Hlavní navigace

Slunečnicový olej z Maďarska byl falšovaný

11. 10. 2016

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
V síti společnosti Ahold inspektoři našli falšovaný slunečnicový olej. Na obale bylo deklarováno, že se jedná o olej jednodruhový, ale laboratorní analýza prokázala opak.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na českém trhu objevila vskutku unikátní nález. Už jsme vás informovali o ledasčem, o falšovaných mozzarellách, o konzervách bez deklarovaného masa, rybách, kterých bylo v obalu o půlku méně, ale falšovaný slunečnicový olej, to jsme tu ještě neměli.

Inspekce narazila v prodejně společnosti AHOLD na maďarský rostlinný olej Vénusz – Jedlý olej rostlinný, jednodruhový slunečnicový olej, u kterého laboratorní analýza prokázala, že se nejedná o jednodruhový slunečnicový olej, jak bylo uvedeno na obalu a v názvu výrobku. „Rozborem zjištěné hodnoty mastných kyselin potvrdily, že olej nebyl získán výhradně ze slunečnicových semen. Příměs jiného než slunečnicového oleje tvoří řádově desítky procent v daných spotřebitelských baleních. Označení výrobku tak uvádí spotřebitele v omyl,“ uvedl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Olej SZPI odebrala v distribuční síti společnosti AHOLD Czech Republic a.s., byl označen datem minimální trvanlivosti do 10. 06. 2017 a jeho výrobcem a dovozcem byla společnost Bunge Zrt., 1134 Budapest, Váci út 33., Maďarsko.

Inspekce kontrolované osobě nařídila stažení předmětné šarže z trhu a provedení laboratorních analýz u následující šarže na vlastní náklady. S kontrolovanou osobou bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

Zdroj: SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).