Hlavní navigace

Šípkové recepty se špetkou nostalgie

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Léto má na kahánku a my nejvyšší čas nechat se poslat k šípku. Nejlépe s košíkem. Rudé plody sbírejte jen suché, nepřezrálé a nepřemrzlé. Zimu pak provoní omáčka, zavařenina nebo čaj.

Jakmile se trochu ochladí a začne foukat vítr, který by vás klidně přinutil vzlétnout i bez křídel, nastává čas, kdy zrají šípky a jeřabiny. Jeřabiny nepatří mezi obvyklé plody vhodné ke konzumaci a o nich už tady řeč byla. Přijměte tedy dnes pozvání na čaj k Šípkové Růžence a přesvědčte se o tom, co všechno vám dokáže nabídnout. Je skromná, leč bohatá.


Autor: Isifa.cz

Šípky obsahují řadu prospěšných látek, vyzkoušejte některý z receptů

U Šípků se toho totiž dá docela dost nasbírat. Podzimní procházky třeba se psem a čistou bavlněnou či papírovou taškou vás rozhodně obohatí.

Sbírejte pouze zralé, suché a nepřemrzlé plody

Růže šípková je skromná, krásná a také hrdá. Na její trny je potřeba dávat pozor. Její plody dozrávají už koncem léta, ale jejich pravý čas nastává v září, kdy je i ideální doba pro jejich sběr. Rozhodně si však nevybírejte keříky kolem frekventovaných cest a ani nesbírejte šípky mokré. Mohly by snadno zplesnivět. Šípky by měly být nepřezrálé a nepřešlé mrazem. Sušit se dají i v sušičce nebo troubě při teplotě do 60 °C.

Plody šípkové růže obsahují řadu cenných látek – vitamínů, zejména velké množství vitamínu C, vitamínu A a karotenu lykopenu, který je výborným antioxidantem a bývá obsažen například také v rajčatech. Dále v šípcích najdete vitamíny skupiny B a také vitamín K, pektiny, flavonoidy, třísloviny, sacharidy, kyselinu citrónovou a množství minerálů jako jsou vápník, hořčík, fosfor nebo železo. Podobné složení mají také plody ovocných růží, jejichž šípky se mohou konzumovat a zpracovávat obdobným způsobem.

Přečtěte si: Víte, která tráva se dá jíst?

Šípky můžeme využít na marmeládu či džem, protlak, sirup, víno, polévku nebo omáčku ke zvěřinovým jídlům. Ze sušených šípků se připravuje výborný čaj. Kromě plodů se konzumují také květy, může se z nich připravovat čaj, med nebo sirup. Mladé výhonky se na Východě pojídají okořeněné a omaštěné. U nás to však zvykem není.

I šípkové korálky potěší. Děti mohou svým maminkám udělat velkou radost, když je obdarují vlastnoručně natrhanými a navléknutými korálky z šípků. Kromě krásné památky si ze šípků můžete připravit lahodný čaj.

Čtěte téma: Ovocné čaje mají ovoce často jen v názvu

Vlastní šípkový čaj je lepší než z konzumu

Kupované čaje mnohdy obsahují ledacos. Nasbíráte-li si šípky a připravíte vlastní lahodní nápoj, nic jej nemůže nahradit. Pozor jen na převařování plodů, ničíte tím totiž obsah vitamínu C. Variantou je namísto převařování sušených drcených šípků použít výluh za studena, který pak už jen ohřejete na požadovanou teplotu, abyste měli čaj teplý, anebo krátce převaříte.

Pokud připravujete čaj z celých sušených šípků, je třeba je dobře povařit několik minut, zpravidla minimálně čtvrt hodiny. Pokud připravujete macerát, snažte se šípky co nejvíce nadrtit, aby se účinné látky a vitamíny co nejlépe ve vodě vyluhovaly. Nechejte macerovat klidně i několik hodin a poté nechejte rychle přejít varem. Zpravidla můžete použít 20 g šípků na litr vody.

Šípkové recepty

Šípky jsou velice zdravé a taková šípková marmeláda je vhodná nejen při chřipkovém období na podzim či jarní únavě na jaře. Kromě toho, že dodávají potřebné vitamíny, působí proti virům, celkově posilují imunitní systém a mají také příznivý vliv na trávení.

Vyzkoušejte osvědčené recepty:

Recept na šípkovou rýži s ořechy

Suroviny: 100 g rýže, 30 g ořechů, 1 lžíce másla, mletá skořice, cukr nebo med, miska šípků

Postup: Šípky očistíme, rozkrojíme a zbavíme semen. Na drobno nakrájené šípky smícháme s nadrobno nakrájenými ořechovými jádry – můžeme zvolit libovolný druh ořechů. Rýži uvaříme běžným způsobem a promícháme ji se šípky, oříšky a dáme ještě podusit do měkka, přibližně čtvrt hodiny. Můžeme přilít vodu a pomastit máslem. Hotovou rýži pocukrujeme nebo pokapeme medem a posypeme skořicí.

Recept na šípkovou omáčku ke zvěřině

Suroviny: 1/8 l kyselého bílého vína, 1/8 l smetany, jeden hřebíček, lžička cukru, pepř, sůl, citronová šťáva, 2 – 3 lžíce protlaku ze šípků a 2 lžíce rajského protlaku

Postup: Víno svaříme s cukrem a hřebíčkem. Pomalu přimícháme rajský a poté také šípkový protlak, který jsme připravili prolisováním do měkka rozvařených, předem dobře očištěných a pokrájených šípků. Přidáme citronovou šťávu, osolíme, opepříme a nakonec zalijeme smetanou a mícháme do zhoustnutí. Omáčka je vhodná ke zvěřině.

Recept na sladkou bombu – zavařeninu z květů šípkové růže

Suroviny: 500 g plátků růží, 1 kg cukru nebo medu, šťáva z jednoho citronu a sklenice vody

Postup: Otrhané růžové plátky propláchneme a nadrobno pokrájíme. Smícháme je s polovičním z celkového množství cukru nebo medu a necháme dva dny uležet ve vhodné nádobě. Ze zbylého cukru uvaříme hustý sirup, do kterého přidáme citronovou šťávu a plátky růží v něm povaříme. Hustou směs pak nalijeme do sklenic, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru.

Přečtěte si: Zavařování i pro nešiky

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).