Hlavní navigace

Rozinky: Velmi sladké, přitom dietní?

21. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Flickr / Christian Schnettelker, podle licence: CC BY-SA 2.0
Rozinky jsou navzdory vysokému obsahu cukru považovány za dietní stravu, protože pro změnu neobsahují prakticky žádný tuk. Víte, kolik mají kalorií a která barva rozinek je lepší pro zdraví?

Je-li možné považovat nějakou tradiční českou pochoutku za předchůdce dnešních bonbónů, pak jsou jedním z vážných kandidátů na „předka bonbónů“ rozinky. Nebo také „hrozinky“, což je méně používaný, ale gramaticky také správný výraz, který navíc vyjadřuje surovinový původ rozinek, což jsou v praxi hrozny vinné révy.

Rozinky mají vysoký obsah cukrů

Rozinky vznikají sušením plodů vinné révy. Protože se tak z původního plodu ztratí značné množství vody, která jinak tvoří dominantní složku veškerého ovoce, obsahují rozinky velké množství jednoduchých cukrů glukózy a fruktózy, a to přibližně šedesát procent. To dělá, nebo alespoň v minulosti dělalo z rozinek oblíbenou dětskou pochoutku a vítanou možnost pojídání rozinek především v období příprav vánočního pečiva, do kterého se rozinky často přidávají. Surovina, kterou tak ve zkapalněné podobě prolévají s oblibou svými hrdly dospělí, mohou nedospělí v sušené a karamelizované verzi svými hrdly distribuovat do těla také, což je vlastně velmi spravedlivé.

A také zdravé, protože rozinky obsahují množství dalších pro tělo prospěšných látek, od vitamínů, minerálů až po prospěšné aminokyseliny, a samozřejmě vlákninu. Není přitom pravda, že by vysoký obsah cukrů v rozinkách způsoboval zubní kazy, jak se dlouhou dobu věřilo. Naopak, látky obsažené v rozinkách se podílejí na ničení škodlivých bakterií, které zubní kazy způsobují. I to je důvodem, proč je mlsání rozinek mnohem lepší alternativou k chroustání bonbónů.

Které rozinky jsou lepší?

Rozinek je v současné době na našem trhu celá řada a spotřebitelé si mohou vybírat také z celé škály barevných variant. I když je jejich barva (a intenzita chuti) dána částečně použitím různých druhů vinné révy, v obecné rovině platí, že nutričně lepší jsou rozinky tmavé a z červených druhů vinné révy.

Světlejších barev rozinek až do oranžova, což je opticky atraktivnější, se totiž většinou dosahuje, především v průmyslové výrobě, za použití síření oxidem siřičitým. Ten sice působí jako konzervant, zároveň ale snižuje kvalitu rozinek a může také negativně působit na alergiky.

Směs rozinek ze stejné odrůdy révy: Zlatově světlé rozinky vznikají ošetřením oxidem siřičitým
Autor: Wikipedia.org / Paweł Kuźniar, podle licence: CC BY-SA 3.0

Směs rozinek ze stejné odrůdy révy: Zlatavě světlé rozinky vznikají ošetřením oxidem siřičitým

Na druhou stranu jsou samotné rozinky přirozeným konzervantem, právě díky vysokému obsahu cukrů, což se využívá mimo jiné při výrobě masných produktů, neboť potlačují rozvoj patogenních bakterií, jako jsou známé E.coli nebo Listeria monocytogenes. Což je vlastně i důkazem výše zmiňovaného tvrzení, že rozinky nezpůsobují zubní kazy.

Rozinky jsou toxické pro psy a malé dítě je nerozkouše

Negativní účinky rozinek ale také existují – především je nebezpečné podávat tento pamlsek psům, pro které jsou rozinky toxické. U psů tak může dojít k zásadnímu poškození funkce ledvin s tím, že močovina se hromadí v těle zvířete. Obdobné, ale ne tak fatální účinky se předpokládají také u koček.

Tedy – domácím mazlíčkům, na rozdíl od dětí, rozinky nedávejte. A úplně malým dětem, zhruba do jednoho a půl roku věku, také ne – nedokáží totiž rozinky pořádně rozkousat.

Jinak je ale možné konzumovat rozinky pravidelně, klidně i samotné, nebo, což je převažující použití, v pečivu, jako jsou různé sušenky, vánočky a mnohé další pekárenské (a jiné) produkty. I když někdy se výrobci nepředají: Test vánoček: Kolik je v rozinkové rozinek? Tipněte si

Rozinky při hubnutí, těhotenství a cukrovce

Rozinky jsou navzdory vysokému obsahu cukru považovány za dietní stravu, protože pro změnu neobsahují prakticky žádný tuk. Samozřejmě za předpokladu, že se nebudeme rozinkami přejídat. Rozhodně jsou lepší a vhodnější než jiné mlsání, po kterém máme rychle hlad:

V menším množství jsou vhodné i pro diabetiky a pro osoby trpící chudokrevností, protože obsahují poměrně hodně železa, stejně tak je mohou konzumovat těhotné ženy.

Ve sto gramech rozinek je z hlavních složek v průměru pětasedmdesát gramů sacharidů, necelé čtyři gramy vlákniny, něco přes tři gramy bílkovin a zhruba půl gramu tuků, to vše přitom představuje zhruba 300 kcal (1256 kJ).

Při správném skladování vydrží rozinky poměrně dlouho – ve vzduchotěsném obalu vydrží v ledničce i celý rok, postupem času ale u nich může dojít ke karamelizaci přítomných cukrů. To není nic proti ničemu, nehledě na to, že rozinky lze snadno odkaramelizovat ponořením do nějaké horké tekutiny. K tomu však vůbec nemusí dojít, když rozinky sníme včas, čímž rozhodně žádnou chybu neuděláme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).