Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Kvalitní chleba nemůže stát 9,90, říká pekař.

Karel
Karel (neregistrovaný) 93.90.162.---
23. 2. 2012 17:23

Re: Cena je zastupny problem

celé vlákno

Úroveň mezd má vliv pouze na náklady práce. A to je u většiny potravin zanedbatelné procento z celkové částky. Takže spíše platíte za suroviny, které stojí podobně jako v Německu, za benzín pro auto, který stojí podobně jako v Německu, za elektřinu pro pec/chladničku atd., která stojí podobně jako v Německu. Zkrátka i kdyby u nás lidé pracovali zadarmo, tak náklady budou asi jen o 10% nižší než v Německu. A teď do toho započtěte, že Němců je víc. Místo dodávky to veze náklaďákem, takže spotřebu nafty má dvakrát větší, ale taky toho veze třikrát víc. Větší pec mu toho upeče dvakrát tolik a přitom spotřebuje jen o třetinu elektřiny víc. Atd. atd. a najednou vidíte, že tyhle "stejné položky" mají u Němců nižší než u nás. Ono se to nezdá, ale kromě těch největších pekáren je u nás všechno víceméně kusová výroba. Proto velké Německé firmy mohou nabídnout nižší ceny než ty naše. Náš pekař bude přemýšlet, zda se mu vyplatí koupit linku na chleba a na těch pár hodin denně to "rozfajrovat", zatímco Němec má ty linky tři a jedou mu 24 hodin denně. Ano, jsou i Němci, kteří tu pec nemají - ale to nejsou ti, co mají nižší ceny než u nás a o zákazníka bojují jinak.

Pokud tedy tu černou díru hledáte, tak hledejte zejména cenu za dopravu a cenu energií. A pokuste si také uvědomit, že žádné věci nejsou zadarmo. Z článku by k tomu svádělo například "dříve mouka ležela dva měsíce, dnes se expeduje okamžitě". To "ležela dva měsíce" znamená "uskladněná v klimatizovaném prostoru se stálou regulací teploty a vlhkosti a opakovanou kontrolou procesu zrání", což znamená náklady na energii. Osobně jsem byl překvapen, jaký podíl ceny tvrdého sýra je tvořen tím "zraje". Takže dnes už chápu, proč se dá ta bílá věc, ze které kape syrovátka, prodávat v akci pod názvem "Eidam 30%" i při vyšší marži o třetinu levněji.

Chcete přispět jako registrovaný uživatel? Přihlaste se ke svému účtu.
Ochrana proti spamovacím robotům. Odpovězte prosím na následující otázku: Jaký je letos rok?

Pravidla pro diskutující

Přidáním čtenářského příspěvku do diskusí či fóra souhlasíte s tím, že budete dodržovat následující pravidla. Při jejich hrubém porušení se vystavujete riziku smazání příspěvku, jeho modifikaci, v krajním případě i zablokování přístupu do diskusí.

Redakce ze zásady nezasahuje do čtenářských diskusí a zavazuje se, že nebude mazat ani modifikovat příspěvky, kromě případů, kdy tyto porušují některé z následujících pravidel. V takové situaci je na zvážení redakce, zda příspěvek modifikuje s viditelným upozorněním, či přímo smaže. Redakce nikdy nemaže „nesouhlasné komentáře“ jen proto, že jsou nesouhlasné. Vítáme střet názorů, ale vždy v rámci slušné a kultivované debaty.

Příspěvky nesmí obsahovat:

  1. Vulgární či hrubé výrazy.
  2. Urážlivé výroky na adresu druhé osoby či skupiny osob.
  3. Texty, které mají za cíl jen vyprovokovat emotivní reakci (trolling).
  4. Rasové útoky či útoky na jakoukoliv jinou menšinu či skupinu obyvatel.
  5. Komerční nabídky a affiliate odkazy.
  6. Odkazy na warez, sériová čísla, licenční kódy, pornografii a další nevhodný materiál stejně jako žádosti o poskytnutí tohoto obsahu.
  7. Prokazatelně protiprávní obsah.

Informace o soukromí: U všech přidaných komentářů provozovatel ukládá IP adresu a hostname odesílatele. U neregistrovaných uživatelů se na webu zobrazuje část hostname, případně IP adresy, neumožňující identifikovat konkrétní počítač.

Povolené značky XHTML: a, br, code, em, li, ol, p, pre, strong, sub, sup, ul