Hlavní navigace

Sežeru všechno, co dřív nesežere mě...

16. 3. 2011

Sdílet

 Autor: www.travelchan­nel.com/TV_Show­s/Bizarre_Foods
Mike Klíma odpovídá na další dotazy čtenářů. Tentokrát o „bizarre foods“ a diskriminaci nekuřáků i kuřáků. „V Americe se to přehání,“ říká Mike, „brzy zakážou i hamburgery a kolu.“

„Ptejte se na cokoliv, pokud se týká gastronomie, tak mám odpověď na všechno. A pokud ne, tak si prostě něco vymyslím,“ říká doyen nejen naší, ale i světové gastronomie Mike Klíma. Máte-li jakýkoli dotaz k tématu, pošlete ho na adresu gastronomie@vi­talia.cz. Otázky i odpovědi Michaela Klímy najdete pravidelně na serveru Vitalia.cz v seriálu Tulák po kuchyních.

Sežeru všechno, co dřív nesežere mě…

Jedl jste někde hady a brouky nebo psa? A vůbec: co nejexotičtějšího jste kdy jedl? Je něco, co byste nikdy nesnědl?
Robert Nikodým


Autor: www.travelchan­nel.com/TV_Show­s/Bizarre_Foods

Já o sobě říkám, že sežeru všechno, co dřív nesežere mě, nesmíte ale také věřit všemu, co říkám. Já sice jím všechny ty mořské potvory, ale mám své preference.

Hady, ještěry a psy jsem jedl, ale že bych blahem potom štěkal, se nedá říci. Já jsem dosti cestoval, a proto jsem často jedl věci, které bych nejedl, pokud bych býval věděl, co to je.


Autor: www.travelchan­nel.com/TV_Show­s/Bizarre_Foods

Nicméně mám takovou teorii, že jídlo je prostě zvyk, a když něco chutná jiným, tak proč by to po čase nemělo chutnat i mně.

Já jsem si kdysi říkal, že bych nesnědl nic, co už někdo měl v hubě, ale vidíte, jazyky například mám velice rád.

Na americké televizi často sleduji pořad, který tam má Andrew Zimmern (Travelchannel­.com/TV_Shows/Bi­zarre_Foods), sice také jí všechno možné, ale jsou věci, které by ani on nejedl.

Nevěřím, že by zákaz kouření vyhnal zákazníky z hospod

Jaký je váš názor na kouření v restauracích a hospodách? Jaká je situace a přístup ve světě a jak se měnila situace během Vaší kariéry v pohostinství?
Tomáš

Jak už jsem napsal dříve, kouřením trpí nejvíce pracovníci v pohostinství, zejména servírky a číšníci, kteří obrazně řečeno tráví v tom kouři třetinu svého života. Je totiž vědecky dokázáno, že vdechování tabákového kouře, takzvané nepřímé kouření, je o mnoho škodlivější než kouření samotné. Tudíž není pochyb, že z pohledu zaměstnanců v pohostinství by zákaz kouření v restauracích měl pozitivní vliv, protože je v zájmu ochrany jejich zdraví, ale na druhé straně by údajně měl záporný vliv na jejich kapsy, protože se prý sníží návštěvnost restauračních provozů, čemuž já ale nevěřím.

Majitel nekuřácké restaurace říká: Vyhodil jsem popelníky a tržby jsou v plusu

Já, jak víte, v Česku v současné době stále nežiji, ale jezdím sem relativně často a během té doby se stravuji zásadně jen v restauračních podnicích. Jsem také samozvaným zástupcem té největší skupiny, která se na pohostinství podílí, a to jsou hosté, a tak můj příspěvek není názor odborníka, ale názor hosta nekuřáka, který se cítí být diskriminován.


Autor: SXC

(Musím se ale přiznat, že mám máslo na hlavě, protože jsem začal kouřit, když mi bylo asi 15 let. Kouřil jsem většinou „Ameriky“, a to 2–3 balíčky denně, a za ty peníze, které jsem prokouřil, bych býval asi měl docela pěkný barák. Snažil jsem se několikrát ten nešvar odnaučit, ale nedařilo se mi to. Ale peníze jsou jenom peníze, tak mi to tak trochu bylo jedno. Když jsem ovšem po příchodu do Ameriky viděl na barevné televizi, co to kouření udělá s plícemi, tak, věřte nebo nevěřte, jsem v tom okamžiku přestal kouřit, čemuž se tady říká „cold turkey“, a mohu vám říci, že to dodnes považuji za to nejdůležitější, co jsem v životě dokázal.)

Němci mají pořekadlo, které říká: „Nichts besseres kommt nach“, což znamená, že nic horšího už nemůže přijít, a Američané se dnes ptají: „What will be next“, čili něco jako: “Co nás ještě čeká?“ V letadlech se nesmí kouřit již hodně dlouho, ve většině restaurací také ne, při vjezdu do některých amerických vesnic je dnes již oznámení „WE ARE NO SMOKING VILLAGE“, takže když si tam na ulici zapálíte, tak vám šerif v tom lepším případě dá pokutu.


Autor: SXC

Zdá se ale, že to nemá konce. Čím dál tím více amerických měst uzákonilo, že městští policajti musí být nekuřáci. Co bude další? Možná, že státní zaměstnanci nebudou smět jíst hamburgery? Potom jim zakážou pít Coca Colu nebo jiné soft drinks, protože to jde moc na tloušťku? Mám obavy, že se to v Americe se vším tak trochu přehání.

To že kouření je zdraví škodlivé a že způsobuje plicní a srdeční choroby a dokonce cukrovku, je dnes již vědecky dokázáno, a proto například v Kalifornii kouří nejvíce asi tak 17 % lidí. To je ale dobře i z ekologických důvodů. Já například mým známým, kteří mě přijedou z Česka do USA navštívit, nabízím dolar za každý cigaretový nedopalek, který najdou na zemi v blízkém okolí mého baráku… ale zatím si nikdo ten dolar nevydělal. Oproti tomu bych já v Česku byl milionář.

Ale abych se vrátil k případnému zákazu kouření v pohostinství… Jestli si myslíte, že zákonem o kouření morové rány českému pohostinství končí, tak jste na omylu. Tudíž místo toho, abyste všem těm novým zákonům vzdorovali, se spíše naučte, jak s nimi žít.

Napravený kuřák Michael Klíma (to jsou ti nejhorší)

MICHAEL  KLIMA CEC, CCE,Certified Executive Chef, Certified Culinary Educator,Certified Hospitality Industry Consultant, Professor EmeritusTriton College, Illinois, USA, člen Syndikátu novinářů ČR,Freelance Writer, čestný člen AKC ČR od 1989
a nositel zlaté medaile Magdaleny Dobromily Rettigové

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).