No sláva, mizí smažená jídla a přibývají saláty

V restauracích se najíme zdravěji než před třemi lety, ukázal průzkum. Saláty k obědu nabízejí už dvě třetiny z nich, můžete mít i menší porce. Platí to i u vás? Pokud ne, chtějte to.

Obrázek typické české hospody s několika těžkými, převážně smaženými jídly (on se ten zmrazený polotovar takhle nejlépe upravuje) snad pomaloučku polehoučku vytlačuje modernější verze. A ve výsledku zdravější i chutnější, přestože naše chuťové buňky jsou na všechna ta dochucovadla dost navyklá a naše žaludky roztažené pro omáčku se šesti, na salát k obědu si musíme spíše zvykat.

Přečtěte si: Kdo tvrdí, že nepoužívá polotovary, lže, říká šéfkuchař

Stejně tak si zvykají restaurace. Podle rozsáhlého srovnávacího průzkumu společnosti Edenred, vydavatele stravenek Ticket Restaurant, je dnes najíst se zdravě v restauraci výrazně snazší než před několika lety.

Saláty jako hlavní jídlo jsou dnes součástí menu skoro ve dvou třetinách restaurací, zatímco před třemi lety je nenabízela ani polovina. Výrazně vzrostl také počet stravovacích zařízení, kde lze k obědu dostat alespoň jedno nesmažené zeleninové jídlo. Více než padesát procent restaurací dnes nabízí poloviční porci přílohy a o poznání dostupnější jsou i menší porce celých hlavních jídel.

Možná už jste se také někde setkali s jídelním lístkem, který nabízí u všech nebo většiny jídel dvě varianty – menší a větší porci, rozdíl zohledňuje i cena.

Ptejte se na to, co v jídelníčku nenajdete – a chtěli byste

Průzkumu se před třemi lety zúčastnilo 260 restaurací, zjištění se porovnávala s letošními 243 restauracemi. „Ukazuje se, že restaurace stále více vycházejí vstříc zájmu lidí, kteří se v pracovním týdnu nechtějí přejídat a vyhledávají zdravější a kaloricky méně vydatné obědy. Když dnes jdete do běžné restaurace, tak se již zkrátka nemusíte bát, že budete moci volit pouze mezi řízkem s hranolky, gulášem a svíčkovou s pěti knedlíky,“ hodnotí Daniela Pedret ze společnosti Edenred. Neplatí to však všude, některé hospody jedou po své zajeté linii. Podle autorů průzkumu to je ale často tím, že restaurace neví, co chce zákazník. „ Lidé se totiž většinou neptají, zda lze dostat zdravější pokrmy, ale vybírají z nabízeného menu. Pokud tam preferované jídlo nenajdou, v naprosté většině zvolí některou z nabídek, aniž by se dál doptávali,“ říká Iva Málková, specialista na zdravou výživu z hnutí STOB (Stop obezitě).

Přitom z průzkumu mezi strávníky vyplývá, že téměř osm z deseti k obědu preferuje méně kaloricky náročné pokrmy (před třemi lety to byly dvě třetiny). Velmi výrazně lidé také chtějí pestrou nabídku jídel, což je podle Ivy Málkové rovněž pozitivní trend.

Čtěte dále: Polotovary a konvenience, největší (ne)přítel člověka?