Hlavní navigace

Roztroušená skleróza si vás může najít, i když jste mladí

5. 7. 2012

Sdílet

V Česku žije kolem osmnácti tisíc pacientů s roztroušenou sklerózou. Jen třetině z nich je umožněna včasná léčba. Jaké jsou jejich vyhlídky do budoucna a možnosti léčby?

Každý den bez vhodné terapie pro pacienty s roztroušenou sklerózou znamená o krok blíž k trvalé invaliditě. Pokud nemocný dostane do několika měsíců biologickou léčbu, je více než poloviční šance, že bude dál fungovat a bude moci pracovat na plný úvazek. Čtyři pětiny neléčených však čeká invalidní vozík. Vyhláška ministerstva zdravotnictví pro ně ale vykřesala jiskry naděje, stojí v ní, že nově diagnostikovaní pacienti musí léčbu dostat do čtyř týdnů. V platnost by však měla vstoupit nejdříve příští rok.

Co je to roztroušená skleróza?

Autoimunitní onemocnění centrálního nervového systému způsobené nervovými tkáněmi mozku a míchy, při kterém imunitní systém napadá vlastní organizmus. V případě RS jsou cílem útoku myelinové pochvy nervových vláken zajišťující přenos signálů mezi nervovými buňkami. Imunitní systém považuje myelin za organismus cizí, tudíž škodlivý, a proto ho ničí. Jakmile je myelinová pochva zničena chorobným procesem, je zpomalen nebo zcela přerušen přenos nervových vzruchů v centrálním nervové systému.

„Jsem mladý, mě se to netýká.“ Hrubý omyl

Pacienta Jana Čadu zastihla nemoc v pouhých 21 letech: „Symptomické ataky imunitního systému přicházely jako obrovské útoky na tělo, kdy jsem ztrácel kontrolu nad jeho částmi. Nohy ztrácely sílu. Jindy záchvat vyvolal téměř slepotu či vidění na jedno oko. Postoupil jsem steroidovou léčbu, dostával jsem cytostatika. Léčba byla nákladná a vysilující. Bolest byla nesnesitelná. Měl jsem únavový syndrom, nepřekonatelnou slabost. Při některých banálních činnostech jsem byl tak unavený, že jsem se musel jít prospat.“

Jaké jsou hlavní spouštěče roztroušené sklerózy?

Je jich mnoho a jsou mnohdy nevšední. Ačkoliv je hojně uváděno, že na vině může být genetika, celá pravda to není. Roztroušená skleróza (RS) není lékaři považována za přímo dědičné onemocnění, avšak řada genetických variací prokazatelně zvyšuje riziko jejího vypuknutí. Svou roli sehrává i špatné životní prostředí, těžký stres a kouření. Vědci navíc zjistili, že živnou půdou pro RS je nedostatečné vystavení slunečním paprskům. Důkazem pro jejich tvrzení je zvýšený výskyt RS u lidí, kteří žijí dále od rovníku. Bez zajímavosti nezůstává ani zpráva o tom, že ženy s touto diagnózou odcházejí od lékaře dvakrát častěji než muži.

Druhy roztroušené sklerózy

V medicíně a psychologii tento syndrom znamená soubor několika klinicky zjistitelných jevů, příznaků, symptomů, úkazů nebo charakteristik, které se často objevují společně. Ty jsou u roztroušené sklerózy obecně známy jako:

  1. Roztroušená skleróza se střídavými relapsy (zhoršení příznaků) a stavy zlepšení – nejčastější forma sklerózy, jejími příznaky nemoc obvykle začíná. Pouze toto stádium nemoci je dobře ovlivnitelné léky. 
  2. Sekundární progresivní roztroušená skleróza – organismus vyčerpal své regenerační schopnosti a dochází k určitému trvalému postižení. Stádium nemoci je již hůře ovlivnitelné léky, proto ještě více záleží na postoji pacienta k životosprávě. 
  3. Primární progresivní roztroušená skleróza u pacientů, kteří onemocněli až mezi 40. a 50. rokem života, dochází k pozvolnému narůstání postižení. Toto stádium sklerózy je těžko ovlivnitelné léky, protože má spoustu zvláštností, s kterými si lékaři zatím nevědí rady.
  4. Progresivní skleróza s relapsy – velmi vzácná forma, zatím nejhůře léčitelná, zanechává trvalé neurologické postižení.

Jak se RS projevuje?

Jedním z nejvýraznějších symptomů projevujícím se u roztroušené sklerózy je bezděčné kmitání očí. U nemocných si můžeme všimnout i svalové slabosti či křečí, trápí je obtíže s koordinací a rovnováhou, problémy s řečí i polykáním. Bohužel se jim nevyhýbají ani akutní či přímo chronické bolesti a močové a střevní potíže. Ataky jsou při roztroušené skleróze často spouštěny bez ohlášení, pacient si tak nemůže být jistý, kdy a kde ho záchvat popadne.Častěji se však vyskytuje během jara a léta.

Konopí může být záchranným lasem

Jak už bylo v úvodu zmíněno, léčit roztroušenou sklerózou není úplně snadné jako léčit chřipku. Proto pacienti hledají podpůrné léčebné prostředky, případně vhodnou alternativu nesnadno dostupných léků. Stejně jako lupénkáři, alergici a srdcaři, i oni sází na konopné semínko. Vyznačuje se totiž vysokým obsahem bílkovin, proteinů, prospěšných rostlinných sterolů a esenciálních mastných kyselin omega-3 a omega-6. „Podílí se na správné funkci metabolismu, neboť esenciální kyseliny v něm obsažené jsou součástí buněčných membrán a má kompletně pro nemoc pozitivní účinky, a proto se doporučuje jak při prevenci, tak při samotné léčbě,“ říká Jiří Stabla, dodavatel konopných semínek na náš trh.

Téměř 40 % pacientů se dožije 70 let. Nicméně polovina úmrtí u pacientů s RS je přímo spojena s důsledky onemocnění, zatímco dalších 15 % je v důsledku sebevražd (toto procento je o mnoho vyšší než u zdravé populace). Ačkoliv většina pacientů před smrtí ztratí schopnost chodit, celých 90 % pacientů je schopno chůze po deseti letech od počátku onemocnění a 75 % po patnácti letech.

Zdroj: Wikipedie.cz

Konopné semínko lze využít při léčbě:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).