Hlavní navigace

Rosacea hyzdí tvář i duši

3. 10. 2014

Sdílet

 Autor: Archiv Galderma SA
Rosacea, česky také růžovka, je nemoc, která se objevuje na obličeji a sama má více tváří. Její název zní celkem poeticky, ale nenechte se zmýlit. Místo jemné růžové si představte zarudlou barvu pleti, k tomu pupínky, někdy i nos jak květák a zanícené oči.

V době internetu je snad každý doktorem (viz S nemocemi se svěřujeme vyhledavači). Mnohdy je návštěva u lékaře skutečně zbytečná a problém zvládneme snadno sami. Jindy nám zase se zdánlivou maličkostí nikdo jiný nepomůže. To je případ rosacey.

Tato kožní nemoc je u nás mezi laiky prakticky neznámá, a přesto podle odhadu odborníků postihuje až půl miliónu Čechů. Jak je možné, že o tak rozšířeném problému nic nevíme? Je to dáno jednak tím, že růžovka má několik typů a může se projevovat i nenápadně, a také je často „internetovými lékaři-samouky“ považována za něco jiného.

Co je rosacea
  • Rosacea (růžovka) je chronické zánětlivé onemocnění kůže.
  • Běžným symptomem je viditelné zarudnutí obličeje.
  • Pacienti s tímto onemocněním se často potýkají s přetrvávající začervenalostí obličeje a opakujícím se „ruměncem“ na čele, bradě, tvářích a dolní polovině nosu.
  • V extrémních případech se objevují také pupínky a hnisavé puchýřky, ztluštění kůže nebo pocit pálení a píchání v obličeji.

Není to od sluníčka, není to akné. Co je to?

Iveta P. se těšila na dovolenou u moře. Měla již vyzkoušeno, že rozumný pobyt na slunci jí dělá dobře. Letos to bylo jinak. Po prvních dvou dnech se jí na obličeji objevily pupínky. „Nejdříve mne napadlo, že to může být z příliš mastného opalovacího krému, a tak jsem ho vyměnila za suchý sprej a pro jistotu si koupila mast proti akné. Stav se ale nelepšil a kdykoli jsem se rozhodla užívat dovolené na sluníčku, obličej mě začal neuvěřitelně pálit a rudnout,“ vzpomíná mladá žena, které lékařka po návratu diagnostikovala rosaceu.

Pro své typické projevy – začervenalou pleť a pupínky – bývá růžovka často zaměňována právě za reakci na slunce či za akné. „Rosacea, podobně jako akné, je lokalizována na obličeji, na rozdíl od akné nepostihuje ramena, záda ani hrudník. Svým vzhledem a charakterem projevů na kůži se mohou obě nemoci podobat. Akné je choroba adolescentů, kdežto rosacea se nejčastěji vyskytuje mezi 30. až 50. rokem věku. Jedná se o chronické onemocnění s obdobími klidu a vzplanutí projevů,“ vysvětluje Naděžda Vojáčková, dermatoložka Medicínského centra Anděl (www.mcandel.cz). Upozorňuje, že rozlišujeme několik různých podtypů rosacey.

Rosacea (růžovka)

1. podtyp: časné stadium-vaskulární forma, která se projevuje zpočátku prchavým začervenáním v obličeji, které se postupně stává trvalým, kdy se zároveň objevují rozšířené žilky.

2. podtyp: středně těžká forma zánětlivá, pro kterou jsou charakteristické zánětlivé pupínky na začervenalé kůži.

3. podtyp: těžká hyperplastická forma, při které na obličeji nacházíme velké póry, zánětlivé hrboly a abscesy. Kůže je ztluštělá a může se vyvinout až květákovité zbytnění v oblasti nosu.

Zvláštní typ: oční postižení, které se objevuje u 5–58 % pacientů s typickými projevy očního zánětu. Subjektivně pacienti popisují světloplachost, pocit cizího tělesa a bolestivost. Oční postižení je chronické a může předcházet projevům na kůži.

Nestydím se – tak proč rudnu?

V případě růžovky je známa celá řada spouštěcích faktorů, mezi které patří horké nápoje, káva a alkohol, pálivá kořeněná jídla a aromatické potraviny, střídání horka a chladu, přílišné vystavování se slunci. „Emoce a stres také provokují a zhoršují stávající projevy. Velká fyzická aktivita spojená se zapocením, sauna a horká koupel mohou přispívat ke zhoršení nálezu. Některé léky ke snížení krevního tlaku a k rozšíření žil také ovlivňují průběh choroby, podobně jako nevhodná kosmetika,“ vyjmenovává dermatoložka. Prevence spočívá v co možná největší eliminaci spouštěcích faktorů.

Na vzniku a rozvoji rosacey se podílí celá řada příčin, mezi které patří i genetická dispozice. Výskyt rosacey v rodině tak bohužel znamená i vyšší pravděpodobnost onemocnění.

Koukni na ten nos. Určitě pije…

Nos červený a opuchlý jak bambule? To je jasné, ten člověk pije jak duha. Omyl, tzv. „opilecký nos“ je i jedním z projevů rosacey – a málokdo to ví. „Když mi bylo padesát, obličej mi začal nápadně rudnout. Neustále mě pálila kůže a začalo se to zhoršovat natolik, že zrudnutí bylo vlastně permanentní a hodně mi ztěžovalo život. Přátelé se navíc začali domnívat, že jsem propadl alkoholu,“ popisuje své trable Zdeněk K. Návštěva u odborného lékaře odhalila, že příčinou je růžovka. „Touto nemocí jsou postiženy více ženy, závažnější formy jsou naopak u mužů.,“ objasňuje Naděžda Vojáčková důvod, proč „opilecký“ či „květákovitý“ nos vídáme častěji u mužů.

Panu Zdeňkovi nakonec pomohla mast, kterou mu předepsal odborný lékař. „Kauzální léčba sice není známa, existuje však řada lokálních i celkových léčiv, která mohou nález na kůži výrazně zredukovat až znormalizovat. Velmi důležité je správné poučení pacienta o dermatokosmetice a preventivních režimových opatřeních a pravidelná oční vyšetření,“ říká k možnostem nápravy stavu Zuzana Nevoralová z dermatovenerologického oddělení nemocnice v Jihlavě, která se zaměřuje na léčbu akné a rosacey.

Léčba se dělí na místní, celkovou a fyzikální. Léčba musí být vždy komplexní, zahrnuje již zmíněnou eliminaci provokačních faktorů, vhodnou hygienickou a kosmetickou péči. „Pro místní léčbu používáme prostředky s metronidazolem, kyselinou azealovou, antibiotiky, s obsahem retinoidů, ichthamolu a síry. S místní léčbou si vystačíme v počátečních stadiích, u zánětlivých forem se nevyhneme léčbě celkové. Celková léčba zahrnuje antibiotika tertracyklinová nebo azitromycin, dále se používá metronidazol a u nejzávažnějších forem retinoidy. Pro fyzikální léčbu využíváme účinky cévního laseru, u zbytnělé kůže jsou nezbytné metody chirurgické, dermabraze nebo ablační laser,“ popisuje dermatoložka Naděžda Vojáčková metody, jak se zbavit nejen rudého nosu či pupínků, ale současně také psychických problémů, které toto onemocnění často provázejí.

Zátěž pro psychiku

Vzhledem k lokalizaci na obličeji a charakteru projevů ovlivňuje rosacea psychiku poměrně výrazně, jak potvrzují i zkušenosti zahraničních i českých lékařů. „Rosacea snižuje sebevědomí a i vzhledem k chronickému průběhu způsobuje psychické trauma. Může negativně ovlivňovat mezilidské vztahy i způsobovat problémy v zaměstnání a běžném životě,“ říká Naděžda Vojáčková.

Lidé se mnohdy dlouho (a zbytečně) trápí, sami zkoušejí rady z internetu nebo svého okolí. Pokud už se jim choroba rozjela, tak jim „babské rady“ nepomohou. Odbornou pomoc vyhledají například až tehdy, když se ucházejí o nové zaměstnání nebo mají nového partnera. Rozšířené žilky nebo zmíněný „opilecký nos“ jsou někdy vnímány jako příznak alkoholismu, což je další důvod, který nemocné přivede do ordinace dermatologa.

Marie Selerová, primářka kožního oddělení Nemocnice Nový Jičín se zabývá vlivem kožních onemocnění na psychiku u dermatologických pacientů. „Stav kůže u neléčených obličejových dermatóz zhoršuje image, působí pacientovi trápení,“ říká. „Bolestivost, svědění, nápadnost ve vzezření a čas, který pacient věnuje péči o pleť, přispívají k upevnění nemoci. V některých případech je tedy vhodné, aby souběžně s léčbou dermatologickou probíhala léčba psychologem. Cílem je dovést pacienty k tomu, aby přestali být úzce zaměřeni na projevy svého kožního onemocnění, a zlepšit kvalitu jejich života.“

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).