Hlavní navigace

Fotoreportáž: Rugby v písku

3. 8. 2010

Sdílet

Zahrajte si beach rugby! Plážová odrůda drsné hry mívá skvělou atmosféru – patří k ní koupání, hudba a další zábava. A hrají ji nejen ztepilí muži, ale i krásné blondýny.

V sobotu 31. 7. 2010 se v Praze na Císařské louce konal mezinárodní turnaj Prague Beach Rugby 2010. Drsní kluci, někdy i křehké dívky, se na hřišti o ploše 31×25 metrů tahali za dresy, bořili do písku a snažili se uhrát co nejvíce bodů.

Plážové rugby může na nezasvěceného diváka, jakým jsem byla v sobotu odpoledne já, působit jako velká legrace – honíte se za šišatým míčem, občas hodíte do písku rybičku a pohár za vítězství jako by byl to poslední, na co usměvaví a hlavně inteligentní hráči myslí. Právě hlava je při rugby možná důležitější než tvrdé pěsti. Hráči musejí v rychlosti vyhodnotit situaci a přesně zareagovat. Mít postřeh a udržet přehled o postavení ostatních hráčů na poli, které se každou vteřinu mění. Ragbista je něco mezi mrštným kličkujícím zajícem a nebojácným tygrem, který v mžiku skočí po kořisti.

Rugby se hraje většinou na mnohem větším travnatém poli, písek ovšem nabízí další možnosti, jak si hru pořádně užít. Plážové rugby je jako spousta jiných sportů, které začaly na trávě nebo v hale, a v létě se pak přesouvají na písek. Pravidla jsou trochu rozdílná, liší se například velikost hřiště a s tím souvisí i počet hráčů v poli – na písku proti sobě hrají dvě pětice hráčů, kdežto na trávě jich je v mužstvu patnáct. Samotní hráči se většinou shodují v tom, že si mnohem více užijí právě pískovou variantu hry. „Rugby v písku mám rozhodně radši než hru na trávě. Jednak mě baví písek a navíc při beach rugby cítím letní atmosféru, patří k tomu koupání, hudba, zábava. Řekl bych, že si to užiji mnohem více,“ svěřil se mi Petr Mikšátko z RUGBY CLUB Písek.  

Soutěžilo se v těchto kategoriích:

Výsledky sobotního turnaje najdete na stránkách Beach.rugby.cz

Podívejte se také nafotoreportáž: Vodní skútry a Freestyle fotbal

Zběsilé závody a triky na vodních skútrech. K tomu podívaná na kluky, kteří sice nedávají góly, ale s fotbalovým míčem dokáží neuvěřitelné kousky.

Modelky na písku

Beach rugby je vhodný spíše pro rychlejší a drobnější hráče, kteří se míň zabořují a lépe zvládají koordinaci pohybu. „Přestože je hřiště menší, tak je to pořádná makačka. Většinou stačí tři minuty a musíte střídat,“ dodává Petr Mikšátko. Kromě toho, že po hře máte všude písek, tak se po něm hůř běhá a s tím souvisí nejčastější zranění této varianty hry – vymknuté kotníky. „Beach rugby je hrozně rychlé, noha se vám zaboří, vy se prudce otočíte a můžete mít po zápase, tak jako já dneska,“ říká hráčka týmu Brněnský žluvy, která před chvilkou odešla z pole s výronem kotníku.

Sobotního turnaje se zúčastnily na tři desítky týmů, přičemž favority od samého začátku byli němečtí Romantics, kteří zvítězili v kategorii Kontakt – CUP. Největší zájem diváků ovšem vzbudily již tradičně brněnské ragbistky, které startovaly pod hlavičkou týmu Paris Hilton – pohledné hráčky, vesměs štíhlé, opálené blondýnky v růžových tričkách a víc než mini kraťáskách se rozhodně nebály o pečlivě nalakované nehty a po písku běhaly s největším nasazením. O tom konec konců svědčil i konečný výsledek – zvítězily v kategorii Mix Touch – Bowl.

Čtěte také:  Můj život je skejt 

Stačí jedna lavička nebo obrubník. Pro kluka, který propadl skateboardingu, je to výzva, hodiny zábavy a tréninku. Ale také styl a parta kamarádů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).