Hlavní navigace

Senioři budou pomáhat dětem na přechodech

19. 8. 2010

Sdílet

Magistrát hlavního města Prahy připravil ve spolupráci s městskou policií kampaň „Řekněte STOP agresivním řidičům!“ a vyzývá pražské seniory, aby během září pomohli zvýšit bezpečnost dětí na přechodech v blízkosti škol.  Přechody pro chodce jsou jedním z nejčastějších míst autonehod. Jen za loňský rok na nich policie zaznamenala bezmála tisíc nehod. Bylo při nich zraněno bezmála tisíc osob a pět jich dokonce zahynulo.

Magistrát hlavního města Prahy připravil ve spolupráci s městskou policií kampaň „Řekněte STOP agresivním řidičům!“ a vyzývá pražské seniory, aby během září pomohli zvýšit bezpečnost dětí na přechodech v blízkosti škol. 

Přechody pro chodce jsou jedním z nejčastějších míst autonehod. Jen za loňský rok na nich policie zaznamenala bezmála tisíc nehod. Bylo při nich zraněno bezmála tisíc osob a pět jich dokonce zahynulo.

Magistrát hlavního města Prahy se proto rozhodl oslovit seniory, aby se v září zapojili do preventivní akce hlavního města Prahy a Městské policie hl. m. Prahy  u přechodů v blízkosti škol. „Po návratu dětí z prázdnin do hlavního města bývá vysoké riziko nehod v silničním provozu, chceme využít maximum možností, jak případným nehodám předejít,“ vysvětluje Rudolf Blažek, první náměstek primátora hl. m. Prahy zodpovědný za bezpečnost.

Senioři, kteří se zapojí do akce nazvané „Řekněte STOP agresivním řidičům“, budou před přechody v blízkosti škol s transparenty upozorňovat řidiče, aby zpomalili. „Očekáváme, že tím pomůžou bezpečně přecházet frekventované silnice u základních škol. Příkladem nám byly dlouholeté dobré zkušenosti ze zahraničních metropolí,“ doplňuje Blažek. „Z praxe víme, že řidiči velmi citlivě vnímají podobné podněty, reagují na reflexní vesty, přirozeně snižují rychlost. Chceme tak vytvořit sérii opatření, která budou opravdu účinná. Jde přece o naše děti,“ uzavírá šestinásobný otec Blažek.

Nahlaste nebezpečné přechody

Pražené mohou také upozornit městské strážníky na to, které přechody považují za nejnebezpečnější. Lze tak učinit emailem na adresu reknetestop@pra­ha.eu, nahlásit ho v sekci Bezpečná Praha na www.praha.eu nebo přispět do skupiny „Nebezpečná Praha?“ na Facebooku.

Magistrát hl. m. Prahy a Městská policie hl. m. Prahy počítají s tím, že pražští senioři mají zájem na bezpečnosti svých vnoučat. Díky kampani získají možnost podílet se v ranních hodinách na prevenci při zajištění bezpečnosti jejich ratolestí. „Neskrývám, že spoléháme také na to, že právě senioři mají čas se naší akci věnovat. Chtěl bych tímto všechny vyzvat k aktivní účasti na akci, která má pomoci nám všem,“ spoléhá Blažek na zájem lidí o rozvoj naší společnosti.

Udělej si vlastní transparent

Zajímavostí je, že na papírové dopravní značky mají Pražané možnost napsat libovolný vzkaz řidičům, aby zpomalili a umožnili školákům bezpečně přejít přes přechod. Nápisy si budou vytvářet sami senioři, kteří se zúčastní akce. Návrhy lze psát také prostřednictvím skupiny Nebezpečná Praha? na sociální síti Facebook.

Jak se senioři mohou do akce zapojit?

  • Zavolat na telefonní linku Útvaru prevence Městské policie hl. m. Prahy, tel.: 267 002 318
  • Zde se po registraci dozví, kdy a kam si budou moci přijít vyrobit vlastní transparent a u kterého přechodu budou moci pomáhat
  • Na místě bude nápomocen strážník městské policie

Zdroj: Magistrát hl. města Prahy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).