Hlavní navigace

Snídáte Bebe Dobré ráno a tloustnete? Nedivte se

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Časopis dTest provedl testy snídaňových cereálií a našel tolik cukru, že by nám vystačil na rok. Cukr totiž tvoří až jednu třetinu celé krabice cereálií.

Sedm tisíc respondentů se v posledním snídaňovém průzkumu společnosti Mixit.cz vyjadřovalo ke svým stravovacím návykům. Přiznávali, že často snídají až v práci, za běhu počítače. Nesnídáme sice za pochodu či běhu, ale hodně také záleží na tom, co jíme. Zatímco Francouz snídá hlavně sladké. Alespoň hodinu, Petr Havlíček v našem článku Ovesná kaše není jen pro slečinky, snídají ji i kulturisté radí, že je dobré vycházet z toho, jakou chuť ráno cítíte: „Lehčí a energeticky bohatší jsou cereálie – nasládlé. Těžší variantou je pečivo, šunka, sýr. Tato snídaně je také tučnější. Pokud nenastartujete správně, může se to pak během dne projevit sníženou mentální i fyzickou výkonností, únavou a nesoustředěním.“ A my ten metabolismus startujeme, co to dá, zejména kupovanými cereáliemi, co to jde. Ale děláme dobře?

Cereálie po ránu? To je jako dát si dort

Časopis dTest prostudoval etikety padesáti výrobků, o kterých výrobci hovoří jako o těch vhodných pro snídani, a zjišťoval, kolik se kde nachází cukru.

Máte krátce po snídani hlad? Nedivte se, pokud jste posnídali cereálie z krabice, vysoký podíl sacharidů, zejména cukrů, rychle zvyšuje hladinu inzulínu v krvi a jeho prudké výkyvy mají vliv na pocit hladu. „Nakoupili jsme produkty typu müsli, lupínky, instantní kaše, sušenky, cereální nápoje a extrudované plněné polštářky. Většina z nich obsahuje velké množství cukru, ten tvoří čtvrtinu až třetinu obsahu. Absolutní sladkou špičkou jsou výrobky typu křupavých obilných lupínků nebo polštářků s náplní. Například Penny Choco Chips a Goody Morning Pillows z Lidlu obsahují ve sto gramech výrobku třicet sedm gramů cukru, to jsou asi tři polévkové lžíce. Předpokládáme, že podobné produkty jiných značek na tom budou podobně,“ konstatuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. Pakliže si dáte sto gramů těchto lupínků či polštářků, jako dospělý člověk vyčerpáte hned po ránu více než polovinu maximální denní dávky přidaných cukrů, kterou doporučuje WHO.

Cukr nebo třtinový cukr? Je to jedno

Aby zvláště dětem cereálie chutnaly, sladí se, a to tak, že hodně. Už před několik lety jsme na Vitalia.cz hodnotili složení dětských a fit cereálií, kde hodnoty cukru vysoce převyšovaly hodnoty, které bychom nejspíš očekávali. Ve sto gramech dětských cereálií jsme tenkrát našli přes třicet gramů cukru, to máte tři vrchovaté lžíce cukru. Více Co všechno obsahují „zdravé“ cereálie? Podívali jsme se na složení

Jenže výrobci nesladí jen řepným cukrem, někdy využijí třtinového cukru, ječného sladu či glukózo-fruktózového sirupu. Používají i proslazené či sušené ovoce nebo med. Mimo sušené ovoce jde vždy o přidaný cukr, který je palivem pro okamžitou spotřebu. Takže pokud po snídani nenazouváte tretry a nedáte si zápas „jedenáct na jedenáct“, moc cukru nespálíte a vše se uloží do tukových buněk. Budete-li se takto stravovat dlouhodobě bez dostatku ostatních živin, počítejte s hormonálními problémy ústícími v metabolický syndrom, obezitu a diabetes II. stupně.

Více k tématu: Fruktózový sirup je i v pečivu a uzeninách. Bez něj nám bude líp

Všechno není jen černé

Nejméně cukru jsme objevili v kukuřičných lupíncích. Nestlé Corn Flakes obsahují necelou desetinu cukru, což představuje jednu a půl lžičky cukru ve sto gramech, kukuřičné lupínky Clever ještě méně. U slazených instantních ovesných kaší jako je Dr. Oetker, Porridge Chocolate z Kauflandu či Dobrá kaše Bona Vita už strávník musí počítat s přísunem více než jedné polévkové lžíce cukru v pětašedesátigramovém balení, ve sto gramech jsou to lžíce dvě. Více než čtvrtina cukru u sušenkových snídaní jako je Bebe Dobré ráno asi nikoho nepřekvapí, obezřetní bychom však měli být i v případě výrobků nesoucích sofistikovanější názvy. Například Nestlé Fitness Fruits skrývá dvacet šest gramů cukru ve sto gramech výrobku,“ uvádí Hana Hoffmannová.

Zdroj: TZ dTest

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).