Chcete rybí polévku bez kostí? Jak na to

Plná masa a kořenové zeleniny s vůní muškátového květu. Ve většině rodin se tradičně servíruje jako první chod štědrovečerního menu právě rybí polévka. Sbíhají se vám sliny? Pojďme si ji společně uvařit.

Někdo by rybí polévku nikdy nejedl, a to především z důvodu, který ji dělá nepřekonatelnou. Opravdová rybí polévka by měla být plná rybího masa a vnitřností. Do vývaru přidejte i hlavu, ploutve a ocasní porci. Aby byla polévka hustá, je vhodné přikoupit navíc balíček mlíčí a jiker, které je dobré sehnat s předstihem, u rybářů pak obvykle převyšuje poptávka nabídku.

Adventní kalendář: Každý den nové okénko a nový vánoční článek

 

Pečlivé obírání masa

Neodradilo vás to? Tak pojďme společně co práce. Nejnáročnější na čas je pečlivé obírání masa tak, aby ve vývaru nezůstala ani ta nejmenší kostička. Takový vývar nepotřebuje nic víc než kořenovou zeleninu, cibuli, sůl, pepř, muškátový květ a vařit ji s láskou – žádné jiné umění v tom není, ale polévka je výtečná.

Jak neponechat ve vývaru kosti:

  • Aby nezůstala ve vývaru ani kostička, je nutné přecedit jej přes husté síto a kousky masa jeden po druhém pečlivě prohlédnout.
  • Vnitřnosti je třeba vařit samostatně, takový vývar je pak naprosto čistý a maso není třeba pečlivě kousek po kousku „preparovat“, vše jen stačí přidat do hrnce k osmažené zelenině, která dodá polévce zlatavou barvu a samozřejmě výtečnou chuť.

Galerie: Rybí polévka krok za krokem

Recepty na rybí polévku

Tradiční rybí polévka

Suroviny:

  • 1–2 kapří hlavy
  • 1 ocasní ploutev s kouskem masa, seříznuté ploutve
  • kořenová zelenina (celer, petržel, mrkev)
  • 1 cibule
  • rybí vnitřnosti
  • sůl, pepř, muškátový květ

Postup práce:

Zeleninu osmažíme a zalijeme vývarem s rybími vnitřnostmi. V jiném hrnci uvaříme hlavy, ploutve apod. Po vychladnutí maso pečlivě obereme do vývaru. Okořeníme a můžeme podávat.

Staročeská rybí polévka s hrachem

Suroviny:

  • 40 g másla
  • 1 stroužek česneku
  • 70 g kořenové zeleniny
  • 1–2 rybí hlavy 
  • cibule
  • 40 g hladké mouky
  • rybí vnitřnosti
  • 100 g hrachu
  • zelená petržel na ozdobu

Postup práce:

Hrách na noc namočíme, další den jej vaříme v čisté vodě doměkka. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky či osminy. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Před dovařením přidáme měkký hrách, maso z obrané hlavy, pokrájené vnitřnosti, prolisovaný česnek a prohřejeme. Podle potřeby dosolíme.

Rybí smetanová polévka

Suroviny:

  • 2 lžíce másla
  • 1 střední mrkev
  • půlka cibule
  • 1 středně velká brambora
  • půlka pórku
  • rybí vývar
  • smetana na vaření

Postup práce:

Máslo rozpusťte v hrnci, přidejte mrkev, pórek, cibuli a asi tři minuty směs smažte. Potom přidejte bramboru a opékejte ji další tři minuty. Zaprašte moukou a opékejte ji lehce dorůžova. Přidejte dva litry rybího vývaru nebo vody a vařte, až budou brambory téměř měkké. Potom přidejte rybí maso a vařte na mírném ohni asi deset minut. Vmíchejte smetanu, zahřejte a dochuťte solí, pepřem a ozdobte petrželkou.

Jihočeská vánoční rybí polévka

Suroviny:

  • 400 g kapřích vnitřností
  • 1–2 kapří hlavy
  • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 1 střední cibule
  • 100 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • špetka muškátového květu sůl a pepř
  • 1,5 l vody
  • 1 vaječný žloutek
  • 100 ml smetany
  • bílé pečivo a čerstvý kopr na ozdobu

Postup práce:

Kapří hlavu/hlavy důkladně omyjeme a dáme vařit. Přidáme vnitřnosti a na polovinu rozříznutou oloupanou cibuli. Vodu osolíme, přivedeme k varu a zvolna vaříme doměkka. Uvařenou polévku pečlivě procedíme, kosti a hlavu vyjmeme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku.
Zeleninu pokrájíme na jemné nudličky a osmažíme ji na másle. Zeleninu, vnitřnosti a obrané rybí maso vložíme do polévky a vaříme asi deset minut. Před dovařením dochutíme polévku mletým muškátovým květem, nasekanou petrželkou, solí a pepřem. Zjemníme žloutkem rozšlehaným ve smetaně a před podáváním můžeme vložit do polévky kostičky upečené housky a ozdobíme koprem.