Recepty s jahodami: mají víc „céčka“ než pomeranče

Autor: U Schnellů

Dopřejte si jahod, co hrdlo ráčí. Jsou plné vitamínů, pomáhají při vysokém tlaku, artróze i revmatismu. Dejte si jen tak nebo z nich udělejte dort a jahodové capuccino podle receptů.

Česká republika se zahalila do jahodově červené. Kupujete je v obchodě nebo raději u stánku, kde máte jistotu, že to budou ty naše české, sluníčkem vybarvené? Je úplně jedno, kde jahody koupíte, u těchto plodů totiž existuje povinnost uvádět zemi původu, a nestačí tak označení typu „vyrobeno v EU“. Poznat, zda jsou jahody ze skleníku nebo zvenku, ale na první pohled nejde. Obecně však platí, že jahody ze skleníku jsou po ochutnání méně sladké, protože na ně prostě nesvítilo skutečné sluníčko, které vytváří v ovoci a zelenině vyšší obsah cukrů. Sezona jahod začíná koncem května a trvá obvykle do konce července. U Českého Brodu však pěstují jahody, které plodí až do října: Marušku už neposílají ke dvanácti měsíčkům, ale do Břežan.

Jahody jako lék

Jahody nejsou jen sladké plody, na kterých si nejvíce nepochutnávají děti. Do jídelníčku by je měli zařadit i zejména kardiaci, lidé s poruchou prokrvení končetin a ischemickou chorobu dolních končetin. Jahody mají navíc největší antioxidační účinek z veškerého ovoce. V lidovém léčitelství jsou používány k pročištění zažívacího traktu a zlepšení látkové výměny. Jsou dobrým služebníkem při léčbě jaterních chorob, dně, artróze i revmatismu. Působí pozitivně při srdečních nemocech, vysokém krevním tlaku, žaludečních vředech a chudokrevnosti.

Ve velkém by se do nich měli pustit všichni, kdo bojují s ekzémem. Dokonale hydratují pokožku a zmírňují příznaky ekzému. Díky vysokému množství manganu, který působí na zpevnění a růst vlasů či pokožky, se často používají v kosmetickém průmyslu, protože pleti dodávají zdravé zabarvení, dokonale hydratují pokožku a zmírňují příznaky ekzému. Čerstvé jahody nebo šťáva z čerstvých jahod jsou i vynikající bělič pih a skvrn na kůži.

Někteří lidé ošem mohou mít po jahodách alergickou reakci, pokud nemáte vyzkoušeno, koštujte opatrně.

Vitamíny v jahodách

  • jsou bohatým zdrojem vitaminů A, B, C, E a minerálních látek, zejména bóru, draslíku, fluoru, fosforu, hořčíku, kobaltu, síry a vápníku
  • obsahují více vitaminu C než například pomeranče
  • lidskému organismu nabízejí látku anthocyanin – barvivo, které tělo chrání před
    nepříjemnými bakteriemi

Recepty na jahodové dobroty

Pokud jste v plné zbroji odhodláni vplout do plavek v nové figuře, jahody vám v tom budou nápomocny. Jsou bohaté na vlákninu a navíc obsahují málo cukru. Patří mezi ovoce s nejnižším obsahem kalorií, už proto, že obsahují z velké části vodu (až 90 %), a proto jsou vhodným ovocem při redukci váhy. Výtečné jsou s plátky celozrnného chleba a sýrem cottage, ale jestli vás nějaké to deko nerozhodí, vyzkoušet je můžete i v našich receptech, které pro server Vitalia.cz poskytl kuchař Restaurace U Schnellů Jan Barták.

Tvarohové šátečky s jahodami

Listové těsto vyválíme na slabou placku. Z těsta vykrájíme kolečka nebo čtverečky. Do každého kousku dáme připravenou náplň. Listové šátečky dáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozkvedlaným vajíčkem. Pečeme v předehřáté troubě do růžova na 180 °C.

Náplň: na 6 šátečků

  • měkký tvaroh 0,5 kg
  • jahody 0,5 kg
  • moučkový cukr

Rozmačkané jahody zbavené šťávy smícháme s tvarohem a ochutíme moučkovým cukrem.

Letní jahodový dort

korpus:

  • 6 vajec (bílky zvlášť)
  • 6 lžic cukru krupice
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • špetka prášku do pečiva
  • citrónová kůra

dále:

  • 1–2 šlehačky
  • ztužovač šlehačky
  • cukr
  • jahody

Upečeme světlý korpus a ušleháme šlehačku se ztužovačem. Část jahod lehce rozmačkáme s cukrem a potom opatrně vmícháme šlehačku. Směs naneseme na korpus. Navrch poklademe jahody po celém dortu. Šlehačku můžeme namazat i okolo dortu a obsypat mandlemi. Dáme do lednice vychladit.

Tvarohové knedlíky s jahodami

  • měkký tvaroh 500 g
  • polohrubá mouka 250 g
  • žloutek 2 ks
  • moučkový cukr
  • zakysaná smetana
  • máslo 100 g

Smícháme tvaroh s polohrubou moukou a špetkou soli, přidáme žloutky a zpracujeme na hladké těsto, aby se nelepilo na ruce. Těsto necháme asi půl hodiny v chladu. Na pracovní ploše posypané moukou z něj vytvarujeme válečky, z nichž odkrajujeme stejnoměrné plátky. Do zploštěných plátků dáváme jahody, které musí být dobře omyté, osušené a zbavené stopky. Poté tvarujeme do tvaru knedlíků.

Knedlíky vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 8–10 minut dle velikosti. Po dovaření knedlíky samy vyplavou na povrch. Vyjmeme je a propíchneme špejlí nebo vidličkou. Knedlíky podáváme se zakysanou smetanou, sypané moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.

Schnellovské jahodové cappucino

Ingredience pro 4 osoby:

  • mražené jahody 500 g
  • vanilkový cukr 10 g
  • cukr krystal 100 g
  • máta
  • 4 kopečky vanilkové zmrzliny

Mražené jahody necháme povolit ve vhodné nádobě, rozmixujeme a po troškách přidáváme cukr. Vanilkový cukr přidáme až nakonec a dáme vychladit do lednice. Do sklenice na whisky vložíme kopeček vanilkové zmrzliny, zalijeme vychlazeným jahodovým cappucinem, zastříkneme šlehačkou a ozdobíme snítkou máty.

Tyto lahůdky si můžete doma vytvořit třeba pro romantické večery, výrazně totiž zvyšují sexuální výkonnost obou pohlaví, což je podle odborníků dáno vysokým obsahem zinku v jejich semínkách. Zapít vše můžete tradičně sklenkou šampaňského s jahodou, což lahodí nejen oku, ale v kombinaci s kvalitním šumivým vínem také skvěle chutná.