Hlavní navigace

Škodlivé tuky – víte, kde je hledat?

26. 5. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Vznikají při průmyslovém ztužování rostlinných tuků. Jejich pravidelná konzumace poškozuje lidské zdraví. Víte, kde najdete rizikové tuky?

Podle průzkumu iniciativy Vím, co jím a piju většina českých spotřebitelů (80,5 %) neví, kde zdraví nebezpečné trans nenasycené mastné kyseliny hledat. Téměř polovina (40,7 %) nakupujících se mylně domnívá, že hlavním zdrojem trans tuků jsou margaríny.

Dříve to tak skutečně bylo, dnes už to ale není pravda. V minulosti obsahovala většina margarínů pro zdraví nevhodné trans mastné kyseliny, které vznikaly při ztužování klasickým způsobem pomocí vodíku (hydrogenace). Dnes se tato technologie prakticky nepoužívá a tak většina margarínů dostupných na trhu obsahuje TFA v minimálním množství, a to do 1 %. Oproti tomu máslo má v průměru 2–3 % přirozeně přítomných trans tuků, bio máslo má dokonce více (až 7 %).

Obsah transkyselin v některých výrobcích:

  • Nulový nebo velmi nízký obsah (do 1,5 % z celkových mastných kyselin):
    olivový olej, pomazánkový tuk na bázi olivového oleje, tuky Flora, Rama, Perla, Linco
  • Vyšší obsah (13–35 % z celkových mastných kyselin):
    tuky Finea, Diana, Stella, Lukana, Omega, Ceres, Zlatá Haná

Zdroj: Společnost pro výživu

Kde tuky škodí

Trans nenasycené mastné kyseliny jsou škodlivé tuky. Zvyšují hladinu zlého LDL cholesterolu, snižují hladinu hodného HDL cholesterolu a celkově našemu zdraví neprospívají. Jejich vliv je 2,5 až 10x horší než vliv nasycených mastných kyselin. Přispívají k rozvoji diabetu 2. typu, obezity a ischemické choroby srdeční. Byly také popsány možné negativní účinky na lidský plod a novorozence. Podle Světové zdravotnické organizace by denní příjem trans mastných kyselin neměl překročit 1 % celkového energetického příjmu, což odpovídá příjmu asi 2,5 g trans mastných kyselin/den. To může být těžké ohlídat.

Trans tuky ohrožují hlavně děti

Transmastné kyseliny jsou produkovány v omezené míře přirozeně činností mikroorganismů v bachoru skotu a ovcí, mohou se proto v malém množství objevovat v živočišných produktech, jako je mléko nebo červené maso. V těchto výrobcích nepředstavují riziko. TFA mohou také vznikat při zahřívání různých rostlinných olejů při vysokých teplotách 220–270 °C. Najdeme je proto v přepálených tucích (pokrmech ze stánků rychlého občerstvení, koblihách).

Tyto potraviny není těžké v jídelníčku omezit a příjem rizikových trans kyselin tak snížit. Příjem trans kyselin hrozí spíše skrytou formou – z oplatek, sušenek, polev a levných cukrovinek. Tyto výrobky bohaté na trans tuky jsou oblíbené, zvláště dětmi. Například cukrovinky, které vypadají jako čokoláda, ale mají jiné složení, plněné oplatky a sušenky obsahují již v jedné porci denní tolerovatelný limit.

Vysoký obsah trans tuků najdete v těchto výrobcích:

  • levné náhražky čokolád, ve kterých je kakaové máslo nahrazeno částečně ztuženými tuky,
  • jemné a trvanlivé pečivo s náplní, polevou nebo obojím,
  • polevy na mražených krémech, müsli tyčinkách, dortech a cukroví,
  • rostlinné náhrady smetany a šlehačky,
  • sušené sójové nápoje,
  • některé mražené krémy a zmrzliny,
  • zmrazená a chlazená těsta
  • potenciálně všechny potraviny, které mají na obalu napsáno, že obsahují „ztužený rostlinný tuk“.

Jak se vyznat v obchodě?

Některé evropské země, jako třeba Dánsko, Rakousko, Švédsko, Švýcarsko a Island, zákonem zakazují uvádět na trh potraviny, které by obsahovaly více než 2 gramy TFA na 100 gramů. Česká legislativa takové limity neudává. Výrobci navíc nejsou povinni uvádět informace o přítomnosti TFA na obalech výrobku. Pro spotřebitele je tak obtížné se při nákupu orientovat. Platí proto, že pokud najdete na obalu označení o obsahu transkyselin, máte jistotu, že je produkt v pořádku – nikdo se nebude chlubit vysokou hodnotou. Pomoci může i logo Vím, co jím, které obsah transkyselin hlídá.

 
Tip: Orientujte se podle loga
  • Značka Vím, co jím na potravinách vám zaručí minimální podíl tras tuků, nasycených tuků, přidaných cukrů a sodíku. To jsou živiny, které Světová zdravotnická organizace a experti na výživu označili za rizikové.

Podívejte se na video, ve kterém výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček radí, jak se záludným transkyselinám vyhnout:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietoložka, odbornice na výživu.

V současné době pracuje jako dietolog na OB klinice a v Programu Healthy Plus. Je odborným garantem iniciativy Vím, co jím a piju.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).