Hlavní navigace

Školní jídelny mají podle ombudsmana vycházet vstříc dietám dětí

10. 11. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Jste vegetariáni? Nebo má vaše dítě bezlepkovou dietu či je cukrovkář? Školní jídelny sice nemusí vařit pro jednoho strávníka speciální stravu, ale musí mu vyjít vstříc jinak.

Školní jídelny mají podle veřejného ochránce práv Pavla Varvařovského vycházet vstříc dětem odkázaným na určitou dietu. Míra pomoci má vycházet z možností jídelen, píše agentura ČTK. Školní kuchařky nemají za povinnost zařazovat do nabídky kvůli jedinému dítěti například bezlepkovou stravu. Pokud by však takto postiženému žákovi odmítly ohřát oběd přinesený z domu, jednalo by se o diskriminaci, zveřejnil ombudsman ve zprávě za letošní třetí čtvrtletí.

Na ombudsmana se obrátila matka dívka trpící celiakií, tedy nesnášenlivostí lepku. Žena si stěžovala na to, že kuchařky v jídelně připravují jediné jídlo, což představuje pro její dceru zátěž. Musí si každý den na oběd nosit z domu. „Upozorňovala na neochotu ze strany školní jídelny vyhovět požadavku na přípravu bezlepkového jídla,“ popsal Varvařovský. Ombudsman upozornil, že školní stravování není součástí vzdělávání, ale je to služba jako každá jiná.

Celiakie patří mezi postižení, na která se vztahuje antidiskriminační zákon, ale zároveň to není jediná nemoc, která vyžaduje speciální dietu. Školní jídelna prý nemůže požadavky takto postižených odmítat s vysvětlením, že jí přípravu bezlepkového jídla nenařizuje zákon. „V případě, že není v možnostech jídelny připravovat několik druhů jídel, měla by se snažit vyjít žákům vstříc alternativním způsobem,“ uvedl Varvařovský. Možností je bezlepkovou stravu do školy dovážet, nebo ohřívat dětem jídlo přinesené z domu.

Jídlo ve škole řešil i soud

Školní stravou se letos zabýval i Nejvyšší správní soud (NSS). Obrátila se na něj žena vyznávající veganskou stravu, tedy jídlo bez použití jakýchkoli surovin živočišného původu. Chtěla, aby takovou dietu škola připravovala i pro její dítě. NSS rozhodl, že školy nemají takovou povinnost. V konkrétním případě v jídelně situaci vyřešili tak, že matka mohla dítěti nosit veganské jídlo a kuchařky mu ho pak naservírovaly k obědu. Soud to označil za odpovídající řešení, které nepostihuje práva veganů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).