Co ukrývají sáčky s černým čajem? Podle dTestu i stopy pesticidů

Analýzy časopisu dTest odhalily rezidua pesticidů v porcovaných černých čajích. V jednom případě došlo k závažnému překročení stanoveného maximálního limitu. Test se zaměřil i na zjištění úrovně kontaminace čajů rakovinotvornými polycyklickými aromatickými uhlovodíky.  Podle zjištění časopisu dTest obsahuje 13 ze 17 testovaných značek černého čaje rezidua pesticidů. Ve výrobku Aro / Černý čaj porcovaný byla naměřena nadlimitní hodnota imidaclopridu. „Maximální evropský limit této látky užívané…

Analýzy časopisu dTest odhalily rezidua pesticidů v porcovaných černých čajích. V jednom případě došlo k závažnému překročení stanoveného maximálního limitu. Test se zaměřil i na zjištění úrovně kontaminace čajů rakovinotvornými polycyklickými aromatickými uhlovodíky. 

Podle zjištění časopisu dTest obsahuje 13 ze 17 testovaných značek černého čaje rezidua pesticidů. Ve výrobku Aro / Černý čaj porcovaný byla naměřena nadlimitní hodnota imidaclopridu. „Maximální evropský limit této látky užívané proti hmyzím škůdcům činí 0,05 mg/kg. Naše analýzy odhalily 0,121 mg/kg uvedeného pesticidu. Takový výrobek neměl být vůbec uveden na trh,“ říká šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová. Pesticidy jsou látky, které mají dopady na životní prostředí i lidské zdraví. „Při dlouhodobém vystavení lidského organismu i nízkým dávkám těchto látek hrozí narušení imunity, alergie, vývojové vady či rakovina,“ dodává Ida Rozová.

Test sledoval 256 druhů pesticidů, které se potenciálně mohou v čajích vyskytovat. „Naměřené hodnoty u většiny testovaných výrobků se pohybovaly pod stanovenými maximálními limity. Některé z čajů ovšem obsahovaly „koktejl“ reziduí pesticidů. Například. v čaji Teekane Ranní šálek jsme jich nalezli sedm, z toho insekticid acephate se již blížil maximálnímu limitu,“ shrnuje šéfredaktorka.

Čtěte téma: Falšování potravin: možné je všechno. I zázraky

Test se dále zaměřil na obsah osmi polycyklických aromatických uhlovodíků, které mají prokazatelné karcinogenní účinky. „Jedná se o látky, které se mohou ve fermentovaném černém čaji vyskytovat, avšak zatím pro ně nejsou stanoveny žádné limity. Jejich zdrojem může být kouř, pokud je při sušení čaje používán přímý ohřev a pokud dojde ke kontaminaci spalinami,“ vysvětluje Ida Rozová. Součet rizikové osmičky se u testovaných čajů pohyboval od 8 (Tesco / Black Tea) do 356 µg/kg (Kaufland Grande / Ceylon).

Čtěte dále: SZPI varuje: V potravinovém doplňku jsou pesticidy

Zdroj a další informace: dTest

1 názor Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 9. 9. 2012 23:32