Hlavní navigace

Chcete se seznámit na inzerát? Nedělejte ze sebe ideál

10. 6. 2011

Sdílet

„Princ na bílém koni hledá ženu typu Jennifer Lopez.“ Seznamky jsou plné dokonalých lidí. Rozmyslete se, než napíšete – špatně zformulovaný text přinese špatně zformulovanou odpověď.

Veselý, sportovně založený, podle přátel sympatický a společenský čtyřicátník, občasný kuřák, občasný abstinent hledá prima ženskou, která nezkazí žádnou srandu, má ráda motorky, dobrou partu, ráda vaří, pokud možno typu Jennifer Lopez. “

Narazíte-li na podobný typ inzerátu, je odpověď ztrátou času. Napsal ho buď vtipálek, nebo naprosto nesoudný člověk. Lopezka určitě nesedí u pc a neloví veselého čtyřicátníka. Než se pustíte do psaní, zamyslete se, koho hledáte a co od něho očekáváte. Každý máme nějaký ideál, pokud to je zrovna filmová hvězda, nezbude, než si její plakát vylepit v ložnici. Blíž se k ní nedostanete. 

Konkurence na seznamce


Autor: Isifa.cz

Napsat inzerát, aby chytil, není jednoduché. Seznamky na sociálních sítích jsou spolu s erotickými stránkami a odkazy na slevy druhé nejsledovanější.

Když nebudete mít jasno, co, nebo koho hledáte, ani nepište, ani neodpovídejte. Špatně zformulovaný text přinese špatně zformulovanou odpověď. Jestliže hledáte opravdu seznámení s tím, že chcete svůj protějšek poznat, vyhněte se nabubřelosti, lacinému vtipkování a dvojsmyslům. Některé seznamky mají klientův profil, který byste měli vyplnit. Pečlivě važte slova, součástí inzerátů jsou i fotky. Některé dokáží zaujmout na první pohled, pak je rozhodování snadnější, ale pokud na nich jste nezřetelní, rozmazaní, může se stát, že třebaže v ostatním budete potenciálnímu partnerovi vyhovovat, dostanete odpověď: „To bych vás nejdříve musel/a vidět.“

Nepiště o sobě romány

Trefit správnou míru není snadné, text by neměl být ani krátký, ani dlouhý a rozhodně by neměl vypadat jako reklama na výrobek. Nejde o to, dostat hromadu odpovědí, ale dostat odpovědi od lidí, kteří by vás skutečně mohli zajímat. Aby byl počet odpovědí únosný a nezahltil vás, nedělejte ze sebe ideál. Když začnete vyjmenovávat své plusy, zařadíte se do řady naprosto dokonalých lidí, kteří se tu předvádějí. Potom si bude hledající protějšek nutně klást otázku, proč tak úžasný člověk hledá známost na inzerát. Servery jsou plné inteligentních, multilingvních, romantických, lidstvo i zvířectvo milujících nekuřáků, abstinentů, sportovně založených, hledajících pohodu rodinného krbu a toužících po něžném dotyku. Na tohle naletí málokdo, přesto se vyskytují texty následujícího zně­ní:

Jsem 35/180/89, romanticky založený, něžný, atletický typ, rád bych poznal ženu kolem 30 let, sympatickou blondýnku, s dlouhýma nohama, dlouhé vlasy vítám, která má ráda moře, hory, společnost, kulturu, divadla, výstavy, hovořící plynně alespoň dvěma světovými jazyky, zajímá se o fotografování, plachtění, potápění, milující Chardonnay ročník 2007, pitbully a Kabáty. Chtěl bych tě nosit na rukou při měsíci svitu. 

Odpoví recesistka, případně autor dostane dotaz, co je to – to Chardonnay.

Navštívil jsem řadu seznamkových serverů a nestačil žasnout. Pokud potenciální seznamovačka hledá partnera a je vyfocená s tím současným, pak už ani nemá cenu číst, co o sobě píše. Muži se rádi chlubí auty, motorkami, výkony, ale ženské inzeráty, mnohdy se pokoušející o rýmovánky mající oslovit zájemce, jsou více než tristní. Zrovna jako retušované a „snově“ upravené fotografie, na nichž si dotyčná hraje na najádu. Vzpomínku na film Světáci vyvolají inzeráty, kde mají být zájemci osloveni, unešeni a uloveni citátem; je to jako číst si nápisy na náhrobních kamenech a k tomu se tvářit jako všeznalý intelektuál.

Do inzerátu vměstnejte svůj průměr. Možnost, že získáte partnera, je vysoká; bude také průměr, ale spojení miss a hlídač dynamitu je blbost.

Muži dostávají desítky, ženy i stovky odpovědí

Na normální, přirozený inzerát, kde si nebudete „honit triko“, můžete jako muž očekávat 10 až 20 odpovědí. Čím jste mladší, tím jich bude víc. Po třicítce začíná volných a nezadaných žen ubývat, když to tedy přiznají, po padesátce je reálnost seznámení už značně nízká. Ženy hledají opravdu jen volné partnery na spokojené stáří. Vybírají podle textu inzerátu, fotografie je také určující, ale může klamat. Na případné schůzce s údivem zjistí, že si psala s někým jiným.

Některé ženy mají seznamování jako hobby, jsou ochotny vést korespondenci s kýmkoli, po čase i značně otevřenou a vyloženě sexuální. Ale pokud narazí na muže, který jim padne do oka a je na stejné vlně, ani si svůj inzerát nepodají. Ovšem vždy zdůrazňují, že jim jde také o city, ne jen o milování. Když samy inzerují, není 150 až 200 odpovědí nikterak moc. Oslovené respondentky v Německu v anonymním průzkumu uvedly, že je kontaktovaly i tisíce mužů. Jejich inzeráty spolu s fotografiemi k tomu ovšem vyloženě vybízely. Muži píší jako diví, jsou jako rybáři, počítají, že nějaký úlovek bude, mnohdy je jedno, jaký.

Proč neříct a neukázat pravdu?

Inzeráty typu „Jsem vdaná, ale…“ mají rádi zvláště ženatí muži. Je to jasná výzva, to „ale“ je tak mnohoslibné, že už při odepisování mají svou erotickou fantazii rozjitřenou na nejvyšší úroveň. Ženy, které takovéto inzeráty píší, z převážné většiny hledají také zadaného muže. Ani jedna strana nechce doma nic bourat, ovšem změna je vítána. Pomilovat se a zpět domů do své postele. Seznamka má v tomto případě jediný cíl, přenést protějšek z vertikální polohy do horizontální. Takových párů je poměrně dost, hledají se s jasně definovaným cílem, nevěru berou jako zpestření někdy opravdu nudného a vyhořelého vztahu. Odsuzovat je by bylo pokrytecké, málokdy z nás může říci, že občas neměl myšlenku zkusit to jinde a s jiným.

„Štíhlá, milá, přítulná a hravá…“ podobné vyznění inzerátů vyvolává asociace typu „Zavolej mi do klubu!“, klipy s obnaženými slečnami, které se objevovaly na televizních obrazovkách před deseti lety. Na fotce sice může být exmiss, ale když přijdete na rande, zjistíte, že opak je pravdou. Žena se snaží dostat někoho za každou cenu, setkání je zklamáním. Pro osamělou ženu je to jednou z forem, jak se trochu zviditelnit a udělat se lepší. Seznamka je pro ni důležitým nástrojem, věří, že partnera najde, nebere to jako zábavu. Jsou to ženy, které prožily mnohá zklamání. Žijí v ulitě a velmi nerady z ní vylézají, jsou opatrné, jejich odpovědi značně neurčité, váhání a pocit tušení pasti je z jejich textu patrný na první pohled. 

Po tisíciletí zaběhnuté role muže a ženy se příliš nemění. Ženy od muže čekají především zabezpečení, samozřejmě soběstačnost je velké plus, ale mužská opora je lepší. Muž chce zase mít po svém boku atraktivní upravenou krásku, potenciální matku dědiců majetku. Tuší, že supersexbombu na seznamce nenajde, a pokud půjde na rande s Barbií a najde šmudlu, přejdou ho choutky na delší dobu. Naopak, žena ho svým zjevem i inteligencí může příjemně překvapit. Chce to jen soudnost a skromnost.

Při rozhodování žen nad fotkami mužů zase mají vliv faktory, s nimiž prostě nic nenaděláte. „Typ mužské tváře, který ženy přitahuje, se liší podle fáze jejího menstruačního cyklu. Pokud se nachází ve fázi ovulace, přitahují ji muži s ostře řezanými, maskulinními obličeji. Když menstruuje, přitahují ji muži s jemnější tváří,“ píše se v bestseleru Allana a Barbary Peaseových Proč muži lžou a ženy pláčou.

Zábava a flirt

Žena musí předpokládat, že dostane hodně nabídek k sexu. Na těchto serverech to k sobě patří. Některé nabídky jsou přímočaré: chci se seznámit, a pokud přeskočí jiskra, se i pomilovat. Může se stát, že vám pisatel bude sympatický a vy to zkusíte, může to třeba přinést chvilkové uspokojení. Pozor ale na pohlavní choroby, je to velká neznámá, do které se pouštíte.

Velká řada hledačů a lovců (obou pohlaví) v seznamkách jsou závisláci. Zkusili to jednou, podařilo se jim zaujmout a už v tom lítají. Sedí u kompu, mají rozehráno několik partií, občas se spletou ve jménech partnera, ale vždy z toho vybruslí. Kdo je na druhé straně klávesnice, je ani nezajímá. Je to velká hra v kyberprostoru, která umožňuje nejen po večerech, když jejich drahé polovičky spí, rozehrát své neuskutečnitelné představy. I v práci věnují počítači každou volnou chvilku. Zejména ženy rády podléhají sexuálním fantaziím, a pokud ještě mají webkameru, máme tu mnohdy malé domácí erotické představení.

Na závěr. Dal jsem si také inzerát:

Stárnoucí mladík, 56/180, ženatý, hledá ženu, přirozenou potvoru, zkušenou, experimentující, která ví, co chce a tuší, co chci já. Žádné řeči o tvé ani mé rodině. Jen my dva, občas, nechci druhé manželství.

Dostávám desítky odpovědí denně a leckdy od opravdových „kusů“. Je zajímavé, kolik žen se cítí být potvorami.

Hledali jste někdy na seznamovacích serverech? Chtěli jste najít známost, sex, nebo jen tak pro zábavu? A jak jste dopadli?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vším, čím jsem prošel v žurnalistice, jsem byl rád, a nebylo toho málo. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).