobník cukrové vaty

Jedovatě růžové nebo modré chomáče příšerně sladké hmoty, zalepená pusa, zapatlané prsty… nic lepšího na pouti dítěti nekoupíte. Chcete-li to zkusit i doma, můžete si pořídit některý z modelů výrobníků cukrové vaty. Přijdou vás na 600 až 1600 korun, na trhu je několik druhů a slibují „rychlou přípravu během několika minut“. Podle recenzí odvážlivců, kteří to zkusili, se čas někdy protáhne o kompletní úklid kuchyně zapatlané vylétávajícím cukrem a cucky – a výsledek prý často bývá nevalný.

Vata se vyrábí z obyčejného cukru, který seženete běžně v obchodech, a tu správnou barvu jí můžete dodat potravinářskými barvivy.

Vážně si někdo domů koupí přístroj na výrobu cukrové vaty? ptám se pochybovačně. Monika Řezníčková, produktová manažerka Mall.cz hledá ve statistice prodeje… a vida – v předchozím týdnu to bylo hned šest lidí.


Autor: Mall.cz

Co má představovat tenhle popkornovač?

Popkornovač

Multikina se dnes atmosférou pouti blíží, o klid na sledování filmu tu jde až v poslední řadě a křoupání popkornu nesmí chybět. Jestli si chcete praženou kukuřici připravit i doma, můžete. Bude vás to stát podle výběru od 500 do 1500 korun.

Jednotlivé přístroje se liší velikostí zásobníku a vzhledem, na našem trhů jich je jen pár, od střízlivých modelů přes retro styl až po (alespoň pro mě) neidentifikova­telnou postavu (pták? marně hledám spojitost s popkornem) od Disneyho.

Protože na podobných „pochoutkách“ ujíždějí hlavně děti, cílí na ně výrobci s modely s oblíbenými postavičkami. Takový párek v rohlíku od Hello Kitty nebo cukrová vata z přístroje s kačerem Donaldem, to musí být něco. O vaflích s Mickey Mousem už byla řeč v jiné kapitole – Sendvičovače a topinkovače nedělají jen sendviče a toasty.

RŮZNÉ „NUDNÉ“ SPECIALITY A ČOKOLÁDOVÁ BOMBA

Další přístroje nabízené mezi specialitami do kuchyně pak vypadají mezi výše uvedenými dost nudně. A možná taky příliš prakticky.

Vařič vajec, podle produktové manažerky hodně žádaný, vaří, ale taky peče vajíčka. Palačinkovač peče palačinky, ale taky tortilly. Šlehač mléka – také hodně dokupovaný ke kávovarům nebo espressům – nahradí ruční šlehání do nápojů na bázi našlehaného mléka.


Autor: Mall.cz

Zlatá éra fondue už minula, po nadšení a oblíbených fondue party přístroj zapomenut odpočívá v pokoji (tedy v kuchyni). Pokud ho tam ještě nemáte, můžete si ho pořídit v čokoládové nebo sýrové variantě a zvát přátele, dokud to je nebo vás neomrzí.

Čokoládová fontána

Ale přece je tu ještě jeden výrobek, který upoutá pozornost každého mlsouna se sklonem pro zbytečnosti. Čokoládová fontána!

Jde vlastně o efektnější variantu fondue, přístroj naplníte rozpuštěnou čokoládou, která po spuštění volně stéká dolů po jednotlivých „patrech“ jako voda v kašně. V ní se pak namáčí na špejli napíchnuté ovoce nebo sladkosti, třeba jahody, hroznové víno, bonbóny, kousky jablek, preclíků, sušenek, zmrzlinových kuliček a tak dále… Použít je možné různé druhy čokolády, karamel, případně ochutit likéry.

Takhle legrace vás vyjde na nějakých 500 až 1500 korun.

5 názorů Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 15. 12. 2012 21:57