Hlavní navigace

Recepty z rakytníku: olej, med i čaj

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Rakytník řešetlákový je mocný všelék, který stále získává na popularitě. Můžete ho koupit v různých formách nebo zpracovat sami. Zde najdete jednoduché praktické recepty.

Rakytník řešetlákový je až deset metrů vysoký keř, který se může pyšnit elegantními stříbrnými listy a veselými oranžovo-žlutými bobulkami. Je dvoudomý, proto je nutno pěstovat samčí i samičí rostliny. Na tři samičí rostliny stačí jeden samec.

Můžete-li, zajděte do zahrady. Zpracování rakytníku je rychlé a jednoduché. Více o rakytníku, pěstování a sklízení: Rakytník – dokonalý na posílení imunity

Pokud nemáte možnost získat ho v přírodě, najdete pomoc v lékárně, prodejnách zdravé výživy, ale i v běžných obchodech s potravinami. Podrobnosti najdete zde: S rakytníkem proti chřipce: Síla céčka od kapslí po cereální tyčinky

Co obsahují plody rakytníku?

Bobulky tohoto keře obsahují především vitamíny C, A, E, skupinu vitamínů B (včetně kyseliny listové), vitamíny D, F, K a P – rutin. Dále pak hořčík, draslík, železo, bór, mangan, kyseliny, třísloviny a oleje.

Léčivé účinky rakytníku

Plody rakytníku pomáhají při oslabeném organismu, trávicích obtížích, při chřipce, nachlazení, infekcích, mykózách, anémii, kožních neduzích, srdečně-cévních nemocech, při vysokém krevním tlaku, cukrovce, očních potížích, nádorových onemocněních a při celkové rekonvalescenci. Dále hojí sliznice, rozpouští hleny, posilují krev a cévní stěnu, prospívají pokožce, vlasům a nehtům. Zkrátka jsou přímo zázračné. Léčivé jsou i rakytníková semínka, listy a kůra.

Jak sbíráme a zpracováváme rakytník

Bobulky rakytníku sbíráme od září do poloviny listopadu, můžeme usušit, zamrazit, naložit do lihu, vína, octu, oleje či medu.

Rakytníkové recepty

Rakytníkový ocet

  • Potřebujeme: 2 lžíce rakytníkových plodů, 0,5 litru kvalitního jablečného octa
  • Postup: Bobulky rozmačkáme, vložíme je do lahve se širokým hrdlem, zalijeme octem, zašroubujeme a necháme 3 dny louhovat na klidném místě. Denně protřepáváme, aby se uvolnily léčivé látky. Po uplynutí této doby přecedíme, ocet nalijeme do skleněné lahve, zazátkujeme a uschováme v chladničce.

Posilující ranní nápoj z rakytníkového octa

  • Rakytník v kombinaci s jablečným octem má silně vyživující a posilující účinky na naše zdraví. Dále detoxikuje, povzbuzuje trávení i metabolismus.
  • Potřebujeme: 1 lžíci rakytníkového octu, 3 dl vlažné vody
  • Postup: Ocet smícháme s vlažnou vodou a vzniklý nápoj po doušcích vypijeme. Tento nápoj doporučuji popíjet každé ráno, po dobu 6 týdnů.

Rakytníkový čaj

  • Potřebujeme: 2 čajové lžičky rakytníkových bobulek, 2 dl vroucí vody
  • Postup: Bobulky přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Po uplynutí této doby čaj dobře přecedíme, malvice se snažíme co nejvíc vymačkat. A máme hotovo!

Prášek z plodů rakytníku

  • Rakytníkové plody pomalu usušíme a potom je pomeleme nebo rozmixujeme nadrobno. Vzniklý prášek skladujeme v dobře uzavřené tmavé skleněné nádobě. Každý den užíváme na špičku kulatého nože prášku, který zapijeme 2 dl vlažné vody.

Rakytníkový med posiluje celý organismus

  • Potřebujeme: 1 dl čerstvě vylisované rakytníkové šťávy, 3 dl kvalitního tekutého medu
  • Postup: Obě přísady smícháme dohromady, vzniklý med nalijeme do sklenice, dobře uzavřeme a skladujeme ho v chladu a temnu. Užíváme 1 x denně 1 čajovou lžičku.

Rakytníkový olej prospívá celému organismu i pokožce

  • Potřebujeme: 2 lžíce drcených sušených bobulek rakytníku, 0,5 litru panenského olivového (můžeme však použít i sezamový) oleje, 1 lžíci lihu
  • Postup: Bobulky zalijeme olejem a vše necháme 14 dní louhovat. Denně protřepáváme, aby se uvolily léčivé látky. Po uplynutí této doby přecedíme, do hotového oleje přimícháme líh a uskladníme ho na chladném místě. Užíváme po 1 lžičce oleje denně.
  • TIP: Rakytníkový olej můžeme používat i zevně, k ošetřování ran, popálenin, omrzlin, opruzenin, kožních neduhů nebo jen tak k vyživení pokožky.

Rakytníkovo-šípkové víno na posílení imunity

  • Potřebujeme: 1 hrst rakytníkových bobulek, 1 hrst šípků (zbavených jadérek a chloupků), 1 litr kvalitního bílého vína
  • Postup: Rakytníkové bobulky rozmačkáme, přidáme k nim šípek a vše zalijeme bílým vínem. Směs necháme 14 dní na teplém místě louhovat, nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby scedíme a plody ještě dokonale vymačkáme. Nalijeme do sklenice a dobře uzavřeme. Víno skladujeme v temnu a chladnu. Užíváme 1 štamprli denně.

Likér z podzimních plodů na rekonvalescenci

  • Potřebujeme: 1 lžíci drcených rakytníkových bobulek, 1 lžíci šípků (zbavených jadérek a chloupků), 1 lžíci drcených plodů jeřabiny, 1 lžíci vypeckovaných plodů trnky, 0,5 litru slivovice nebo jiného čistého destilátu
  • TIP: Pokud nemáme k dispozici všechny tyto podzimní plody, můžeme si je koupit v bylinkářství.
  • Postup: Plody zalijeme slivovicí a necháme 14 dní na teplém místě louhovat, denně protřepáváme (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, plody řádně vymačkáme, nalijeme do sklenice a užíváme po štamprli denně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).