Hlavní navigace

Rozlévání alkoholu nezletilým? Pokuta jen tři tisíce

5. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Policie ČR společně s dalšími institucemi začnou už za čtyři dny provádět kontroly v českých barech a restauracích. Zaměří se přitom na kontroly zakázaného prodeje alkoholu nezletilým.

Policie ČR spolu s dalšími institucemi chystá sérii celostátních kontrol zakázaného prodeje alkoholu mladistvým v českých barech a restauracích. Kontroly budou probíhat od října do prosince 2015 po celém území České republiky. První fáze kontrol provozoven se uskuteční již od 9. do 16. října. K preventivní kontrolní akci přistoupila policie a vláda na základě dlouhodobých výzkumů, které poukazují na vysokou toleranci české společnosti k nadměrné konzumaci alkoholických nápojů dětmi a mladistvými a jeho snadnou dostupnost i v době nezletilosti.

„Průběh samotných kontrol bude koordinovat Policie ČR v součinnosti s živnostenskými úřady, Českou obchodní inspekci, hasiči, celníky, hygieniky, zdravotníky a dalšími spolupracujícími subjekty státního aparátu, se kterými aktivně diskutujeme nad co nejdůkladnějším a nejefektivnějším způsobem kontrol vytipovaných provozoven, zejména těch, v nichž policisté již v minulosti zjistili porušení zákona ve vztahu k nalévání alkoholu mladistvým, výskytu psychotropních látek aj.,“ uvádí k průběhu kontrol plk. Martin Hrinko, který je policejním prezidentem pověřeným k řízení celé akce. „Vnímám tuto spolupráci napříč kontrolními orgány, ministerstvy a organizacemi jako klíčovou, protože může výrazně posílit pozitivní kroky ke změně situace v konzumaci alkoholu dětmi,“ říká Jindřich Vobořil, národní protidrogový koordinátor.

plk. doc. Ing. Martin Hrinko, Ph.D., MBA. 

ředitel pořádkové policie

Celostátní akce má mimo jiné i preventivní charakter. „Policie standardně přistupuje ke kontrolám provozoven kvůli kontrolám na protizákonné podávání alkoholu mladistvým, ale v tak rozšířeném formátu spolupracujících a na akci fyzicky přítomných kontrolních subjektů, se jedná o jednu z mála akcí, která takto důsledně a komplexně prověří provoz, činnost personálu a ostatně i majitele provozovny, zda dodržují zákony ČR,“ vysvětluje plk. Martin Hrinko.

Mgr. Jindřich Vobořil, Pg. Dip.,

národní protidrogový koordinátor

Děti jako pravidelní konzumenti alkoholu

Dalším důvodem kontrol jsou také nedávná zjištění, že Česká republika dlouhodobě vykazuje prvenství v konzumaci alkoholu mezi mladistvými v Evropě. Podle OECD vzrostl od roku 2002 počet patnáctiletých, kteří mají zkušenost s alkoholem, ze 70 na 94 %. Zvyšují se také počty dětí, které alkohol konzumují pravidelně (na SŠ je to 23 %, na ZŠ 15 %).

Čtěte k tématu: Porazili jsme Evropu. Naše děti pijí nejvíc

Kromě vysoké toleranci Čechů k pití alkoholu, kterou vystihuje oblíbený argument „vždy se pilo a pít bude“, mladistvým nahrává i jeho snadná dostupnost. „Nejde jen o toleranci alkoholu v rodinách a školách, ale hlavně mezi prodejci, kteří nerespektují věkovou hranici svých zákazníků,“ dodává k tomu Jindřich Vobořil. Podle studie ESPAD vnímá 86 % mladistvých dostupnost alkoholu u nás jako velmi snadnou. Nejčastěji pijí alkohol v barech či hospodách (35,2 %) a na diskotékách (29,9%). V ČR je ale ze zákona zakázáno podávat alkohol osobám mladším 18 let.

Tři tisíce za rozlévání se leckomu vyplatí

Kontroly zakázaného prodeje alkoholu mladistvým v českých barech a restauracích by měly podniky varovat a upozornit na současnou situaci s prodejem a tolerancí alkoholu u nás.

„Část legislativy je v boji s alkoholem nefunkční. Jeden příklad za všechny – pokud zjistíme, že prodejce podá alkohol nezletilému, penalizujeme ho v maximální výši třech tisíc korun. Taková výše se prostě některým provozovatelům, v porovnání s celkovým ziskem při rozlévání mladistvým, vyplatí,“ upozorňuje Vobořil. Z pohledu národního protidrogového koordinátora je třeba nejen změnit zákony, ale především nastavit adekvátní preventivní programy, které postupně změní vnímání společnosti ohledně tolerance alkoholu i mezi dětmi a mladistvými.

Zdroj: TZ Vlada.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).