Hlavní navigace

Smrt kvůli novým prsům?

4. 5. 2009

Sdílet

Počty žen i mužů, kteří dobrovolně vyráží pod skalpel plastického chirurga, rok od roku rostou. Stejně tak jako houby po dešti rostou kliniky estetické medicíny. Vylepšená prsa, zeštíhlené boky nebo zmenšený nos už mají tisíce Čechů a Češek. O rizicích ale vědí příliš málo.

Estetická medicína pracuje s přirozenou lidskou touhou po krásném až dokonalém vzhledu. Očekáváme, že pevnější zadek, vypnutější prsa nebo drobný nosík nám zajistí nehynoucí lásku partnera, úspěch v práci i nekonečné štěstí. V honbě za touto iluzí se pak tisíce lidí dobrovolně pokládají na operační stoly a čekají na zázrak. Chtějí změnu za každou cenu, neřídí se doporučením lékařů a tvrdě za to mohou zaplatit. V tom nejhorším případě i smrtí. Stejně jako dvě ženy, které si v Česku nechaly před nedávnem vylepšit své tělo. Toužily po krásných nových ňadrech a plochém břichu. Obě dvě se už domů nevrátily.

Za svazek bankovek cokoliv

V estetické medicíně bohužel platí, že ze všeho nejvíc jsou klienti informováni o cenách zákroků. Plastické operace už dávno nejsou výsadou horních deseti tisíc, ale po stokorunách si na ně pod polštářem šetří i prodavačky nebo sekretářky. Někteří lidé (ano, také muži stále více vyhledávají pomoc estetické medicíny) se neváhají zadlužit a na nový vzhled si klidně vezmou úvěr, případně se s konkrétní klinikou dohodnou na splátkách. Tenhle přístup ale není zrovna nejrozumnější. Část klientů tak raději hledí na to, kolik je bude změna vzhledu stát, než na kvalitu péče. Případně se domnívají, že když platí, je operace naprostou samozřejmostí.  

prsa

V žádném případě neplatí, že klient přijde a druhý den je mu provedena operace. Před každým zákrokem je nezbytné podrobné předoperační vyšetření pacienta, stejně tak jeho podrobné poučení o rizicích, které s sebou operace nese, vysvětluje MUDr. Milan Lexa, internista z pražské Kliniky estetické medicíny Asklepion. Právě na jeho bedrech často stojí rozhodnutí o tom, zda zákrok pacientovi s ohledem na jeho zdravotní stav doporučí či nikoliv. Snadno totiž může dojít k situaci, kdy je provedení operace pro pacienta rizikové či ho dokonce může ohrozit na životě. I zdánlivé maličkosti zde hrají roli. Pokud nemá klient v pořádku výsledky předoperačních vyšetření, stačí  nález drobné infekce a na sál v žádném případě nejde, operace se nekoná. Mnohé klientky to sice opláčou, ale my jsme v tomto případě neústupní, dodává.

Problém nastává v okamžiku, kdy lékař ze zdravotních důvodů operaci zcela zakáže a pošle ho domů. Klient přesvědčený o nezbytnosti zákroku tak velmi často začne obíhat jiné kliniky a hledá, kde by zákrok provedli. Zjednodušeně řečeno, najde neseriózního lékaře a dobrovolně zaplatí za to, že se nechá ohrozit na životě.

Nemáte křečové žíly? 

Jednou z nejvážnějších komplikací, ke kterým může během nebo po jakékoliv operaci dojít, je vznik krevní sraženiny neboli trombu. Ten se může uvolnit a způsobit ucpání důležité cévy, tzv. embolii, která může vést až k smrti pacienta. Embolie čas od času zabíjí ve všech lékařských oborech. I když je pravděpodobnost úmrtí velmi malá, stále tu riziko existuje. Podle informací České kardiologické společnosti se u mladých lidí do 40 let věku vyskytuje u 0,01 % pacientů. S věkem a zdravotními problémy však riziko stoupá. U velkých operací, mezi které například modelace prsů nebo plastika břicha patří, je riziko 1–5 %. Opět v závislosti na zdravotním stavu a věku pacienta.

prsa

Trombóza může nastat u každého zákroku, nejen u estetických operací, ale také klidně po vyjmutí slepého střeva, vysvětluje MUDr. Martin Weiss, pražský internista, který se specializuje na cévní onemocnění. Platí tedy, že estetické zákroky nejsou z toho hlediska o nic více, ani méně rizikové než jiné. Proto každé operaci v jakékoliv nemocnici předchází podrobné vyšetření, aby se předem zjistila možná rizika. Jenže sklony k trombóze nelze odhalit na první pohled. Může se stát, že i naprosto zdravý člověk, který nikdy neměl žádné zdravotní problémy, je nositel tzv. trombofilního faktoru. To znamená, že u něj výrazně zvýšená pravděpodobnost výskytu trombózy daná geneticky, popisuje lékař. Jenže speciální vyšetření je velmi drahé, a tak jej nelze dělat plošně.

Proto každé předoperační vyšetření musí obsahovat rozhovor s pacientem. Nedivte se, když se vás bude lékař ptát na příčiny úmrtí vaší babičky. I zdánlivá maličkost může hrát roli. Nezatajujte křečové žíly, problémy se srdcem nebo oběhovým systémem, a ženy by měly také mluvit o tom, zda  neprodělaly samovolný potrat. Stejně tak je rizikové dlouhodobé braní hormonální antikoncepce, proto se musí nejméně měsíc před plánovaným zákrokem vysadit. Velkým nebezpečím je kouření, které jednak zhoršuje pooperační hojení, ale může způsobit komplikace vedoucí až k smrti.

Souhlasíte se svou smrtí?

Jako pacient máte právo být plně informován o tom, co vás během operace a po ní čeká. Váš ošetřující lékař má povinnost vám vše vysvětlit. Proto před každým zákrokem musíte podepsat informovaný souhlas. Svým podpisem stvrzujete, že znáte veškerá možná rizika operace a také, že jste nezatajil žádné informace o svém zdravotním stavu. Jakmile cokoliv zamlčíte, ohrožujete nejvíc sami sebe. Je velmi nezodpovědné lhát lékaři například o počtu vykouřených cigaret, doplňuje internista Weiss. Sama zdravotnická zařízení se tak dopředu brání možným žalobám postaveným na tom, že pacient nebyl dostatečně informován a nevěděl, co všechno mu hrozí.

Navíc nelze upřít lékařům tak trochu černý smysl pro humor. Zpravidla pacienti podepisují i ošklivě řečeno souhlas s vlastní smrtí. Jsem si vědom/a toho, že zatajení či zkreslení skutečností může vést ke komplikacím až k úmrtí pacienta, stojí v jednom z dokumentů. Jen na okraj, i před věhlasnými klinikami estetické chirurgie občas postávají vášniví kuřáci s cigaretou v ruce, a to i krátce po operaci a mnohdy ještě s hadičkami v těle. To vše přes opakovaná varování lékařů. Drsné? Od pacientů nezodpovědné!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).