Hlavní navigace

Regulační poplatky 2015: Už jen za pohotovost, a to i u zubaře

6. 1. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Od 1. ledna 2015 existuje pouze jeden regulační poplatek, a to za návštěvu pohotovosti. Ani ten neplatí všichni a vždy.

Ze všech tzv. regulačních poplatků zbyl od Nového roku jediný, a to regulační poplatek 90 korun za využití lékařské pohotovostní služby nebo pohotovostní služby v oboru zubní lékařství.

Regulační poplatek za pohotovost musí platit všichni pojištěnci, za děti samozřejmě jejich zákonní zástupci. „Podotýkáme ovšem, že i podle předchozí právní úpravy se za děti regulační poplatek ve výši 90 Kč za pohotovostní službu platil. Ohledně dětí se tedy vlastně nic nemění,“ říká Oldřich Tichý, tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Existuje však přesto několik výjimek, kdy návštěvník pohotovosti poplatek nehradí.

Kdo a kdy neplatí za pohotovost

Pokud v rámci pohotovostní služby ošetřující lékař shledá, že stav pacienta vyžaduje hospitalizaci, regulační poplatek se neplatí.

Regulační poplatek za pohotovost dále neplatí pojištěnci umístění v dětských domovech pro děti do 3 let věku, ve školských zařízeních pro výkon ústavní výchovy nebo ochranné výchovy nebo umístění k výkonu ústavní výchovy v domovech pro osoby se zdravotním postižením, dále pojištěnci umístění na základě rozhodnutí soudu v zařízeních pro děti vyžadující okamžitou pomoc nebo pojištěnci svěření rozhodnutím soudu do pěstounské péče, poručnické péče nebo péče jiné osoby.

Další skupinou osob, které neplatí regulační poplatek, jsou pojištěnci, kterým jsou poskytovány pobytové sociální služby v domovech pro osoby se zdravotním postižením, domovech pro seniory, domovech se zvláštním režimem nebo ve zdravotnických zařízeních lůžkové péče. „Poplatek neplatí, pokud u nich po úhradě za ubytování a stravu činí stanovený zůstatek ve výši alespoň 15 % příjmu méně než 800 Kč nebo pokud nemají žádný příjem,“ upřesňuje mluvčí. Tuto skutečnost musí doložit potvrzením od poskytovatele sociálních služeb.

Poslední skupinou pak jsou pojištěnci, kteří se prokážou dokladem vydaným orgánem pomoci v hmotné nouzi o dávce, která je jim poskytována podle zákona o pomoci v hmotné nouzi. Uvedená potvrzení nesmí být starší než 30 dnů.

Lékařská služba domů se neplatí

Na návštěvní službu, tedy přivolání lékaře do domácnosti, se regulační poplatek jako za pohotovost nevztahuje. „Podle předchozí právní úpravy se do konce roku 2014 na návštěvní službu poskytnutou praktickým lékařem nebo praktickým lékařem pro děti a dorost u pacienta po dovršení 18 let věku vztahoval poplatek 30 Kč – ty ale byly všechny zrušeny. Za návštěvní službu u dítěte do 18 let se regulační poplatek neplatil,“ dodává Oldřich Tichý.

Zdroj: VZP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).