Hlavní navigace

Rostlinný nápoj může v kuchyni nahradit mléko. Jak ho ale vybrat?

24. 3. 2017

Sdílet

 Autor: Alpro
Rostlinné nápoje mohou být z ovsa, chia semínek, ořechů, ale i konopí a rýže. Zkuste si je vyrobit doma, nebo se naučte vybírat a používat ty nejlepší. Poradíme, nač si dát pozor.

Běžně se jim říká „rostlinná mléka“, skutečné mléko však připomínají spíše jen svou barvou. K dostání jsou v mnoha variantách a liší se nejen hlavní surovinou, ale i tím, jaké další složky obsahují. Spotřebitelský časopis dTest prozkoumal složení třiceti pěti rostlinných nápojů zakoupených v českých obchodech. Na co si máte dávat při výběru pozor?

Je libo nápoj z ovsa nebo chia semínek?

Nejčastějším typem rostlinné náhražky mléka na pultech obchodů je „mléko“ vyrobené ze sóji. Neobvyklá však nejsou ani ta z ořechů, rýže, ovsa, z konopí, semínek chia, quinoy nebo mandlí. Nás nedávno zaujalo Nemléko, které podle mladých nadšených výrobců vzniká tak, že se podojí mandle.

„Rozhodně doporučujeme číst složení. Někteří výrobci upřednostňují jednoduchou recepturu a k výrobě používají jen základní surovinu a vodu. Jiní ale do výrobků přidávají další složky, nejčastěji cukr, sůl, oleje, zahušťovadla, stabilizátory a další přídatné látky. Z výživového hlediska je dobré nápoje střídat a upřednostňovat nezahuštěné a neslazené varianty,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu.

Sójový nápoj není pro nejmenší

Mléku se svým složením nejvíce blíží sójové nápoje. Vyrábí se namáčením sušených sójových bobů ve vodě a jejich následným rozdrcením, vařením a cezením. Výsledkem je stabilní emulze vody, oleje a bílkovin. Tučnost sójového nápoje je někde mezi polotučným a plnotučným mlékem, z pohledu bílkovin jsou oba nápoje srovnatelné. Díky tomu můžete sójový nápoj při přípravě „mléka“ do kávy na rozdíl od jiných rostlinných variant napěnit.

Pohled výživových odborníků na sójové nápoje i na sóju obecně je však značně rozporuplný. Jedni vyzdvihují obsažené fytoestrogeny jako žádoucí, jiní v nich spatřují problém a poukazují také na špatnou stravitelnost sójové bílkoviny. Všichni se ale shodují na tom, že by se sóje měly vyhýbat nejmenší děti. Není také od věci myslet na střídmost a rostlinné nápoje obměňovat.

Koupit, či vyrobit?

Rýžový nápoj si na rozdíl od toho sójového lze snadno připravit doma, stačí k tomu jen rýže, voda a mixér. Ušetříte tak, protože rýžové nápoje v kartonu stojí až osmdesát korun za litr. „Čistě rýžové nápoje se nejčastěji vyrábějí z dvanácti až sedmnáctiprocentního podílu rýže a na rozdíl od sójových nemají skoro žádné bílkoviny. Jsou sladší než jiné rostlinné nápoje. Výrobci je stejně jako sójové nápoje často vylepšují rostlinnými oleji, solí, mořskou řasou či přídatnými látkami,“ uvádí Hana Hoffmannová a dodává: „Rýžový nápoj může být zajímavou chuťovou alternativou pro dospělé, neměl by ale plnit roli náhražky mateřského či kojeneckého mléka pro děti, a to kvůli přirozeně se vyskytujícímu arsenu v rýži. Malé děti konzumují více mléka na menší tělesnou hmotnost než dospělí a mohly by snadněji překročit hranici denního tolerovatelného příjmu.“

Zvládnete sami i mléko makové?

Pomocí mixéru si doma můžete vyrobit i nápoje z ořechů či například z máku. Mandle a ořechy vůbec mají vysoký podíl tuku, nejspíš proto se již do nápojů žádný další nepřidává. Nápoje však mohou obsahovat cukr nebo agávový sirup, případně mohou být zahuštěné. „Některé nápoje mohou mást svým názvem, při nákupu se tak vyplatí kontrolovat podíl zmiňovaných ingrediencí na obalu. Narazili jsme například na výrobek Joya s názvem Hafer Chia, který se skládá z necelých 12 % ovsa, semínka chia jsou zastoupena chia olejem, kterého se zde nachází 0,1 %,“ upozorňuje Hana Hoffmannová.

Kdo pije rostlinnou náhražku?

Důvodů, proč lidé vyhledávají rostlinná „mléka“, je hned několik. Někomu působí konzumace mléka zdravotní obtíže, většinou kvůli nesnášenlivosti laktózy, tedy mléčného cukru, nebo alergii na mléčné bílkoviny. Rostlinné náhražky mléka vyhledávají také vegani nebo ti, kterým mléko prostě nechutná, nebo jsou přesvědčení o tom, že rostlinná alternativa mléka je zdravější.

Variabilita použití je určitě nekonečná, musíte se ale naučit s takovým nápojem zacházet a nesnažit se hned nahrazovat mléko všude tam, kde jste byli zvyklí. Z výsledku byste mohli být zklamaní. Určitě je dobré zkoušet po troškách nebo vsadit na osvědčené recepty. Jeden z nich nabízíme. Další inspiraci můžete čerpat v naší fotogalerii.

Banánové sušenky

  • 2 rozmačkané banány
  • 100 g ovesných vloček
  • 160 ml rýžového nápoje
  • 30 g nasekaných pekanových (vlašských) ořechů

Na dozdobení:

  • čerstvé ovoce
  • rostlinná alternativa jogurtu

Troubu předehřejeme na 190 °C. Všechny ingredience smícháme dohromady a těsto necháme dvacet minut odpočívat v lednici. Pečicí papír lehce potřeme slunečnicovým olejem. Vytvoříme dvanáct malých hromádek, minimálně dva cm od sebe. Pečeme deset až patnáct minut. Po vyndání z trouby dozdobíme rostlinnou alternativou jogurtu a ovocem a ihned podáváme.

Autor receptu: Alpro

Zdroj:dTest, Alpro

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).