Hlavní navigace

Recept na kapky z hlívy ústřičné: štamprle denně posílí imunitu

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / Eric Steinert, podle licence: CC BY-SA 3.0
Hlíva ústřičná obsahuje unikátní kombinaci organismu prospěšných látek a také vlákninu, která podporuje odchod toxických látek ven z těla. Ale vůbec nejdůležitější složkou hlívy jsou glukany.

Hlíva ústřičná je cizopasná houba, která obvykle vyrůstá na kmenech a pařezech listnatých stromů. Běžně ji můžeme koupit v obchodě (obvykle v oddělení ovoce a zeleniny), nebo si ji můžeme sami vypěstovat ze speciálně zakoupeného substrátu.

Léčivé účinky hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná obsahuje unikátní kombinaci organismu prospěšných látek, a to především proteinů, aminokyselin, sterolů, mastných kyselin, vitaminů skupiny B a také C, K, D a řadu stopových prvků, jako například zinek, železo, selen, fosfor, měď, jód, chrom.

Tato dřevokazná houba obsahuje též vlákninu, která podporuje odchod toxických látek ven z těla.

Galerie: Nejzdravější houby většina houbařů vůbec nezná a nesbírá je

Ale vůbec nejdůležitější složkou hlívy jsou glukany, konkrétně beta-1,3-D glukan.

Imunomodulátor beta-1,3-D glukan výrazně zvyšuje oslabenou imunitu organismu, je proto vhodnou prevencí, ale i doplňkovou léčbou řady onemocnění i rekonvalescencí po nich. Dále má silné antibiotické účinky, antialergické působení, zlepšuje metabolismus, aktivuje slinivku břišní, a tak je výborný pro prevenci i léčbu cukrovky, snižuje cukr, cholesterol v krvi a upravuje krevní tlak, zklidňuje trávicí a vylučovací systém, regeneruje kloubní vystýlky a další jejich problémy a tlumí záněty, aktivně bojuje proti stresu a syndromu chronické únavy. Beta-glukan má také klíčovou roli při léčbě onkologických nemocí, spouští celou řadu autoimunitních procesů, podporuje detoxikaci těla, při chemoterapii a ozařování účinně chrání zdravé buňky, zlepšuje vstřebávání vitaminů do organismu, usnadňuje následnou rekonvalescenci.

Pro vynikající účinky lze hlívu koupit již ve formě hotových produktů nebo si připravit vlastní. Hlívu můžeme usušit či naložit do lihu.

Hlívové receptury

Hlívový prášek na snížení cholesterolu, krevního cukru a tlaku

  • Dokonale očištěnou hlívu nasekáme najemno a úplně ji vysušíme v pootevřené troubě při teplotě 60 stupňů Celsia, necháme ji vychladnout a poté uschováme ve sklenici s dobrým uzávěrem.
  • Použití: 2× denně na špičku kulatého nože sušené houby, kterou zapijeme 3 dl vlažné vody. Užíváme po dobu osmi týdnů.

Hlívová tinktura na regeneraci organismu

  • Potřebujeme: 2 lžíce najemno nasekané hlívy, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: Houbu zalijeme lihem a vše necháme čtrnáct dní na teplém místě louhovat, nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby směs přecedíme, houbu vymačkáme, tinkturu nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Kapičky užíváme 3× denně 30 kapek nakapaných do 3 dl vlažné vody po dobu tří měsíců.

Kapky na posílení imunitního systému

  • Potřebujeme: 2 lžíce nasekané hlívy, 2 lžíce nasekaných žampionů, 1 lžičku kurkumy, 2 lžíce třapatky nachové, 1 lžíci šišáku bajkalského, 0,5 litru destilátu
  • Postup: Všechny přísady smícháme dohromady a zalijeme je destilátem. Vše necháme čtrnáct dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Poté přecedíme a podobu šesti týdnů užíváme 2× denně 1 štamprli.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).