Hlavní navigace

Dítě chce snowboard? Dopřejte mu ho

21. 1. 2010

Sdílet

ROZHOVOR – Dítě se vrátilo z lyžařského výcviku, hodilo lyže do kouta a chce se naučit na snowboardu. Přijde vám to povědomé? Instruktor snowboardingu nám přiblížil zákulisí lyžařských škol, upozornil na nejčastější chyby, jakých se na svazích dopouštíme, a poradil, podle čeho vybrat snowboard.

VOJTĚCH PAŘÍZEK přesedlal na snowboard klasicky z lyží. Po jedenácti letech praxe si řekl, že by rád trávil více času v zimě na horách a udělal si instruktorský kurz u Asociace českého snowboardingu­.V současné době ho můžete vidět pod hlavičkou lyžařské školy Yellow Snow v Peci pod Sněžkou. 

Vojtěch Pařízek

Kdo učil jezdit na snowboardu vás?

Učil jsem se jezdit sám.

Není ale lepší začít s instruktorem?

Člověk se pochopitelně může naučit jezdit sám. S instruktorem je to však rychlejší – většinou zvládnete techniku základních oblouků během tří dnů a hlavně se naučíte jezdit správně. Právě v tom vidím trochu problém u samouků, a mluvím z vlastní zkušenosti. Často dělají spoustu chyb, o kterých ani nevědí, a špatné návyky se později těžko odstraňují. Na instruktorském kurzu nás při jízdě natáčeli na video a každého se pak ptali, kde chybuje. Všichni jsme měli pocit, že jsme vyježdění a naší jízdě se nedá nic vytknout. Nicméně lektor s tím nesouhlasil a začal vyjmenovávat chyby, kterých jsme se následně zbavovali.

Myslíte si, že je lepší učit se snowboarding s instruktorem?

O jaké chyby šlo nejčastěji?

Nejčastěji šlo o protirotaci – to znamená, že snowboardista dělá oblouk trhavým pohybem těla nebo nohama. Další častou chybou byla váha na špatné noze při jízdě, tedy na zadní.

Vyskytují se kromě dvou zmíněných ještě nějaké chyby, které zaznamenáváte u běžných snowboardistů na sjezdovkách?

Pokud bychom se podívali na svah, tak je také často vidět špatně nastavené vázání – nohy jsou třeba příliš u sebe, nebo ve špatném úhlu.    

Nevíte, kam vyrazit se snowboardem? Inspirujte se v databázi sjezdovek.

Vojtěch Pařízek

Máte  nějaké doporučení pro lidi, kteří se chtějí učit jezdit sami?

Samotná metodika má asi třicet postupových kroků. Nejdůležitější je držet váhu na přední noze, nezaklánět se a správný pohyb ramenem. Doporučuji ukazovat si rukou směr jízdy. Veškerá rotace začíná u hlavy, postupuje rameny, trupem a pak až dolů do nohou.

Jaké podmínky musí splňovat instruktor snowboardingu?

V první řadě musí umět sám prkno ovládat, dále musí znát metodiku učení základů jízdy na snowboardu a základy první pomoci. Pochopitelně je dobrá i znalost cizích jazyků, protože na českých horách se učí zejména cizinci.

Čtěte téma: Úrazů na horách přibývá, umíte pomoci?

Je rozdíl v pojetí učení v různých školách?

Řekl bych, že metodika výuky snowboardingu je dost standardizovaná. 

Začínal jste jako lyžař. Co je těžší – naučit se jezdit na lyžích, nebo na snowboardu?

To neumím posoudit. Možná bych řekl, že pro úplného začátečníka je jednodušší naučit se na lyžích, kdy nejsou nohy „svázané“ na jednom prkně. Začátečník má možnost plužit nebo si popostoupit. Z lyží se pak přechází na snowboard poměrně dobře. Lyžař již získal stabilitu, nebojí se to pustit a umí „číst terén“.

Vojtěch Pařízek

V kolika letech je vhodné se snowboardingem začít?

Nejmladšímu žákovi, kterého jsem učil, bylo šest let a řekl bych, že je to spodní věková hranice. Předškolní děti totiž nerozumějí pokynům a mají špatnou koordinaci těla. Nechápou například, že když něco se svým tělem udělají trochu jinak, tak se jim oblouček podaří, nebo naopak spadnou.

Snowboarding je laickou veřejností považovaný za nebezpečný sport. Je tomu tak?

Určitě se při něm můžete zranit, ale rozhodně bych neřekl, že je nebezpečnější než lyžování. Každému pochopitelně doporučuji ochrannou helmu – některá alpská střediska dokonce zakazují vstup na sjezdovku bez helmy pro děti do patnácti let. 

Čtěte téma: Lyžování bez helmy vám může způsobit smrt

Ke snowboardingu patří skákání. Kdy si můžeme troufnout na skokánek a jak se skákáním začít?

Snowboardista je připravený na free style ve chvíli, kdy zvládne carvingový oblouk (jízda po hraně, za snowboardem zůstává tenká stopa, pozn. aut.). Dále by měl zvládnout ollie, tedy obyčejný výskok. Důležitá je kontrola rychlosti. Začátečníkovi bych doporučil, aby se nejprve podíval na někoho zkušenějšího, v jaké rychlosti se na skokánek pouští. Dalším krokem je přeletět skokánek rovně.

Podle čeho vybírat snowboard?

Je více typů snowboardů – slalomový, freestylový a takzvaný allmountain, který má vázání posazené blíže k patce. Právě ten je pro začátečníky nejvhodnější. Lépe se s ním jezdí na upravené sjezdovce i v prašanu.

Snowboard by měl sahat zhruba pod bradu. Při výběru záleží také na tom, jak je člověk velký a stavěný.

Vojtěch Pařízek

Pak ještě záleží na tom, jestli bude mít snowboardista vpředu pravou nebo levou nohu…

Přesně tak. Začátečníka bez varování strčte a která noha bude reflexivně vpředu, ta bude vpředu i na prkně.  

Jak prudký svah je pro začínající jezdce vhodný?

Pro učení je nejlepší mírný kopec s dojezdem do roviny nebo s lehkým protisvahem.

Kolik stojí instruktor snowboardingu?

Ceny se pohybují zhruba okolo tří set korun za hodinu – pokud chcete individuální trénink. Skupinový trénink je pochopitelně levnější (někdy až o polovinu). Pro začátečníka je nejvhodnější učit se první jízdy sám s instruktorem.

Foto: Ivana Dvorská

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).