Hlavní navigace

Procedury s rybičkami Garra rufa jsou hit, odborníci jim ale nefandí

13. 12. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Pedikúra či terapie „doktora ryby“ se nabízí ledaskde. Než někoho obšťastníte poukázkou do kosmetického salonu, nebo tam vyrazíte sami, přečtěte si, jaké výhrady mají lékaři a hygienici.

„Pedikúra s rybičkami Garra rufa s neuvěřitelnou slevou! Přijďte vyzkoušet „doktora rybu“, účinný při pedikúře a léčbě lupénky. Rybičková terapie je příjemná a naprosto bezpečná!“ Takhle nějak nás lákají kosmetické salony. Realita je ale taková, že kromě jemných nohou či určitých partií těla si můžete odnést i nějakou tu infekci…

Pokud vám rybičky Garra rufa nic neříkají, vězte, že se jedná o malou kaprovitou rybu, která si s radostí pochutnává na částečkách odumřelé lidské kůže. Této vlastnosti se využívá jednak při léčbě lupénky, ale také ke kosmetickým účelům, pedikúře, peelingu či „masáži“ chodidel.

Používání rybiček pro léčebné účely jsme se věnovali již v předchozím článku:

Provozovatel musí rybičky Garra rufa nahlásit


Autor: Isifa.cz

Pedikúra rybičkami Garra rufa často probíhá za výlohou

Za jakých podmínek lze rybky využívat pro kosmetické účely? Povinností provozovatele je požádat veterinární správu o souhlas s provozováním činnosti. Jestliže mu bude vyhověno, stanoví se zároveň i podmínky, za nichž bude provoz legalizován. Ujistěte se, že zařízení, které chcete navštívit, prošlo schvalovacím procesem. „Podrobnosti upravuje vyhláška 290/2008 Sb., po veterinárních požadavcích na živočichy pocházející z akvakultury, současně musí vyhovět požadavkům stanoveným v zákoně 258/2000Sb., o ochraně veřejného zdraví a prováděcích vyhlášek“, uvádí MUDr. Zdeňka Jágrová z pražské Hygienické stanice.

Hygienici pak ve schválených provozovnách kontrolují dodržování předpisů a výskyt nežádoucích mikroorganismů. V Praze prozatím došlo k pěti odběrům vody z akvárií, v nichž procedura probíhá, patogenní mikroorganismy nebyly nalezeny. Hygienici přesto nejsou používání rybiček nakloněni. „Podle nejnovějšího výzkumu je procedura nebezpečná nejen pro lidi s oslabenou imunitou, ale i pro pacienty s lupénkou, jimž se doporučovala!“ upozorňuje Zdeňka Jágrová.

Rybičky-přenašečky

Její slova potvrzuje i Michael Vít, hlavní hygienik ČR: „I v Česku byly publikovány studie, z nichž vyplývá, že rybičky mohou být nositeli atypických mykobakterióz, atypické TBC, která se může projevit poškozením kůže, a mohou přenášet plísně."

Britský Health Protection Agency publikoval závěry studie rizikovosti používání rybiček Garra rufa, kde zmiňuje též možnost přenosu infekce HIV a žloutenky typu B. Riziko přenosu výše uvedených infekcí v akváriích s rybičkami je velmi zanedbatelné na rozdíl od možnosti přenosu jiných infekcí. Neznamená to však, že lze tuto aktivitu doporučit.


Autor: Isifa.cz

Rybičky Garra rufa se využívají k pedikúře, ale i jiným procedurám

Bylo prokázáno riziko přenosu a následné onemocnění tzv. atypickými mykobakteriózami vyvolaných Mycobacterium marinum, Mycobacterium fortuitum, Mycobacterium chelonae a Mycobacterium kansasii. To všechno jsou původci atypických zánětů plic, ale i vzniku místního zánětu v místě vstupu infekce tzv. tuberkulomu, které se běžně vyskytují též u chovatelů akvarijních rybiček.

Kolik nohou bylo v akváriu před vámi?

Je třeba si uvědomit, že nebezpečná může být také voda, do níž vnořila nohy spousta lidí před vámi. Může obsahovat nejrůznější bakterie a plísně. Kompletní sterilizace není možná, protože rybky by uhynuly. V některých státech jsou rybičky používány pouze individuálně pro jednoho zákazníka.

V současné podobě, tak jak je tato služba nabízena, to znamená, že není měněna voda v akváriích, filtry vymění minimální množství objemu vody na jednoho zákazníka, není prováděna vstupní kontrola, zda má klient nějaké onemocnění kůže, a ryby nepocházejí z kontrolovaných chovů, nelze tuto činnost považovat za zcela bezpečnou. Zpochybňován je i efekt rybiček.

Používání rybiček Garra rufa z výše uvedených důvodů již zakázaly některé státy USA či Kanada. U nás se v současné době v této oblasti nechystají žádné legislativní změny, uvedl Vlastimil Sršeň z Ministerstva zdravotnictví ČR. „Z pohledu prevence infekčních onemocnění je třeba klást důraz na dodržování všech hygienických opatření směřujících při této proceduře k minimalizaci zdravotních rizik. Za předpokladu dodržování hygienických zásad nehrozí žádné riziko,“ hodnotí mluvčí ministerstva.

Jak je vidět, na (ne)rizikovost procedur s rybičkami mají pověření lidé poněkud odlišné názory. Každopádně pokud vás láká představa hladkých chodidel nebo jiné procedury s rybkami, zajímejte se o podmínky konkrétního kosmetického salonu, zda je schválenou provozovnou, jakým způsobem čistí a kontroluje vodu, odkud pocházejí rybičky. Trpíte-li kožním onemocněním, poraďte se raději předem s vaším lékařem o vhodnosti procedury.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).