Hlavní navigace

Selen v potravinových doplňcích výrazně zvyšuje riziko rakoviny

14. 3. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Padá další modla propagátorů doplňků stravy. Selen v multivitamínových bobulkách nejen že nepomáhá, ale jeho nadbytek dokonce škodí. Výrobci i jejich reklama o tom zatím taktně mlčí.

V záplavě často protichůdných výsledků vědeckých výzkumů o účincích nepřeberného množství látek na lidský organismus opravdu není snadné se vyznat. Problém je především rozlišit, co je potravinářský a ještě více farmaceutický marketing, a co je skutečné negativum či pozitivum. Zvláště, když se do hry vloží média a zdroje vnímané coby seriózní.

Například přesvědčováním lidí, jak je potřebné konzumovat vitamínové doplňky, jejichž součástí je antioxidant selen, nejlépe v kombinaci s vitamínem E. Jenže právě tato kombinace podle seriózních výzkumů výrazně zvyšuje riziko rakoviny prostaty.

Nebezpečný selen?

Rizikovost multivitaminových doplňků obsahující selen není potvrzena poprvé. Již v roce 2007 konstatovali výzkumníci z Univerzity Buffalo, že selen navzdory častým tvrzením nechrání lidský organismus před diabetem druhého typu, ale že je tomu přesně naopak. Pokusné osoby tehdy dostávaly ve formě „bobulí“ pouhých dvě stě mikrogramů selenu denně, tedy polovinu rizikové maximální denní dávky (což je čtyři sta mikrogramů na den).

K tématu: Vitamíny mají svá rizika, zjistila nová studie

Daleko závažnější negativa selenu v potravinových doplňcích ale vyšla najevo teprve nedávno, v rámci projektu SELECT (Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial). Výsledky projektu probíhající v prestižním „Fred Hutchinson Cancer Research Center“ bychom přitom měli brát velmi vážně – šlo totiž o projekt, který měl původně trvat dvanáct let (projekt byl ale s ohledem na zdravotní rizika pokusných osob předčasně po osmi letech ukončen), a zahrnoval velmi reprezentativní vzorek 35 000 mužů. Výsledek? Kombinace vitamínu E a selenu v potravinových doplňcích zvýšila u sledovaných mužů riziko rakoviny prostaty o sedmnáct procent.

To ale stále ještě není vše. Při pokračování výzkumu již bez podávání potravinových doplňků, ale na základě rozboru lidských nehtů, které selen obsahují, vyšlo najevo, že muži konzumující selen v potravinových doplňcích si takovou konzumací riziko vysoce agresivní formy rakoviny prostaty zdvojnásobili. Tento měsíc pak byly publikovány výsledky, podle nichž se riziko rakoviny při pravidelné konzumaci multivitaminu se selenem zvýšilo o 91 procent. To již není ani náhodou, a ještě při tak rozsáhlém výzkumu, nějaká statistická chyba.

Selen nejsou jen bobule

I díky tomu je dnes za maximální denní příjem selenu považována dávka 60 až 200 mikrogramů denně. Přesto, jak upozorňuje server Osel.cz, například Doktorka.cz pracuje s hodnotami denní dávky 50 až 400 mikrogramů denně. Asi chce mít „doktorka“ víc pacientů… (pro zajímavost Doktorka.cz uvádí jako zdroj Solgar, což je, světe div se, výrobce doplňků stravy). Nicméně, uvedený server není zdaleka jediný, který hájí pozitiva konzumace multivitaminových bobulí se selenem. Obdobné informace šíří také různé weby pro sportovce, do doby výsledků projektu SELECT i Wikipedia (nyní již je původní údaj aktualizován odkazem na server Osel.cz, který je publikoval), či dokonce stránky časopisu pro další vzdělávání lékařů Postgraduální medicína.

Příjem selenu do lidského organismu přitom nelze zcela vyloučit. Selen je totiž stopovou látkou obsaženou v přírodě ve vodě či v půdě, odkud se dostává do potravy a následně masa býložravců a je také logicky přítomen v rostlinných produktech. Největším zdrojem selenu jsou ale „mořské potvory“, tedy mořské ryby, měkkýši, korýši, a dále ořechy, vaječný žloutek a vnitřnosti zvířat. Stopové množství selenu ostatně obsahuje i mateřské mléko či kojenecká strava – v tomto směru ale není třeba se bát. Tak či tak rozhodně nehrozí, že by lidský organismus selen postrádal. Jak se ovšem ukazuje, problém není nedostatek selenu, ale jeho nadbytek.

Je to z lékárny – tak to léčí

Každopádně není nutné, abychom si selen do těla doplňovali prostřednictvím multivitaminových bobulí, jak tvrdí zejména různé „osvětové portály“ zaměřené na zdraví. Jedinou výjimkou je umělé zvyšování obsahu selenu v tekutinách, které představují předoperační či pooperační klinickou výživu, což se ovšem děje pod dozorem lékařů ve zdravotnických zařízeních. Úplně jiná situace ale nastává po pravidelné konzumaci vitaminových doplňků, nakupovaných obvykle v lékárnách, což vytváří podprahové sdělení, že přípravky kupované v lékárnách léčí. Konkrétně v případě selenu má jít o podporu imunity, srdce, cév, funkce jater, zdraví plodu, prevenci civilizačních chorob a obecně, řečeno spolu s klasikem, „pouze o samá pozitiva“.

Dlužno ale dodat, že maximální množství selenu v organismu žádným ternem není. Riziko jeho negativních účinků stoupá s klesajícím věkem a například u dětí do jednoho roku by neměl denní příjem selenu překročit 10 až 15 mikrogramů na den. Děti do šesti let by pak neměly denně přijímat více než 20 mikrogramů selenu na den, ženy zhruba 55 mikrogramů na den a muži asi 70 mikrogramů selenu na den.

Čtěte dále: Nic není tak pomíjivé jako doporučení, co jíst

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).