Hlavní navigace

Seriál o víně: Drsné moravské vinice

16. 6. 2009

Sdílet

Víte, kde se rodí víno, které pijete? Zajímá vás, jak se víno dostane na váš stůl? Přemýšlíte, jak vybrat skutečně dobrou láhev? Právě pro vás jsme připravili seriál o víně. Putování začínáme na Moravě, kde vznikají naše nejlepší vína.

Než pozdvihnete sklenku a vychutnáte si první doušek, zastavte se na krátký okamžik a zavřete oči. Víno je nápoj plný rozmanitých chutí, vůní a barev. Rodí se díky výraznému vlivu přírodních podmínek, charakteru půdy, množství dešťových srážek a délce slunečního svitu. Svůj podíl má i zkušenost a umění vinaře.

Spolu se podíváme na cestu vína od chvíle, kdy réva roste a hrozny dozrávají, přes dobu zrání ve sklepích, až po moment, kdy se víno dotkne vašich rtů a jeho chuť se vám rozlije v ústech. Připravuji pro vás seriál o tomto nápoji. Chci vás osobně provést každým důležitým okamžikem, který ovlivní to, co pijete. Nechám si od skutečných odborníků poradit, podle čeho víno vybírat, kde ho nakupovat i jakému vínu se raději vyhnout. Nahlédneme spolu do tajemství ladění vína s pokrmy a najdeme také způsob, jak pomocí vína pečovat o své zdraví.

Dopředu vás ale varuji, že nejsem žádný sommeliér ani si na balkóně nepěstuji vinnou révu. „Jen“ si víno ráda vychutnávám a jsem od přírody velmi zvědavá.  Na začátku našeho putování se podíváme do míst, kde se víno rodí a popíšu vám, v čem jsou naše vinařské regiony odlišné od jiných v Evropě.

  • Česká republika se dělí na dvě základní vinařské oblasti Morava a Čechy. Podle údajů Vinařského fondu se réva vinná pěstuje na více než 18 tisících ha. Ve 377 vinařských obcí hospodaří 19 430 pěstitelů. Z celkové plochy 66 % tvoří bílé odrůdy, pro pěstování modrých odrůd nejsou v našich zeměpisných šířkách ideální podmínky, přesto i u nás vznikají kvalitní červená vína. 

Drsné vinice severu

Na Moravě leží 96 procent plochy všech vinic v Česku. Ačkoliv se jedná o malé území, přesto je mezi jednotlivými podoblastmi jednoznačný a identifikovatelný rozdíl. Jiné složení půd a podloží výrazně ovlivňují charakter či výraz vín. Půda je matkou vína. Rozdílné je rovněž mikroklima jednotlivých podoblastí, a to má také za následek jinou tvář vína. Mikroklima je otcem vína, popisuje Miroslav Kovásc, majitel Vinařství Kovásc, jejichž Sauvignon pozdní sběr 2008 se stal nejúspěšnějším suchým bílým vínem z České republiky v zahraničí.

Česko v rámci Evropy patří k severním oblastem, kde se pěstuje víno. Na Moravě je tak relativně drsné a chladné podnebí. Vinařská oblast Morava (podobná Alsasku) je nezaměnitelná ve střídání chladných nocí a teplých dnů, díky čemuž zde vznikají neuvěřitelně aromatická vína, hlavně na Znojemsku. V jižních vinařských oblastech se vína produkují při průměrné roční teplotě 17 °C, v severních (např. u nás) při 9 °C, vysvětluje Antonín Chudoba, tajemník Sdružení VOC Znojmo (Vína originální certifikace), které v České republice poprvé zavedlo klasifikaci vína podle typické charakteristiky regionu, tzv. apelační systém. Více o klasifikaci vína se dozvíte v jednom z dalších dílů našeho seriálu. 

Vyhrajte volňásky do wellness! Zúčastněte se Velké fotosoutěže serveru Vitalia.cz!

Morava má oproti vinařským velmocím jako je Francie nebo Itálie jednu výhodu. Paradoxně drsnější podnebí znamená dobré podmínky pro bílá vína. Právě Morava díky menšímu počtu slunečných dní zachovává větší množství kyselin. Moravská bílá vína mají v sobě svěžest a ovocnost. Vznikají tu lehčí a svěží bílá vína s nejrůznějšími ovocnými a květinovými  tóny. Taková vína člověka nezatěžují, ale povzbuzují a povznášejí jeho mysl, dodává Antonín Chudoba.

Sama jsem dříve dost dobře nevěděla, co si mám představit pod pojmy ovocnost a svěžest a navíc obvykle mi činí problém objevit zrovna zelené jablíčko nebo vůni čerstvě posečené trávy. Zjednodušeně řečeno jde o lehkou vůni i chuť, ve které skutečně cítíte něco jiného než víno. Abyste to ale poznali, musíte vypít hodně vína, jinak to nejde.

Na své si přijde každý

Morava, ačkoliv je rozlohou poměrně malé vinařské území, nabízí mnohotvárnost vín. Obvyklé je ve velkých vinařských oblastech v Jižní Evropě nebo Jižní Americe, že se pěstuje tak 4 až 5 odrůd a pár místních. Na Moravě se pěstuje zhruba 30 až 35 odrůd a také několik málo známých odrůd, například Pálava nebo Muškát moravský. Můžete ochutnat tedy velice mnoho různých vín, z různých vinařských podoblastí (každá má úplně jiné klimatické podmínky, jiná vína) a to ještě nebudeme mluvit o cuvée neboli směsích vín, které je také nepřeberné množství, říká Chudoba. Podle něj také pro moravská vína hraje to, že mají příznivý poměr cena/výkon. Kvalitní a zajímavá vína koupíte za nižší cenu, než v jiných vinařských oblastech světa.

Kde nakupujete moravská vína?

Moravská vína jsou osobitá, nenapodobitelná. Naše vína prokazují čím dál tím častěji a pravidelněji svými úspěchy na mezinárodních soutěžích svoji vysokou kvalitu a krásu. Samozřejmě k vínu z Moravy máte dle mého osobnější vztah. Víte, kde je Mikulov či Novosedly. Máte prostor do vinice zajet, popovídat si s vinařem, navštívit jeho vinný sklep, podívat se mu tak trochu do jeho kuchyně, vyslechnout si příběh jeho vína. Tomu se říká originální víno s jednoznačným určením místa jeho původu a vy jste s vínem více spojeni, uzavírá Kovács.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).