Tyto restaurace nezvládaly letní teploty a hygienu

V létě je více než jindy důležité zajistit bezpečnost potravin a pokrmů, skladovat a připravovat je v podmínkách, kdy se nezkazí. Některým provozovnám se to příliš nedaří.

Provozovny společného stravování patří dlouhodobě k nejproblematičtějším zařízením, které kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Během léta inspektoři museli uzavřít celkem osmnáct provozoven, z toho jedenáct byly právě restaurace a podobně, dále čtyři prodejny a tři sklady potravin.

Hlavní problém – hygiena

Během letních měsíců se SZPI zaměřila hlavně na zajištění bezpečnosti potravin v podmínkách vysokých venkovních teplot. Navštívila různé typy provozoven společného stravování – restaurace, rychlá občerstvení, pivnice, cukrárny apod. – a také maloobchodní prodejny, velkoobchod a výrobu potravin.

Důvodem pro uzavření provozoven byl zejména neakceptovatelný stav hygieny. U nabízených pokrmů nebo skladovaných potravin nebyla zajištěna jejich bezpečnost pro konzumaci. „Inspektoři na místě zaznamenali zejména dlouhodobě zanedbaný úklid v podobě vrstev mastnoty, prachu a zbytků potravin na kuchyňských zařízeních, podlaze a ve skladech potravin, výskyt škůdců a jejich trusu, plíseň na stěnách, nezvládnutý odvoz odpadů, absence přístupu k teplé vodě a podobně,“ uvádí mluvčí Pavel Kopřiva.

V segmentu výroby potravin ve sledovaném období inspektoři naopak neuzavřeli žádnou provozovnu.

Přehled uzavřených provozoven inspektory SZPI včetně zdůvodnění a fotodokumentace je k dispozici na webu Potraviny na pranýři.

Zdroj: SZPI

2 názory Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 17. 9. 2016 7:24