Šípkový čaj i olej jsou dobré pro zdraví

Šípek se sbírá od konce září do poloviny října. Plody mají léčivé účinky. Využít je můžeme v mnoha formách, například jako šípkový čaj, ocet, olej či víno.

Šípková růže roste na stráních, mezích, okrajích lesů i u cest. Přírodu zdobí celoročně, na jaře jemnými bílo-růžovými kvítky, z kterých pak vyrostou oranžovo-červené plody.

Plody šípkové růže – šípky jsou nejen milou podzimní okrasou, ale i léčivým podzimním pokladem.

Kdy a kde sbíráme šípky?

Šípky sbíráme průběžně od konce září do půlky října. Nejlepšími místy sběru jsou čisté oblasti, daleko od „civilizace“.

Jak můžeme zpracovat šípky

Šípky můžeme používat čerstvé nebo je usušit, naložit do lihu, octa, vína, oleje. Hodí se také na přípravu sirupu či marmelády.

Léčivé účinky

Šípky obsahují velké množství vitaminu C, vitaminy B, karoten, pektiny, třísloviny a organické kyseliny. S úspěchem je můžeme používat jak při léčbě, tak i jako prevenci rýmy, kašle, horečky, nachlazení, chřipky. Tento plod je rovněž vynikajícím podpůrným prostředkem při onemocněních cév, srdce, rekonvalescenci, celkové únavě i střevních potížích.

Šípkový ocet

  • Potřebujeme: 4 lžíce čerstvých nasekaných šípků, 0,5 litru kvalitního jablečného octa
  • Postup: Šípky vložíme je do lahve se širokým hrdlem, zalijeme octem, zašroubujeme a necháme 3 dny louhovat na klidném místě. Denně protřepáváme, aby se uvolnily léčivé látky. Po uplynutí této doby přecedíme (přes jemné sítko či plátýnko, abychom odstranili jemné chloupky), ocet nalijeme do skleněné lahve, zazátkujeme a uschováme v chladničce.

TIP: Šípkový ocet se výborně hodí jako přísada do zeleninových a ovocných salátů.

Ranní vitamínový šejk ze šípkového octa

  • Šípky v kombinaci s jablečným octem mají výživné, ale i detoxikační působení, povzbuzují trávení i metabolismus, takže jsou výborným podpůrným prostředkem při všech očistných a redukčních kúrách.
  • Potřebujeme: 1 lžíci šípkového octa, 3 dl vlažné vody
  • Postup: Ocet smícháme s vlažnou vodou a vzniklý nápoj po doušcích vypijeme. Tento nápoj doporučuji popíjet každé ráno, po dobu 6 týdnů.

Šípkový čaj

  • Potřebujeme: 2 lžičky nasekaných šípků, 2 dl vroucí vody
  • Postup: Šípky přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, poté přecedíme přes jemné sítko či plátýnko (abychom jsme se zbavili drobných chloupků), plody vymačkáme a můžeme popíjet.

Podzimní kořeněné šípkové víno

  • Potřebujeme: 3 lžíce nasekaných čerstvých šípků, 0,5 l kvalitního červeného vína, 1 lžíci medu, 2 lžíce 60% lihu či ovocné pálenky, špetku skořice, 3 tlučené hřebíčky, 1 tlučený badyán
  • Postup: Šípky smícháme s ostatními ingrediencemi a vše necháme 14 dní odpočívat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Poté přecedíme a užíváme denně po štamprli. Víno skladujeme v ledničce.

Šípková pálenka

  • Potřebujeme: 4 lžíce nasekaných čerstvých šípků, 0,5 litru slivovice či režné
  • Postup: Šípky zalijeme slivovicí, vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat, denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme (přes jemné sítko či plátýnko, abychom odstranili chloupky) a denně užíváme po 1 lžíci.

Šípkový prášek

  • Ze šípků odstraníme jadérka a chloupky a pak je usušíme. Jakmile jsou řádně suché, tak je rozdrtíme nebo rozmixujeme. Hotový prášek vložíme do skleněné sklenice a dobře uzavřeme.
  • Přes zimní období užíváme 1× denně na špičku kulatého nože prášku, který zapijeme 2 dl vlažné vody.

Šípkový olej povzbuzuje trávení a střevní peristaltiku

  • Potřebujeme: 4 lžíce nasekaných šípků, u kterých jsme odstranili jadérka a chloupky, 0,5 litru panenského olivového oleje
  • Postup: Kousky šípků zalijeme olivovým olejem (musí být úplně ponořené) a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, plody řádně vymačkáme, nalijeme do sklenice a uschováme v lednici. Olej užíváme 1× denně 1 lžičku.