Hlavní navigace

Solária nedodržují předpisy, překračují i limity záření

10. 7. 2012

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Mezinárodní akce kontrolovala evropské provozovatele solárií. Nevarují spotřebitele před riziky, předpisy jim nic moc neříkají a ve více než polovině případů nehlídají limity UV záření.

U více než poloviny solárií v opalovacích studiích a podobných zařízeních v Evropě přesahuje UV vyzařování maximální povolený limit, informuje PROSAFE (Evropské fórum pro prosazování bezpečnosti výrobků). Ukázala to společná akce dozorových orgánů z 12 evropských států ve spolupráci s Evropskou komisí.

Požadavky pro opalovací salóny jsou jasně dané

Bezpečnost návštěvníků solárií a dalších opalovacích zařízení mají chránit evropské předpisy. V souladu s těmito směrnicemi by opalovací salóny měly spotřebitelům poskytnout informace a rady k opalovacímu rozvrhu vhodnému pro jejich typ kůže, zakázat použití solária osobám ve věku do 18 let a podat jasné informace o rizicích UV záření. Používaná solária musí být vybavena náležitými upozorněními a UV vyzařování produkované soláriem je omezeno na maximálně 0,3 W/m2.

Evropské bezpečnostní požadavky pro solária stanoví směrnice nízkého napětí (LVD) a požadavky na služby v soláriích vycházejí ze směrnice o obecné bezpečnosti výrobků (GPSD).

Povinnosti provozovatele solária:

  • poskytnout návštěvníkům informace a rady k opalovacímu rozvrhu vhodnému pro jejich typ kůže
  • zakázat použití solária osobám mladším 18 let
  • podat jasné informace o rizicích UV záření
  • zajistit pomůcky na ochranu zraku
  • solárium musí být vybaveno náležitými upozorněními
  • UV vyzařování smí být maximálně 0,3 W/m2

Do osmnácti vstup zakázán – to nikdo moc neřeší

Kontrolní orgány v rámci akce provedly 1307 šetření na více než 1178 místech a zkoumaly více než 1798 solárií. Šetření proběhla u poskytovatelů služeb (opalovací salóny, wellness centra atd.) a soustředila se na dodržování výše uvedených pravidel.

Výsledky nejsou příliš pozitivní. Procento provozovatelů služeb s umělým opalováním, kteří neposkytovali dostatečné informace, se v jednotlivých členských státech lišilo a pohybovalo se mezi 10–100 %.

Podobné procento poskytovatelů služeb v soláriích neposkytlo spotřebitelům vhodný návod o podmínkách opalování ve vztahu k jejich typu kůže a ve většině těchto zařízení nebyla ani dostatečně uvedena informace o přístupnosti solária od 18 let věku.

Velmi často v soláriích chybělo povinné varování, že UV záření může způsobit poškození zdraví – v některých členských státech to bylo ve 20 %, v jiných dokonce v 45 % případů.

64 % solárií překročilo limity záření

Rizika umělého opalování nejsou podmíněna pouze způsobem, jakým jsou solária spotřebiteli užívána, nýbrž také intenzitou UV záření produkovaného UV trubicemi. Toto záření, měřené jako celkové účinné ozáření pro erytém (Erythemally weighted irradiation-EWI), by nemělo překročit 0,3 W/m2. Během akce byla hodnota EWI měřena u 1072 solárií a u 688 (64 %) z nich byla limitní hodnota EWI 0,3 W/m2překročena, v některých případech i dosti výrazně.

Nadměrné opalování v soláriu je podle lékařů stejně nebezpečné pro vznik zhoubných nádorů kůže jako pobyt na slunci. Odborníci proto nabádají, aby se lidé vystavovali obojímu druhu záření umírněně, chránili si oči brýlemi a používali ochranné krémy.

Celkové závěry z mezinárodní kontroly solárií:

  • návod pro spotřebitele v opalovacích salónech není často poskytován a nelze ho ani ověřit
  • u mnoha opalovacích služeb není respektován věkový limit 18 let
  • značení solárií není v souladu s požadavky v nejméně 20 % případů
  • maximální hodnota EWI pro solária je překračována přibližně u poloviny provozovaných solárií v opalovacích zařízeních

Před návštěvou solária se poraďte s lékařem nebo obsluhou, zda je pro vás umělé opalování vhodné. V případě jakýchkoli pochybností konzultujte s lékařem. Opalování může vyloučit nejen zdravotní stav, ale i momentální indispozice, špatná kondice ap.

V závislosti na vašem fototypu je také třeba zvolit osobní opalovací program ještě před zahájením opalovacího cyklu. Dermatoložka Jana Hercogová doporučuje, aby se lidé před tím, než začnou navštěvovat solárium, nechali vyšetřit u kožního lékaře. „Ten jim může poradit, zda je pro ně solárium vhodné,“ uvedla lékařka. Doplnila, že to záleží zejména na tom, jaký má člověk typ pleti a na dědičných dispozicích. „Pokud má člověk velmi světlou pleť a babička měla rakovinu kůže, určitě by se měl soláriu vyhnout obloukem.“

Zdroj: ČOI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).