Rybí tatarák – připravte si ho z lososa nebo i z kapra

Tatarák z ryby je lehčí a zdravější varianta oblíbené pochoutky. Známý je tatarák z lososa, ale připravit ho můžete i z jiné ryby, dokonce z českého kapra. Máme pro vás recept.

Tatarák z hovězího masa je u nás tradiční pochoutkou. Pro ty, kteří toto jídlo nemají v lásce – nebo mají, ale rádi zkusí i něco jiného, však existuje zajímavá varianta vyrobená právě z ryb.

Pochutnat si totiž můžete na tataráku z lososa, tuňáka, ale i z českého kapra. Příprava je jednoduchá, postupovat můžete třeba podle receptu šéfkuchaře ze společnosti Nordsee, a požitek rozhodně stojí za to.

Tatarák z ryb je skvělou variantou pro ty, kdo s konzumací syrových potravin teprve začínají. „Ryby jsou totiž najemno nastrouhané a doplněné o další ingredience. Podle odborníků je navíc riziko nákazy Salmonellou nebo dalšími bakteriemi u syrových ryb mnohem menší než při konzumaci syrového jatečního masa,“ říká Marek Sedlák.

Podle ředitele společnosti Nordsee, která se specializuje na nákup i přípravu ryb, v českém prostředí zatím stále není konzumace tepelně nezpracovaných ryb příliš běžná, zatímco například v Asii se syrové ryby v různé podobě vyskytují na jídelníčku denně. Syrové rybí maso přitom obsahuje pro tělo velmi cenné vitamíny B12, A a D, ale i fosfor nebo vápník.

Tatarák z kapra

recept šéfkuchaře Nordsee

Ingredience (2 porce)

  • 200 g kapřích filet
  • 1 cibule
  • 1 žloutek
  • ½ lžičky sladké mleté papriky
  • špetka mletého kmínu
  • sůl
  • mletý pepř
  • tabasco
  • hořčice, kečup
  • citrónová šťáva
  • zelená petrželka

Postup přípravy

Kapří filety zbavte kůže a vykostěte. Maso omyjte a pomelte na masovém strojku. Pokud nemáte strojek k dispozici, můžete maso nakrájet na velmi malé kostičky. Smíchejte s najemno nakrájenou cibulí, přidejte žloutek a promíchejte. Dochuťte solí, pepřem, mletou paprikou a kmínem dle potřeby. Přidat můžete také trochu hořčice, kečupu nebo kapku tabasca.

Zdroj: TZ Nordsee