Rybí maso brzdí dopady jedovatého kadmia

Kadmium je kancerogenní látka. Do organismu se dostane například s vodou či rybím masem ze zamořeného prostředí. Paradoxně se ukazuje, že konzumace ryb může naopak také působit jako brzda dopadů vystavení organismu tomuto jedu.

Reakci lidských jaterních buněk na jedovatou látku kadmium studovali vědci z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Zjistili přitom, že buňky vykázaly vyšší procento přežití, pokud byly zároveň vystaveny také účinkům polynenasycených mastných kyselin, především kyselině eikosapentaenové a dokosahexaenovové.

Obě jsou nejsilněji zastoupeny v rybím mase a jejich protizánětlivé a antioxidační účinky jsou známé a běžně využívané například při léčbě srdečně cévních nebo autoimunitních onemocnění. Na úrovni základního výzkumu však nyní na fakultě rybářství prokázali jejich pozitivní vliv na stav buněk vystavených jednomu z nebezpečných těžkých kovů.

Paradoxy – ryby kadmium šíří a zároveň brzdí jeho dopady

„Kadmium se do prostředí dostává průmyslovou kontaminací a přijímáme ho například vodou,“ říká Pavla Linhartová, vedoucí výzkumu. „Zajímavé je, že rybí maso je v případě zamoření vod významným prostředníkem, kterým se kadmium dostává do lidského těla. V tom je určitý paradox – může tento jed do těla dostat, ale na druhou stranu nyní víme, že může také působit jako brzda dopadů vystavení organismu tomuto jedu,“ dodává.

V našem prostředí není sice přítomnost kadmia ve vodách a tedy ani rybách nijak výrazně zastoupena, například ale Japonsko se s tímto problémem potýká už déle než půl století. U obyvatel této země byl obsah tohoto těžkého kovu v krvi a tkáních dokonce nejvyšší na světě. Pravděpodobně za tím stojí souhra několika faktorů, například blízkost průmyslových a sídelních zón, hojný výskyt kovů v půdě a vysoký stupeň průmyslového rozvoje.

Kadmium je těžký kov klasifikovaný jako kancerogenní látka Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny. Jeho sloučeniny mají toxické účinky na ledviny, játra, a jsou považovány za neurotoxické látky.

Z organismu se kadmium vylučuje jen velmi pozvolna, i několik desítek let. Jeho pravidelný příjem, byť v malém množství, tak znamená, že se dokáže v lidském těle postupně nahromadit a způsobit otravy…

Čtěte více: Kadmium je jed. Hlavním zdrojem ale vůbec nejsou potraviny

Zdroj: TZ Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity