Hlavní navigace

S lahůdkovým droždím těsto nenakyne, jde o ochucovadlo

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Aktualizováno 16. 2. 2018 14:00
Lahůdkové droždí se v začátku vyrábí stejně jako to klasické čerstvé v kostce, na konci jsou ale zcela odlišné produkty s rozdílným využitím. Poradíme, co s inaktivovaným droždím a kde všude najde uplatnění.

Ten, kdo ho jednou koupil a použil, už ho nedá z ruky. Vylepší totiž chuť prakticky každého pokrmu, ať už jde o polévku, pomazánku nebo sos k pečeni. Navíc je přirozeně bezlepkové a prosté živočišných přísad. Lahůdkové droždí je fenomén, který musíte zkusit, poznat a oblíbit si.

TIP: Tradiční domácí koblihy se smaží na sádle

Není droždí jako droždí

Čerstvé droždí koupíte za drobné prakticky v každých potravinách, stejně jako droždí sušené. Lahůdkové droždí je ale doména především specializovaných obchodů se zdravou výživou, případně obchodů s prodejní plochou nad dva a půl tisíce metrů čtverečních, kde je větší výběr všeho sortimentu. Zde už si ale připravte víc než hrst drobáků, lahůdkové droždí stojí od čtyřiceti do šedesáti korun. Ale zas je ho víc, obvykle sto padesát gramů.

Jde sice o droždí, ale pekáč buchet ani svatebních koláčů díky němu nenapečete. „Není určeno primárně ke kynutí, nevykazuje fermentační aktivitu,“ říká Hana Mojžíšová, poradkyně v oblasti zdravého životního stylu. I tak je ale výroba lahůdkového droždí dost podobná výrobě čerstvého, minimálně v začátku. „Lahůdkové droždí a klasické pekárenské droždí spolu sdílejí společný kmen kvasinek Saccharomyces Cerevisiae. Ty se množí na substrátu bohatém na cukry, často je to melasa. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že lahůdkové droždí se suší do podoby jemných vloček, čímž se kvasinky deaktivují. U pekárenského droždí je pak naopak žádoucí, aby tento kmen aktivní byl a dokázal tak způsobit kynutí těsta,“ vysvětluje Jan Petr, zakladatel společnosti Vitalvibe, která na náš trh lahůdkové droždí dodává. Velmi často je součástí lahůdkového droždí i výtažek sladu, který vločkám vtiskne nasládlou chuť (je uvedeno na obale).

V čem je lahůdkové droždí prospěšné

Chybí vám bílkoviny, vitamíny, minerály? Tak s lahůdkovým droždím vše potřebné hravě doplníte. Díky tomu, že je zbaveno možnosti kynout a je sušené, má vyšší množství bílkovin a vlákniny. „Je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínů skupiny B, jehož zásoby potřebují doplnit především vegetariáni a vegani. Komplex vitamínů B pomáhá tělo udržovat v rovnováze, tělesné a duševní harmonii. Má pozitivní vliv na kvalitu vlasů, nehtů a kůže, podporuje imunitní systém, metabolismus a správu hmotnosti. Vitamíny skupiny B ovlivňují i naše duševní procesy a jejich nedostatek může vést až k depresím. Přidáním lahůdkového droždí do jídelníčku si tak člověk dodá doslova porci dobré nálady,“ chválí lahůdkové droždí Jan Petr.

TIP: 7 potravin, které zvedají náladu

Vitamíny skupiny B jsou takovým malým zázrakem na lecjaké neduhy. „Trápí-li vás nespavost či únava, zkuste do jídelníčku přidat lahůdkové droždí, protože vitamíny B3 a vitamíny B12 společně produkují serotonin, který má vliv na klidný spánek. Všechny druhy vitamínu B se mimo jiné podílejí na uvolňování energie ze sacharidů a tím příznivě ovlivňují lidský organismus,“ podotýká Hana Mojžíšová.

Droždí navíc obsahuje i kyselinu listovou a glutamát – sůl kyseliny glutamátové. Někoho to možná od jeho požití odradí, ale stejně jako je kyselina glutamátová přirozeně obsažena ve zralých rajčatech, parmezánu nebo i v lidské těle, tak je přirozeně obsažena i v lahůdkovém droždí. „Obsahuje i železo, proto je vhodné, stejně jako droždí běžné, pro výživu lidí s poruchou krvetvorby, pro lidi v zátěžové situaci, ať už fyzické, či psychické. Sušené lahůdkového droždí má asi trojnásobek živin proti kvasnicím na stejnou jednotku hmotnosti,“ chválí lahůdkové droždí i Kateřina Cajthamlová. Prostě sušený poklad.

Lahůdkové droždí obsahuje celou řadu vitamínu B

  • Thiamin (B1): je nutný pro zisk energie ze sacharidů a potravy celkově, důležitý pro správnou činnost srdce a nervové soustavy, je součást enzymů spolupracujících na metabolických procesech v těle.
  • Riboflavin (B2): podílí se na transportu železa v těle, součást metabolických procesů, ovlivňuje růst a kvalitu kůže a vlasů.
  • Niacin (B3): je důležitý pro správnou práci nervové soustavy, má pozitivní vliv na zdraví kůže a sliznic.
  • Kyselina pantotenová (B5): je nutná pro správné užití tuků v těle, podporuje metabolismus a kontrolu hmotnosti, má pozitivní vliv na kvalitu vlasů, nehtů a kůže.
  • Vitamín B6: metabolismus železa, správná funkce svalů, je důležitý pro činnost imunitního systému.
  • Kyselina listová (B9): ovlivňuje správný vývoj plodu, je důležitý pro zdravou krev a kardiovaskulární systém.

Galerie: Vitamíny v potravinách

Lahůdkové droždí se hodí snad všude

Nechutná vám drožďová pomazánka ani polévka, vadí vám specifická vůně na pánvi rozpouštějícího se droždí? Nenechte se odradit, lahůdkové droždí má sice stejné kvasinky, ale chutná a voní jinak. Úplně jinak. Má takovou oříškově-sýrovou chuť, někomu může připomínat parmezán. „Používá se do pomazánek, salátů, těstovin, polévek, jeho využití je opravdu široké. Dodá pokrmům plnou a výraznou chuť a je takovou pomyslnou tečkou, která jídlo krásně dochutí,“ láká k vyzkoušení Jan Petr.


Autor: Vitalia.cz

Chleba s máslem, lahůdkovým droždím a černým sezamem je lahůdka

Hana Mojžíšová ho používá do míchaných vajíček, pomazánky, knedlíčků do polévky a sype jím zapékaná jídla. Já ho doporučuji nasypat jen tak na chleba s máslem a posypat černou solí nebo černým sezamem, skvěle se hodí do avokádové nebo vajíčkové pomazánky, do italského rizota, ale i do karbanátků – i do těch zeleninových nebo ze sójového granulátu. Pokud jím chcete nahradit parmezán na pizze nebo těstovinách, smíchejte lžíci lahůdkového droždí se sto gramy umixovaných kešu ořechů, skvěle si pochutnáte. Hubnete? Místo sýru si na salát nasypte lžičku lahůdkového droždí, chuť skvělá, energie významně nižší. Ve sto gramech má lahůdkové droždí totiž asi tisíc kilojoulů.

A ještě jednu zcela zásadní výhodu lahůdkové droždí má. „Nemá kvasící účinky ani nenarušuje střevní flóru a nezpůsobuje poruchy trávení, což se po konzumaci čerstvých kvasnic – i po jejich upražení – může vyskytnout,“ uvádí Hana Mojžíšová.

MUDr. Kateřina Cajthamlová

Internistka, systemický terapeut a poradce v životním stylu, moderovala pořad Jste to, co jíte, nyní uvádí pořad DoktorKA v ČT, www.cajthamlova.cz.


MUDr. Hana Mojžíšová

Poradkyně v oblasti zdravého životního stylu a výživy, lékařka internistka. Věnuje se obezitologii dětí i dospělých a nutričnímu poradenství ve zdraví i nemoci, www.zdravi-stihli.cz.


Ing. Jan Petr

Spolumajitel, koordinátor a marketingový specialista firmy Vitalvibe.eu a raw food nadšenec.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).