Hlavní navigace

Ruce a nehty si v zimě zaslouží více péče

9. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com/Jedidja, podle licence: Public domain
Teploty pod nulou a mrazivý vítr moc našim rukám a nehtům neprospívají. Jak je chránit, jak o ně pečovat?

S prvními sychravými dny a nepříznivým počasím začínáme vytahovat rukavice, aby nás chránily před zimou a alespoň trochu zahřály naše prokřehlé prsty. Právě v zimním období trpí kůže na rukou nejvíce a snadno se vysušuje. Škodí jí také značné rozdíly v teplotách venku a uvnitř budov. Suchá a dehydratovaná pokožka samozřejmě způsobuje nepříjemné pocity a navíc působí starším dojmem. Nejenže se zvýrazní jemné vrásky, ale na kůži se nám mohou objevit i zarudlé nebo pigmentové skvrny. Ve finále nás pak ruce mohou dělat mnohem staršími, než ve skutečnosti jsme.

Nikdo nemá rád pocit suché a drsné kůže, zejména pokud jde o ruce. Často se stává, že se hrubé kůže nemůžeme zbavit i po několik dnů. Proto je zde připraveno několik užitečných tipů, které vám pomohou docílit krásné a hebké kůže na rukou, i kdyby se venku ženili všichni čerti.

Nepřehánějte to s mytím rukou

Mytí rukou je samozřejmě nejdůležitějším prvkem hygieny, ale nic se nemá přehánět. Používejte ochranné rukavice vždy, když budete mýt nádobí či uklízet koupelnu. Nadměrné vystavování vodě vaši pokožku rukou silně dehydratuje.

Pečlivě vybírejte druh mýdla

Na trhu je k dostání nepřeberné množství značek a druhů mýdel. Vybírejte si ta s jemným složením, která neobsahují sulfáty. Mýdla by měla naopak obsahovat co nejvíce přírodních ingrediencí, jako jsou aloe vera, olivový olej či bambucké máslo. Takováto mýdla budou vaši pokožku vysušovat mnohem méně.

Mějte vždy u sebe hydratační krém

Krém na ruce je naprostým základem v péči o pokožku rukou. Bohužel máme tendenci na něj zapomínat. Já ho například mám položený na dřezu, takže když zapomenu použít gumové rukavice, po umytí nádobí si vždy namažu vodou a saponátem namáhané ruce. Naneste krém, dokud je pokožka ještě mokrá, právě tak nejlépe vstřebá vlhkost a ruce budou krásně jemné a hebké. Noste krém v kabelce, sportovní tašce a mějte ho i na stole v kanceláři. S krémem na ruce to zkrátka nikdy nemůžete přehnat. Nezapomeňte krém na ruce vmasírovat i do vašich nehtů, kterým hydratace také velmi prospěje.

Chraňte ruce před zimou

S nástupem zimy byste měli na své ruce myslet ještě více než obvykle. Studený vzduch a vítr jim velice škodí, je proto nutné chránit je teplými rukavicemi, ať už budete venku jakkoli dlouho. Pokud vás tedy čekají nějaké práce na zahradě nebo v terénu, investujte nejprve do pracovních rukavic s teplou vložkou.

Nepodceňujte péči o vaše nehty

V zimních měsících byste se měli soustředit nejen na pokožku rukou, ale také na nehty. Máte krásné, pevné a zdravé nehty, či naopak křehké se sklony k třepení a zarůstání? Pokud na vás platí spíše ta druhá možnost, dámy vězte, že v tom zdaleka nejste samy. Mnoho žen zakrývá své skutečné nehty silnými vrstvami laku, gelovými laky či striplaky. Ty samozřejmě problém jen zakryjí, ale neodstraní.

Prověřené rady, díky kterým vaše nehty doznají velmi pozitivních změn:

  • Stejně jako pro pleť a vlasy, tak i pro vaše nehty je důležitá zdravá výživa. Pokud máte křehké nehty, je nutné doplnit tělu zdroj bílkovin. Nehty jsou složené z bílkovin, takže pokud jich máte nedostatek, na vzhledu vašich nehtů se to rozhodně projeví. Jezte tedy co nejvíce vajec, masa, ryb a luštěnin.
  • Důležitý je také způsob, jakým si pilujete nehty. Možná vás překvapí, že většina z nás tuto činnost neprovádí správně, a právě tím své nehty dost oslabujeme. Pilovat se má vždy zásadně v jednom směru, nikoli dopředu – dozadu, což je jeden z nejčastějších omylů. Je potřeba to také dělat jemně a na nehet moc netlačit. Vybírejte si vždy kvalitní pilníky, nejlepší jsou ty skleněné, ale pouze pro přírodní nehty, na gelové a akrylové nehty se hodí spíše papírové. Používáte-li správně pilník, nůžky na nehty ani nepotřebujete.
  • Jednou za čas je dobré do nehtů vmasírovat olivový či kokosový olej. Tuto proceduru je nejlepší provádět před spánkem, jelikož přes noc se všechny živiny stihnou do nehtů lépe vstřebat. Úplně nejlepší je dát rukám i nehtům jednou za čas výživný zábal – namažte si je silnou vrstvou krému, nasaďte si lehké igelitové rukavice a nechte je na rukou po celou noc. Ráno uvidíte ten rozdíl, pokožka bude jemná a dokonale vyživená.
  • Doporučuji také jednou za čas vynechat lak a nechat nehty odpočinout. Většina žen si své nehty nějakým způsobem upravuje a cítí se tak dobře. Jednou za čas je ale třeba dát nehtům oddych a nenanášet na ně po několik dní žádný lak, třeba o víkendu, když se nikam nechystáte. Vaše nehty se vám odmění větší silou a odolností. Je to stejný princip, jako když občas necháte své vlasy odpočinout od různých stylingových přípravků.

Zdroj: Herbalife

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Expertka na péči o pleť společnosti Herbalife

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).