Hlavní navigace

Rozdíl mezi citrony a citronkami? Obrovský

10. 2. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
V zimě se doporučuje v rámci prevence i léčby nachlazení zvýšit příjem vitamínu C. Klasickým zdrojem je citron. Kromě samotného ovoce se na trhu nabízejí různé citronové šťávy a citronky. Jak na tom tyto výrobky jsou s obsahem céčka a mají vůbec něco společného s citronem?

Citronky, jak se těmto šťávám domácky říká, lze rozdělit do tří skupin – citronové šťávy, citronové šťávy z koncentrátu a výrobky s přídavkem citronové šťávy.

Čisté citronové šťávy

Nejkvalitnějšími produkty jsou čisté citronové šťávy. Ty se lisují přímo z citronů. Jedná se vlastně o citronový džus. Tyto výrobky obsahují kolem 99,97 % čisté citronové šťávy. Zbytek tvoří konzervanty nejčastěji v podobě disiřičitanu draselného. Ten například zabraňuje nežádoucímu zhnědnutí citronové šťávy.

Disiřičitan draselný není ale vhodný pro děti a jako potravinový alergen může citlivějším jedincům způsobovat bolest hlavy nebo nevolnost.

 

Citronové šťávy z koncentrátu

Další kategorií jsou citronové šťávy z koncentrátu. Tyto produkty vznikají tak, že po vylisování se získaná citronová šťáva usuší. Takto dehydratované šťávě se říká koncentrát. K tomuto postupu se výrobci rádi uchylují proto, že koncentrát je mnohem méně náročný na přepravu a skladování než čerstvě vylisovaná citronová šťáva.

Citronový koncentrát je z místa, kde byly citrony vypěstovány, převezen například do Evropy, kde se z něj následně opět vyrobí šťáva. Koncentrát se doředí stejným množstvím vody, které se z něj při vysoušení odpařilo. Během tohoto procesu ale citronová šťáva ztrácí některé složky své chuti a vůně. Výrobci proto do šťáv z koncentrátu občas přidávají esenciální citronový olej, který se lisuje z kůry citronů. Pokud citrony nemají certifikát bio, tak jejich kůra obsahuje rezidua pesticidů a dalších postřiků. Otázkou tak je, zda jsou výrobci natolik svědomití, že do svých výrobků přidávají pouze olej pocházející z bio citronů.

Test citronů: Zbavíme se omytím pesticidů?

Oba dva druhy těchto šťáv jsou považovány za stoprocentní ovocné šťávy. Mnohem přirozenější a na chuť bohatší jsou ale určitě ty přímo z čerstvě lisovaných citronů.

Ochucovadla prakticky bez citronu

Poslední kategorií jsou citronky s podílem ovocné složky. Tyto výrobky obsahují například pouze dvacet procent citronové šťávy a zbytek objemu tvoří voda. Aby se takto naředěná šťáva chutí pořád ještě podobala citronu, je nutné kromě vody do těchto produktů také dodat i různá ochucovadla. Nejčastěji to je kyselina citronová a kyselina askorbová.

V případě citronek, které obsahují méně než deset procent citronové šťávy, je složení ještě pestřejší. Kromě barviv, konzervantů a regulátorů kyselosti tyto produkty také obsahují například modifikovaný škrob, glycerolestery dřevných pryskyřic nebo jedlou sůl.

Citron nad zlato – ale ne do horkého čaje

A potom je zde samozřejmě ještě citron. Vymačkat z něj šťávu je pochopitelně o trochu pracnější než sáhnout po lahvičce s už vylisovanou šťávou, ale v chuti a obsahu vitamínů se s ním kupované produkty rozhodně nemohou srovnávat. Nutriční poradkyně Hana Mojžíšová upozorňuje na to, že „průmyslově zpracovaná citronová šťáva nikdy nenahradí vitamín C z citronů, i když citron při výrobě takové šťávy mohl být více či méně použit. Tyto výrobky musí být konzervované a benefity vitamínu C tak klesají. Zcela zbytečně potom konzumujeme chemii a aditiva.“

Hana Mojžíšová zároveň ale i varuje před nevhodným přidáváním citronu do čaje. Vitamín C se ničí při teplotě vyšší než šedesát stupňů Celsia. Po uvaření čaje proto chvíli počkejme a citron do něj přidejme, až když čaj zchladne tak, že jej můžeme pít.“

O citronu a vitamínu C:

  • citron pochází z Číny a Indie a do Evropy se dováží už od 12. století,
  • kromě citronu je bohatým zdrojem vitamínu C také zelí, brokolice, růžičková kapusta, paprika, černý rybíz, rakytník, kopřiva a šípky,
  • vitamínem C se nelze předávkovat,
  • citrusové plody mají protizánětlivé účinky a jsou významné v prevenci karcinogenních onemocnění.

Citron má mnoho pozitivních účinků na náš organismus a způsobů využití. Dokonce se často doporučuje pít citronovou šťávu se sklenicí vlažné vody jako snadný způsob, jak shodit přebytečná kila. I když je ale prokázán vliv citronu na metabolismus některých látek v těle, podle Hany Mojžíšové nelze tvrdit, že je tento návyk účinný při redukci váhy. I tak není důvod se sklenici vody s citronovou šťávou po ránu vyhýbat. Voda hydratuje organismus a každodenní dávka citronu vždy prospěje našemu zdraví.

TIP: Voda s citronem – zdravý zvyk, ale musí být teplá

Upřednostňování skutečného citronu před kupovanými šťávami, i kdyby obsahovaly nějaké vitamíny, je navíc podle výživové poradkyně také důležité proto, že je to ten nejpřirozenější způsob, jak do svého těla vitamín C a další prospěšné látky dostat. Hana Mojžíšová radí, abychom nebyli leniví a kupovali reálné ovoce a zeleninu: „A hlavně abychom to naučili své děti. Naučme je, že mléko je od krávy, C vitamín z ovoce a zeleniny a vejce od slepic. Dobré návyky z rodiny jsou klíčové pro stravování v dospělosti.“

Odborná spolupráce:

MUDr. Hana Mojžíšová

Poradkyně v oblasti zdravého životního stylu. Atestace z vnitřního lékařství, postgraduální vzdělávání v oboru obezitologie dětí i dospělých, akreditovaný kurz Poradce pro výživu společnosti Nutris. Profesní praxe na obezitologické klinice a soukromá praxe nutričního poradenství ve zdraví i nemoci. www.zdravi-stihli.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).