Hlavní navigace

Názory k článku Rizoto: jídlo složité i jednoduché

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 6. 2010 19:40

    Jiří (neregistrovaný)

    Rizoto (risotto) pochází z Itálie stejně jako špagety a má svá určitá pravidla, poněkud jiná, než o jakých se tu píše. Pokud ve článku o rizotu není ani zmínka o správném italském risottu, svědčí to minimálně o neznalostech autorky.

  • 8. 6. 2010 11:22

    Renata Petříčková (neregistrovaný)

    Milý Jiří, děkuji za poznámku. Máte pravdu, přiznávám, že v článku mělo být slovo rizoto spíše jako „rizoto“, neboť to jsou modifikace a varianty upravené k obrazu jinému. Rizotem se tedy smí nazývat pouze pokrm italský, jež je připraven dle speciálního a neměnného postupu.
    To, co uvádím já, jsou tedy „rizota“ a napodobeniny.
    Ale i tak doufám, že budou případným kuchařinkám a kuchařům chutnat. Jsou totiž připravovány s láskou a chuťovou zvědavostí :-)
    Mějte i Vy hezký den…

  • 11. 7. 2010 23:08

    Pavel2 (neregistrovaný)

    U parboiled rýže jsem váhal, u arboria skončil. Je vidět že autor vařil z vody.

  • 15. 8. 2011 16:39

    Tomáš (neregistrovaný)

    Ještě další poznámka - paella je jídlo valencijské a tam je také jakýmsi národním jídlem. Španělsko je země několika autonomních oblastí s velmi odlišnou kulturou a samozřejmě i kuchyní. Jinak srovnávat jakkoliv paellu s rizotem je vhodné tak možná pokud se chcete nějak zle dotknout nějakého Valenciána a asi bych to přirovnal k srovnávání svíčkové a roštěné. Také paella z darů moře (tzv. mariscos) není paella klasická, ta se totiž připravuje z masa a to bývá různé podle oblastí. Nejčastěji to je maso králičí v kombinaci z kuřecím. Dále má celá příprava tohoto pokrmu opravdu velmi odlišnou přípravu od rizota a každá rodina má většinou své "tajemství přípravy". Ta pravá paella se totiž připravuje na dřevě pomeranče a není vůbec jednoduché docílit správného vyvážení všech ingrediencí, teploty a času přípravy. Pokud chcete poznat rozdíl mezi rizotem a paellou, doporučuji navštívit valencijský venkov. Přírava paelly jako společenská událost s přáteli a hosty je pro Valenciány potěšením, které Vám nikdo neodmítne. Přeju pěkný den, Tomáš Zeman.

  • 17. 10. 2016 12:02

    Ivour (neregistrovaný)

    K čemu je prosím pěkně psát článek na téma o kterém nevíte zhola nic? Rissoto, a teď nepočítám ten český blaf, je záležitost Italské kuchyně a rozhodně do něj nepatří taková rýže ani Eidam. Za to by nám každý Ital naplival do talíře. Pravé rissoto nemáte s tím českým společného vůbec nic, snad jen název. Od doby kdy jsem ochutnala pravé rizoto, už nemám chuť nikdy dát do pusy českou napodobeninu. Hodnota tohohle článku je naprosto nulová..

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).