Hlavní navigace

Rychlovarná konvice pro fajnšmekry i pro sebevrahy

21. 12. 2011

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / Meganbeckett27, podle licence: CC BY-SA 3.0
Rychlovarných konví je tolik, až je problém si vybrat. Na co se zaměřit? Pro milovníky dobrého čaje je tu například novinka – konvice s termoregulací. A čemu se naopak obloukem vyhnout?

Domácnost či kancelář bez rychlovarné konvice bychom dnes těžko hledali. Ušetří čas nejen při přípravě nápojů, ale poslouží třeba také k předehřátí většího množství vody při vaření. Jsou pravidelným pomocníkem se stálým místem na kuchyňské lince, proto je často vybíráme podle barvy a designu. Vzhledem k tomu, že je používáme velmi často, určitě také chceme spotřebič, který hodně vydrží, jenže to už poznáme hůř. Pomocníkem v tomto směru jsou spotřebitelské testy a hodnocení uživatelů.

Vliv na výběr má celá řada ukazatelů, které ovlivňují životnost, praktičnost či bezpečnost konvice. Podívejme se na hlavní z nich.

CO POZNÁME SAMI

Vyzkoušejte, jak se vám s konvicí manipuluje, jak se drží v ruce, zda není příliš těžká ap.


Autor: Mall.cz

Rychlovarné konvice jsou v nabídce v řadě typů i barevných provedení

Objem

Výběr závisí na tom, kolik vody budeme chtít ohřívat, standardně jsou v nabídce konvice o objemu v rozmezí od jednoho do dvou litrů.

Vzhled

Protože rychlovarná konev je stálou součástí naší kuchyně a design hraje při volbě zákazníků značnou roli, přicházejí výrobci s bohatou nabídkou. „Některé značky se zaměřily speciálně na různé varianty barevného provedení,“ říká Monika Řezníčková, produktová manažerka Mall.cz. Na trhu najdete i konvice s různými vzory, retro vzhled ad.

Umístění vodoznaku

Stupnice, která ukazuje, kolik vody je v konvici, by měla být umístěna na dobře viditelném místě. Během nalévání na ni lépe uvidíte, pokud je na boku konve, než pod její rukojetí.

Umístění spirály

Topná spirála, která zahřívá vodu, je nejdůležitější částí varné konvice. Většina dnešních spotřebičů má zabudovanou spirálu, která je tak chráněna proti usazování vodního kamene. Nezakrytá spirála sice uvaří vodu o něco rychleji, ale vyžaduje čistění. Pokud je zanesená, hrozí přehřátí a špatná funkčnost spotřebiče.

Materiál

Konvice jsou buď kovové nebo plastové, někdy mají skleněnou konev. U kuchyňských spotřebičů se obvykle považují za kvalitnější kovové přístroje, jsou bytelnější, ale v případě konvic dochází u kovových materiálů k většímu zahřátí, jak ukázal např. test MF Dnes (podrobné výsledky testu: www.energetickyporadce.cz) takže pokud nedopatřením sáhnete mimo ucho, můžete se spálit.

Plastové konvice zase podle informací serveru dTest často zapáchají, a to i následně po vymytí. Možná budete vypadat podivně, ale rada je jednoduchá – v obchodě konvice očichejte.

Bezpečnostní prvky

Konvice mohou být vybaveny několika stupni ochrany: automatickým vypnutím při varu, automatickým vypnutím při přehřátí nebo pokud v konvi není voda a automatickým vypnutím, pokud je konvice vyjmuta ze základny.

Pojistka proti přehřátí neumožní ihned pokračovat v ohřívání další várky vody, pokud je konev příliš teplá, je nutné nechat ji chvíli vychladnout, konvice je tak chráněna proti poškození.

Dále sledujte jištění víka, bezpečnostní pojistku a to, jak stabilně stojí konvice na podstavci, doporučují znalci z dTestu.

JAKÉ MŮŽETE CHTÍT FUNKCE A VYBAVENÍ?

Termoregulace

Nová funkce, kterou ocení ti, kdo si chtějí připravit kvalitní nápoje, protože různé druhy vyžadují rozličné teploty. Na přístroji můžete nastavit stupně ohřátí vody. „Konvice s termoregulací mají většinou také paměťovou funkci,“ upozorňuje Monika Řezníčková, „pokud si nastavíte, že chcete, aby konvice ohřívala na určitý stupeň, protože je to pro vás nejčastější teplota, konvice si to pamatuje, nemusíte pokaždé nastavovat znovu.“

Vhodné teploty pro teplé nápoje ap.

  • 70 °C = zelené čaje
  • 80 °C = bílé čaje
  • 90 °C = káva, instantní nápoje, polévky
  • var, cca 100 °C = černé, bylinné a ostatní čaje

Udržování teploty

Konvice po nějakou dobu udržuje nastavenou teplotu, standardně to bývá půl hodiny. Tuto funkci oceníte pro louhování čaje nebo v případě, kdy vodu nepoužijete okamžitě, nemusíte opakovaně spotřebič zapínat a vodu znovu ohřívat.

Odnímatelný filtr

Filtr proti usazeninám je vložený mezi hubicí a víkem. Jeho účelem je zachytit případné nečistoty, proto se vyplatí, aby bylo možné ho vyjmout a umýt, a to i z důvodu, že pokud máte tvrdší vodu, usazuje se na něm vodní kámen.

Vychytávky

  • speciální program, který ničí bakterie – vhodné pro rodiny s velmi malými dětmi nebo alergiky
  • funkce Auto Start – pro automatické zapnutí konvice v přednastaveném čase, ale vzhledem k velmi rychlému ohřevu u všech konvic dost zbytečná funkce
  • čajové sítko – nerezové sítko pro přípravu sypaného čaje

CO NEPOZNÁTE

V některých případech nezbývá než se ptát a hledat, například ve spotřebitelských testech nebo hodnoceních uživatelů, a spoléhat na kontrolní úřady, že případné nebezpečné výrobky odhalí.

Unikání páry

U některých typů konvic uniká pára i v místech, kde by unikat neměla, ukázal test MF Dnes. Hrozí tak opaření.

Výdrž a spolehlivost

V testování propadla celkem podle očekávání nejlevnější konvice, vydržela zkušební provoz pouhé čtyři měsíce, ale ukázalo se také, že ne vždy znamená vyšší cena vyšší kvalitu.

Kvalita přívodní šňůry

Ve zmíněném testu se bohužel také ukázalo, že některé šňůry nesplňují bezpečnostní normu. Konvice stejně jako ostatní zboží podléhají různým kontrolám příslušných orgánů, občas jsou některé výrobky stahovány z prodeje právě pro nesplnění bezpečnostních parametrů, ale zákazník tyto závady jen těžko odhalí.

Uvolňování nežádoucích látek

Přestože test konvic v Německu před několika lety odhalil uvolňování niklu u konvic s nezakrytou spirálou, z testu MF Dnes vyšly v tomto směru všechny testované přístroje (včetně modelů s odkrytou spirálou) dobře, ani z jedné konvice se neuvolňovaly žádné škodlivé látky.

Bezpečnosti při přelití

Spojení elektrického proudu a vody je nebezpečné, konvice by proto měly zvládnout i situaci, kdy se voda dostane i na základnu. I v tomto směru všechny testované konvice uspěly.

Nejčastější závady rychlovarných konví

  • konev se nevypne a vaří dál
  • konev se vypne předčasně
  • víčko se během vaření samovolně otevře
  • spínač nebo optická kontrolka nefungují spolehlivě
  • zadrhává se otevření víka
  • nepřesnost termoregulace

Zdroj: iDnes.cz, dTest.cz, iTest.cz

Cenové rozpětí – cca 250 až 3000 korun

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).