Hlavní navigace

Saunování: horko, které léčí

11. 12. 2009

Sdílet

Že je v sauně velké teplo a pochází z Finska, ví snad každý. Někdo možná nechápe, co je na horké místnosti a ledovém bazénu tak fantastické. Jenže saunování má hned několik předností. Kdo se tedy nemusí bát, že se mu krev v sauně uvaří?

Pokud jste v saunování nováček, je dobré začínat s někým, kdo už má nějaké zkušenosti. Nejvhodnější volbou je váš partner/partnerka nebo dobrá kamarádka. Zkrátka někdo, před kým nemáte zábrany. Možná bude problém najít takové zařízení, které můžete navštívit soukromě, jen se svými přáteli nebo rodinou. Sauna má určitou kapacitu, která se postupně naplňuje a může se stát, že ji budete sdílet s ostatními návštěvníky bez soukromí. A pokud je vám nepříjemný pohled na cizí potící se těla, budete si muset najít tu svou soukromou. Ale když ji najdete, je to láska na dlouhou dobu.

Je libo saunu nebo páru?

sauna

U nás lze najít dva typy těchto zařízení, saunu a páru. Nejčastěji objevíte saunu vytápěnou elektrickými kamny, kde se teplota pohybuje okolo 95°C. Zatímco ve finské sauně se zvyšuje vlhkost vzduchu naléváním vody na rozžhavené uhlíky, v našich saunách se to nedoporučuje,  nebo je to dokonce přímo zakázáno. Důvodem jsou právě kamna, kde při poléváním vodou hrozí úraz elektrickým proudem.

Pára je podobně jako sauna malá místnost, ale teplota vzduchu jen o několik stupňů vyšší než teplota těla a vlhkost vzduchu je prakticky stoprocentní. V takovéto sauně se velmi dobře prokrví podkoží, ale tělo se neprohřeje.

K tématu: Sauna jako relax i kondiční sport

S miminem do sauny

Ve Finsku je sauna součástí snad každého domku nebo dokonce i bytu a tělo si tímto způsobem prohřívá každý Fin odmalička. Již dvoutýdenní miminko berou Finové s sebou do sauny.

Odborníci doporučují saunování dětem od jednoho roku. Je ale potřeba zkrátit dobu pobytu, protože termoregulace funguje jinak než u dospělého a dítě se prohřeje za poloviční dobu. Rozhodně dbejte také na to, aby bylo dítě vždy pod dohledem dospělého a doporučuje se saunování na spodních lavicích, kde je teplota nižší.

Majitel pensionu se saunou Jaroslav Hrdý říká: „Chodí k nám lidé s malými dětmi, nejmladší je snad roční holčička a dochází k nám pravidelně, takže problémy pravděpodobně žádné nejsou. Slyšel jsem, že se sanují i mladší děti, to už bych ale asi nechal na doporučení pediatra.“

Čtěte také: Solné jeskyně: Pomoc nebo mystifikace?

sauna

Nevhodné je saunování s cizími lidmi, takže pokud máte ve svém okolí přátele s podobně starými dětmi, dopřejte si prohřívací lázně společně ve skupince max. šesti osob.

Zkuste potomkovi proceduru zpříjemnit – napusťte menší vaničku vodou, kam si může sednout a přidejte hračky. Pokud se ale i tak vašemu dítěti pobyt v sauně nelíbí a není mu příjemný, rozhodně ho dál nenuťte.

I těhotné se můžou saunovat

Návštěva potící místnosti přináší mnoha lidem potěšení, má relaxační účinek, posiluje jejich odolnost a upevňuje zdraví. Užívat si ji mohou při dodržení určitých pravidel i gravidní ženy. „Jestliže žena před otěhotněním saunu navštěvovala a chce dál pokračovat, musí vynechat první tři měsíce těhotenství. Plodové vejce je v této době snadno zranitelné zevními vlivy: zvýšení tělesné teploty těhotné až na 38,5 °C v průběhu saunování může vyvolat nezvratné změny na centrální nervové soustavě embrya a plodu (platí ovšem pro dlouhodobé přehřívání)“. Tak odpovídá na dotazy týkající se saunování těhotných v poradně na stránkách www.porodnice.cz  doktor Antonín Pařízek.

Tip: Nebojte se chladu, zkuste kryoterapii

Chodíte do sauny?

Stejně jako u všech ostatních je nutné dbát na pitný režim a vypocené tekutiny znovu doplnit. Pro gravidní se doporučují vody s hořčíkem, při pocení totiž dochází k poklesu hladiny tohoto prvku a to může způsobit křeče a předčasné děložní stahy. Pokud pociťujete předčasné stahy dělohy, saunu opusťte, horko totiž činnost dělohy zesiluje.

Kontaktní čočky sauna nepoškodí

sauna

Jste-li nositelem kontaktních čoček, při prohřívací proceduře je raději vyndejte. Suchý vzduch má za následek odpařování slzného filmu, který pokrývá rohovku: A protože čočky plavou na rohovce, může se dostavit pocit pálení nebo škrábání očí. „Zamhouření očí v prohřívárně sice snižuje zvýšené odpařování slz, snižuje ale také zásobování rohovky vzdušným kyslíkem, a to až na třetinu normální hodnoty při otevřených očích,“ říká guru saunování lékař Antonín Mikolášek. „V posledních letech se kontaktní čočky vyrábějí ze silikonových materiálů s vysokou propustností pro kyslík. V kombinaci s materiály, které značně vážou vodu a šetří slzy – hydrogely – je i v horkém suchém vzduchu saunové lázně zajištěno optimální zásobení rohovky slzami a kyslíkem. Horký vzduch a sálání z kamenů topidla a dřevěného obložení stěn materiál kontaktních čoček nepoškozují,“ doplňuje Mikolášek.

Saunování se nedoporučuje osobám po úrazu, s křečovými žilami nebo akutními záněty. Zakázána je u lidí s poruchami srdečního rytmu, onemocněním srdce, těžkou formou epilepsie, při hnisajících onemocněních kůže nebo mokvajících ekzémech.

Kdo nikdy saunu nevyzkoušel, nemůže vědět, jak úžasně se můžete po ní cítit. Sauna vás příjemně unaví a vy se tam zase vrátíte. Těžkým okamžikem je možná první moment, než skočíte do ledového bazénku. Odměnou bude ale pocit, který se vzápětí rozlije po vašem těle.

V České republice funguje pod vedením lékaře Antonína Mikoláška Společnost pro saunu, která sdružuje odborníky a zkušené uživatele této horké lázně, šíří informace a vědecké poznatky o užívání sauny a prosazuje principy a pravidla správného saunování.

Foto: http://www.arcticspasofbemidji.com, http://www.therme-laa.at, http://www.peruviannaturistasmedicines.co

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).