Hlavní navigace

Sezóna dýní začíná. Umíte ji připravit?

30. 10. 2009

Sdílet

Přestože oslavám Halloweenu většina Čechů příliš nehoví, dýňová dekorace si u nás své místo našla. Jako lampy zdobí nejednu zahradu. Vnitřek této neobvyklé zeleniny ale často končí v odpadkovém koši, což je obrovská škoda – dužina, semínka a dýňový olej jsou totiž cenným zdrojem vitamínů a živin.

Dýně pochází ze Střední a Jižní Ameriky, patří do čeledi tykvovitých (je příbuzná s okurkami, cuketami a melouny) a společně s bramborami se do Evropy dostala v 15. století díky kolumbovským výpravám. Přestože si na starém kontinentu jako první na dýni pochutnávali Španělé a Francouzi, do Čech se dostala oklikou – naši prapředkové ji ochutnali při nájezdech Turků.

Na světě existuje přibližně 800 druhů této zeleniny, které se liší tvarem, barvou, velikostí a chutí – ty největší odrůdy dosahují hmotnosti až 100 kilogramů. V Čechách je nejoblíbenější tykev velkoplodá, jejíž dužina se ukrývá pod tlustou slupkou, kterou je před konzumací třeba odstranit, kuchaři ale nejraději pracují s dýní hokkaido. Ta je mnohem menší než dýně, které se u nás běžně pěstují (váží přibližně 0,7 až 2 kg), má charakteristickou nasládlou chuť a před použitím se nemusí loupat.

Čtěte téma: Jedí jen syrovou rostlinnou stravu. Jsou blázni?

Proč je dobré jíst dýni?

Dýně obsahuje až 90% vody a snadno vás zasytí – na 100 gramů obsahuje pouze 27 kalorií, takže je ideálním pomocníkem při redukční dietě. „Zelenina je při redukci váhy vaším zachráncem. Dnes jsou k dostání desítky druhů zeleniny, na kterých si můžete opravdu pochutnat. Pozor jen, abyste z nízkokalorického zdravého jídla neučinili smetanovými či majonézovými zálivkami či smažením na tuku kalorickou bombu,“ doporučuje Iva Málková, specialistka na výživu z hnutí STOB (Stop obezitě).

Už jste někdy ochutnali dýni?

Tato u nás neprávem polozapomenutá zelenina navíc obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních látek, je bohatá na  fosfor, vápník, hořčík, draslík, zinek a železo. V porovnání s jinými druhy zeleniny obsahuje dýně více beta karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A, což je antioxidant zabraňující poškozování buněk volnými radikály. Dýně je rovněž zdrojem cenných nenasycených mastných kyselin, které pomáhají snižovat vysoký tlak a riziko infarktu i mrtvice, a její konzumace vám pomůže posílit imunitu organismu.

Nepřehlédněte: Kam zmizel český česnek?

Dýně

Dýňová semínka bývají odborníky doporučována mužům, které trápí problémy se zvětšenou prostatou či ženám s chronickými problémy s močovým měchýřem. Léčivé účinky má i dýňový olej, který se za studena lisuje z dýňových semínek – působí blahodárně při boji s kožními onemocněními, doporučuje se pacientům trpícím lupenkou, akné a některými druhy ekzémů. Zábal z dýňového oleje pomáhá poškozeným vlasům a rovněž působí jako prevence proti jejich vypadávání.

Jak vybrat tu pravou?

Na podzim začíná dýňová sezóna, takže ji bez problémů seženete na tržištích se zeleninou, v supermarketech či obchodech se zdravou výživou. Pokud si chcete koupit celý plod, pak si při výběru pořádně prohlédněte stopku – u zralé dýně by neměla být zelená či žlutá, ale zdřevěnělá, což je znakem toho, že plod nebyl sklizen příliš brzy. Nezapomeňte na plod poklepat – zvuk vycházející z dýně by měl být dutý. Jestliže je dýně příliš lehká, znamená to, že v ní bude málo dužiny a bude plná semínek. Vyvarujte se plodům s otlačeninami či tmavými fleky – taková dýně by vám mohla během několika dní zplesnivět.

Pokud máte zahrádku, můžete si dýni vypěstovat sami – ideální dobou na výsev je duben. Dýně je poměrně nenáročná, roste snadno a rychle, zralé plody se sklízí se v průběhu podzimu, do doby, než nastanou první mrazíky.
Celé neotevřené plody můžete v chladném prostředí (sklep či lednice) uchovávat až několik měsíců, rozřezané kousky dýně vám v lednici vydrží přibližně dva týdny, nespotřebovanou část zamrazte a můžete ji spotřebovat později.

Dýně v kuchyni

Dýně má v kuchyni mnohostranné využití – její dužinu lze konzumovat za syrova i vařenou, velmi chutná jsou také dýňová semínka, která ale musíte před konzumací oloupat, a jako netradiční zálivka do salátu je vhodný dýňový olej.
Pokud držíte redukční dietu, tuto zeleninu určitě oceníte. „Dýni můžete konzumovat bez omezení jako součást téměř každého jídla (místo přílohy) nebo jako samostatné jídlo v podobě hezky upraveného zeleninového talíře či jako samostatnou svačinu,“ doporučuje specialistka na výživu Iva Málková z hnutí STOB.

Co vše si z dýně připravíte, záleží pouze na vaší kreativitě. Vhodná je na přípravu pomazánek, čatní, marmelády, v Americe se velké popularitě těší dýňový koláč. My vám přinášíme recept na jednu z mnoha variant oblíbené dýňové polévky.

Dýně

Dýňová polévka

1kg dužiny dýně

lžíce másla

1 cibule

1 jablko

1 malý pastiňák

Litr zeleninového vývaru

Zázvor, kari, nové koření, sůl a pepř

Postup:
Cibuli, pastiňák a jablko oloupeme, nakrájíme nadrobno a podusíme na másle. Přidáme na kousky pokrájenou dužinu dýně a směs zalijeme vývarem. Polévku vařte při střední teplotě přibližně deset minut, poté ji okořeňte, vydatně promíchejte  a krátce povařtě a výsledek rozmíchejte v mixéru, aby polévka dostala krémovitou konzistenci.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).