Hlavní navigace

Secret of Raw: restaurace bez sporáku

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Ondřej Hošt
Nachystat oběd bez rozpálené plotny se na první pohled jeví jako úkol nadlidský. Jde to. Dokonce lze v takových podmínkách připravovat jídla pro restauraci. Ovšem vitariánskou.

Běžný člověk – všežravec obecně ne příliš vstřícně přijímá vegetariány či makrobiotiky. Asi nejvíc se však pozastavuje nad lidmi, kteří doma nemají sporák, dvouplotýnku ba ani remosku. Nad vitariány, tedy příznivci syrové stravy. Ke spokojenému a naplno prožitému životu jim totiž stačí dobrý mixer, sušička a plno invence. V běžném fast foodu se nenajedí, neuctíte je babiččiným koláčem a ani restaurace jim krom salátu nedokáže nic extra nabídnout. Až na jednu výjimečnou, do které jsme zavítali i s naším fotografem.

Eva Kavková, majitelka a šéfová Secret of Raw nám vyprávěla o své cestě k vitariánství, i k této nově otevřené restauraci. Nahlédneme do kuchyně pod víčko mixeru, kde se během pár vteřin umíchá fantastická majonéza z ořechů, na bílý talíř naservíruje vitariánský burger s hranolky a k testu připraví zeleninové špízy.

Raw Food – syrojedení / vitariánstvi je forma stravování bez tepelného připravování

Od nemovitostí k vitariánství

Úspěšnou podnikatelku, která si cestu k hmotnému majetku prošlapala vlastními botami, nepotkáte každý den, my jsme to štěstí ale měli. Eva Kavková je typický příklad člověka, který umí vydělat peníze, umí z nich mít radost, ale ani tučné konto ho nenaplní. „Cítila jsem se vnitřně neuspokojená, hledala jsem něco, co by mě posunulo zas o kus dál. Úspěch v investiční společnosti mi přinášel peníze, ale věděla jsem, že musím ve svém životě něco změnit, zkusit něco nového a najít novou cestu,“ začíná svůj příběh majitelka Secret of Raw. Její první kroky ji zavedly k založení designové společnosti, která na čas její touhu po změně utišila. Jenže pak přišlo další hledání sebe sama a tenkrát, před třemi lety, se Evě Kavkové změnil život. 

Čtěte také: Jedí jen syrovou rostlinnou stravu. Jsou blázni?

„Objevila jsem vitariánství. Neříkám, že to byla snadná cesta, tak jako každý, kdo o něm nic neví, jsem si říkala: Proboha, co takoví lidé jedí, když nevaří? Ale s pevnou vůlí, odhodláním, potlačením vlastního ega a studiem mnoha knih jsem si uvědomila, že tohle je přesně to, co jsem hledala,“ říká majitelka vitariánské restaurace. Ze začátku sice bojovala s nedostatkem invence, receptů a chutěmi na „normální“ jídlo, ale když podstoupila intenzivní kurz, kde se její fantazie rozjela naplno, věděla, že je doma. Restaurace, kterou 15. ledna 2013 otevřela, je vlastně logickým vyústěním poznání, ke kterému Eva Kavková dospěla: „Mé nadšení vedlo k založení Secret of Raw, abych mohla zpřístupnit, co jsem se doposud naučila, učit se dál a rozvíjet možnosti, které tato forma životního stylu nabízí.“ A právě v této restauraci vám ho prostřednictvím jídla i povídání ráda předá.

Já tam nepůjdu, nebude mi tam chutnat…“ Vsadíme se?

Restaurace navržena ve stylu feng šuej už od baru působí příjemně, uklidňujícím dojmem, což korunuje usměvavý personál. Navzdory tomu, že pravý vitarián se kávy ani vína netkne, ve zdejším jídelním lístku oba tyto nápoje najdete. To proto, že vás tu nikdo nebude násilím nutit podřídit se vitariánství podle nejpřísnějších pravidel. Chcete s přítelkyní na raw večeři, dát si na závěr kávu, dezert nebo vínečko? Tak si ho dejte. „Naše restaurace ukazuje nový směr, nenutíme nikoho, aby s překročením našeho prahu zapomněl na své chutě. Vlastně mu dokážeme nabídnout to, co zná, ale jinak, zdravěji a bez tepelné úpravy,“ říká Eva Kavková.

A my musíme souhlasit, třeba taková majonéza z ořechů chutná stejně, dost možná ještě lépe než ta doma umixovaná. Sunburger ohromí směsí lahodných chutí, kterým dominuje koprovo-říškové pesto. Hranolky z bílé řepy s kurkumou, kdo to kdy jedl? Bašta. Cuketové špagety jsou zase unikátní ve způsobu zpracování pomocí spirulizéru, a přestože nechutnají jako špagety z mouky, dostanou vás svou jemností. Eva Kavková speciálně pro server Vitalia.cz uvádí recept na cuketové špagety se smetanovým pestem, které jsme ochutnali. Fantazie připravená během pár minut.

Špagety se smetanovým pestem – 12 porcí

Předpříprava:

Namarinovat špagety v olivovém oleji a v soli (himalájské)

  • 12 středních cuket
  • 6 cherry rajčátek na čtvrtky
  • 3 hrnky koriandru

Pesto:

  • 1 a ¾ hrnku piniovych oříšků
  • ¾ hrnku kešu oříšků
  • ½ hrnku macadamia
  • 4 stroužky česneku
  • 6 lžic citronové šťávy
  • 4 lžičky soli
  • ½ hrnku vody

Mixovat do formy omáčky.

Postup:

Z cukety udělat špagety na spirulizéru. Následně namarinovat. Všechny ingredience pesta umixovat v mixéru na jemnou omáčku. Špagety promíchejte s pestem, navrch ozdobte cherry rajčátky a koriandrem. Promíchejte a podávejte.

První kuchyň, ve které to nesmrdí

Když projdete třemi místnostmi, stojíte před lítačkami, které vedou do kuchyně. První pocity? Necítíte žádný zápach ze směsi desítek půl dne ohřívaných jídel, nevidíte sporáky, odpařovače, ba ani trouby. Jen nespočet plastových krabiček, ukrývajících ořechy, semínka, sušená rajčata, koření, zeleninu, ovoce… a také mixery, sušičky, spirulizér a nezbytnou ledničku.

Prakticky všechno jídlo se zde připravuje těsně před podáním. Nicméně vitariánství pracuje hodně s naklíčenými semínky, nabobtnáním a vysoušením do 42 stupňů, takže třeba pohanku na rizoto je třeba nechat ve vodě přes noc a špízy se zeleninou a kořením je nutné před podáním vysušit.

Vitariánství není jen o jídle

Vitariánství není pouze v tom, že jíte nastrouhanou mrkev a k ní přikusujete jablko. Je to filozofie, styl života, cesta za vyšším poznáním a nalezením vnitřní rovnováhy a sebe sama. Není pro každého, ale když cítíte nutkání ke změně ve stravování, k nalezení duševní rovnováhy nebo jen chcete vědět, jak jídlo bez sporáku chutná, zkuste Žižkov a Secret of Raw. Nemusíte se v tomto stylu života najít, ale může vám být inspirací pro zcela běžné vaření, pro rozšíření obzorů, poznání a očistu organismu.

„Fyzická stránka této problematiky je naprosto plně svázána se stránkou duševní. Zní to asi jako velké klišé, ale ten, kdo k tomuto uvědomění sám došel, ví, že se tímto mění náhled na to, co ve svém stravovacím režimu hledá. Nejde jen o to, že chcete jíst zdravě nebo zhubnout, ale dojde vám, že hledáte něco, co pro vás znamená komplexní řešení navždy. Jídlo, které je zdravé, chutné, dodává vám energii, svěžest, vitalitu, vnitřní klid, radost a k tomu všemu pro vás otevírá nové životní možnosti, které byste ani v jídle nehledali,“ říká Eva Kavková.

Dále čtěte: Člověk má být zdravý, bohatý a šťastný. Jak to souvisí s jídlem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).