Recepty z trnky jsou nabité vitamíny

Plody trnky se barvou podobají borůvce a tvarem zase třešni. Jejich léčebné využití je opravdu široké.

Trnka obecná (Prunus spinosa) je keř dorůstající do tří metrů. Kvete na přelomu dubna a května. Plodem jsou modrofialové kulaté peckovičky se zelenavou dužinou a velmi trpkou chutí, které sbíráme až na konci září (nejlépe po prvních mrazících). Trnku najdeme na slunečných stráních, pasekách, daří se jí dobře v nížinách, ale i horách.

Co z trnky sbíráme

Léčivou sílu mají trnkové květy, listy i plody.

Co obsahují plody trnky

Bobulky trnky jsou cenným zdrojem vitamínu C, A, E, dále jsou bohaté na třísloviny a ovocné kyseliny. Jelikož mají trpkou chuť, konzumujeme je ve formě čaje, likéru, sirupu či vína.

Galerie: Vitamíny v potravinách

Léčivé účinky trnky

Tmavě modré plody trnky celkově posilují organismus, povzbuzují trávení, střevní peristaltiku, pomáhají při křečích, zvracení a průjmu. Mají rovněž stahující a dezinfekční působení. Listy trnky pomáhají při ledvinových potížích.

Trnkový čaj plný vitamínů

  • Potřebujeme: 2 lžíce rozmačkaných trnkových plodů, 3 dl vroucí vody, 1 lžičku medu
  • Postup: Plody zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, poté přecedíme, plody vymačkáme, dosladíme medem a můžeme podávat.

Trnkový likér na dobré trávení

  • Potřebujeme: 2 hrnky nasekaných trnek, 2 šálky medu, 6 tlučených hřebíčků (koření), 1 lžičku skořice, 3 tlučené badyány, půl lžičky tlučených fenyklových semínek, půl lžičky tlučených anýzových semínek, půl lžičky nastrouhaného zázvoru, 1 litr domácí pálenky
  • Postup: Všechny uvedené přísady smícháme, zalijeme je pálenkou a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, likér slijeme do lahve a užíváme 1× denně 1 štamprli.

Trnkové víno na posílení organismu

  • Potřebujeme: 2 šálky nasekaných trnkových plodů, 1 litr kvalitního červeného vína, půl lžičky skořice, 6 tlučených hřebíčků, 4 tlučené badyány
  • Postup: Přísady smícháme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme po štamprli denně.

Podzimní čajová směs pro vitalitu

  • Potřebujeme: 1 lžíce trnkových plodů, 1 lžíce jablka, 1 lžíce hrušky, 1 lžíce šípku, 1 lžíce rakytníku, 0,5 litru vroucí vody
  • Postup: Všechny uvedené přísady smícháme, přelijeme je vroucí vodu a vše necháme 15 minut louhovat, pak plody vymačkáme, přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne.

Čaj z trnkových listů při oslabených ledvinách

  • Potřebujeme: 2 lžičky listů trnky, 2 dl vroucí vody
  • Postup: Listy zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, poté přecedíme a můžeme popíjet. Čaj pijeme 2× denně 1 šálek po dobu 4 týdnů.

Trnkové pecky spolehlivě prohřejí

Sušené pecky těchto plodů jsou vynikající náplní k výrobě zahřívacích polštářků. Ty si můžeme vyrobit tak, že dobře vysušené pecky naplníme do bavlněného nebo lněného povlaku a zašijeme. Když si potřebujeme nahřát některou část těla, stačí polštářek vložit na chvilku do rozehřáté trouby a můžeme použít. Tento polštářek je výborný například při břišních kolikách u miminek.

Trnka v kosmetice

Rozmačkané plody trnky využijeme i při přípravě domácí kosmetiky. Vyživují a zvláčňují.

 

Trnková pleťová maska

  • Potřebujeme: 3 rozmačkané trnky, 2 lžíce tvarohu, 5 kapek citronové šťávy
  • Postup: Všechny uvedené ingredience smícháme, vzniklou směs nanášíme na obličej a dekolt a necháme 20 minut působit. Poté opláchneme teplou vodou. Pokožka bude vyživená a krásně vypnutá.

Zvláčňující pleťová maska

  • Potřebujeme: 3 rozmačkané trnky, 1 lžíci zakysané smetany, 1 lžičku tekutého medu
  • Postup: Všechny přísady smícháme dohromady, vzniklou pastu nanášíme na obličej a dekolt a necháme 20 minut účinkovat. Pak umyjeme teplou vodou. Pokožka získá hedvábný vzhled.