Hlavní navigace

Snědli jste pomeranč? Nečistěte si zuby!

9. 4. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Zubní kaz je nejrozšířenější lidskou chorobou a postihuje až 80 % populace. Jak jim zamezit? Čistění zubů není vždy vhodné.

Dentálními onemocněními trpí během svého života 90 % světové populace, přičemž závažnost těchto onemocnění se pohybuje od zubního kazu, zánětů dásní a nemocí závěsného aparátu zubů (parodontu) až po zhoubné nádory (rakovinu) ústní dutiny. Zubní kaz postihuje celosvětově 60 – 90 % dětí ve školním věku a jeden ze tří dospělých nad šedesát let má umělé zuby. Přitom kazům můžeme téměř zcela předcházet správnou ústní hygienou. Zubům také pomůže, když omezíme konzumaci některých potravin. V ústech tak vůbec nemusí škodlivé prostředí vzniknout.

Bakterie rády sladké

Každé malé dítě ví, že když bude jíst moc bonbonů, zkazí si zuby. Právě cukr je jednou z látek, která podporuje vznik zubního kazu. Sladké prostředí mají totiž rády bakterie, které se usazují na zubech v podobě plaku. Jde o neviditelný film, který se tvoří zejména u kořenů zubů. Abychom zjistili, jestli ho máme na zubech, stačí si po nich přejet jazykem. Čisté zuby jsou dokonale hladké.

Ze sladkostí jsou nejhorší lepivé cukrovinky jako třeba turecký med nebo karamely. Déle na zubech ulpívají, a tím se zvyšuje riziko zubního kazu. Těmi trpí většina české populace a podle České stomatologické komory zubaři ročně ošetří na šest milionů kazů. Proto je důležité si minimálně dvakrát denně čistit zuby. Důležitější je večerní čištění, protože když ho vynecháte, bakterie se budou v ústech množit celou noc. Proti kazům se dá bojovat vedle správné techniky čištění i výběrem vhodné zubní pasty. „Je dobré zvolit si pastu s hydroxyapatitem, která vyrovnává drobné nerovnosti v zubní sklovině. Pokud obsahuje i stříbro, působí navíc antibakteriálně,“ radí lékař Pavel Hanzelka. Na správné čištění zubů u svých potomků by měli zvlášť pečlivě dohlédnout rodiče. Téměř 60 % českých pětiletých dětí má kaz. Dospívající jsou na tom ještě hůř. Poškozené zuby má 86 % z nich.

 Víte, že:

  • Zubní kaz je nejrozšířenější lidskou chorobou a postihuje až 80 % populace.
  • Zubní lékaři ošetří v Česku šest milionů kazů ročně.
  • Zdravotní pojišťovny zaplatí v Česku ročně za zubní kazy 1,5 miliardy korun.
  • Zubní kaz má polovina pětiletých a dvě třetiny dvanáctiletých českých dětí.
  • Preventivní zubní prohlídku v Česku každoročně neabsolvuje třetina předškolních a pětina školních dětí.
  • Během těhotenství mají ženy nárok na 3 preventivní prohlídky u zubního lékaře.
  • Zubnímu kazu lze téměř 100% předejít, protože na čistém zubu se zubní kaz nevytvoří.
  • Žvýkání žvýkačky bez cukru po jídle po dobu 20 minut pomáhá udržovat zuby zdravé.
  • Zuby se mohou poškodit nejen nedostatečnou, ale i přehnanou péčí.

Zdroj: Světový den ústního zdraví

Kyseliny v nápojích škodí sklovině

Stejně jako cukrovinky škodí zubům i sladké limonády. Odborníci se však domnívají, že v perlivých nápojích škodí kyseliny ještě více než cukr. Proto zuby poškozuje i pití dietních nápojů bez cukru. Obsahují totiž kyselinu citronovou a fosforečnou, které mohou oslabovat zubní sklovinu. Proto není dobré tyto nápoje dlouho převalovat v ústech, zvyšuje se tak doba, kdy jsou zuby škodlivým látkám vystaveny. Pokud si však limonády nedokážete odpustit, dejte si je k obědu. Jídlo kyseliny částečně neutralizuje a jeho žvýkání mechanicky očišťuje zuby. Pro tento účel jsou obzvlášť vhodné potraviny, které obsahující hodně vlákniny, jako třeba salát.

Jíte pomeranče? Zuby si vyčistěte až za půl hodiny

Citrusové plody jsou plné vitamínů, při jejich konzumaci bychom si však měli dávat pozor na zuby. Kyseliny, které jsou v nich obsaženy, totiž narušují zubní sklovinu. Kyseliny mají nízké pH, které sklovinu odvápňuje, a ionty se uvolňují na povrch zubu. Zhruba po třiceti minutách se pH v ústech vrátí díky slinám do normálního stavu a sklovina se za pomoci iontů obnoví. Proto zubaři nedoporučují čištění zubů ihned po konzumaci citrusů nebo perlivých limonád, které také obsahují podobné kyseliny. „Kartáček uvolněné ionty odstraní a zuby se pak nemají jak zpevnit. Následně dochází k nevratnému ztenčování skloviny. Místo okamžitého čištění je vhodnější si ústa propláchnout čistou vodou, která kyseliny odplaví,“ vysvětluje Pavel Hanzelka.

Zdroj: TZ LR Health & Beauty, TZ Světový den ústního zdraví

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).