Hlavní navigace

Reakce matek jsou někdy neuvěřitelné, říká porodní asistentka

21. 5. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Porodní asistentky pomáhají těhotným ženám od pradávna, ať už se jim říkalo jakkoli. Nastávajícím matkám předávají zkušenosti, jsou jim fyzickou i psychickou oporou před porodem, během něj i po něm.

Význam porodních asistentek by v dnešní době neměl zaniknout. Pro prvorodičku ale i pro zkušenou matku jsou vědomosti, které jim asistentka předává, velice důležité. Zároveň je pro nastávající maminku velkou oporou,“ říká Jitka Blažková, vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Neratovice. Porodní asistentka by měla umět maminku uklidnit, dodat jí sílu. Někdy ale reakce rodičky zaskočí i zkušenou asistentku. Třeba když ji kousne.

Role porodní asistentky

  • Provází matku těhotenstvím.
  • Vede porod.
  • Pečuje o rodičku během šestinedělí.

Porodní asistentka mj. připravuje ženu, případně i jejího partnera, k porodu. Přistupují dnes ženy k porodu jinak než dříve? Změnily se matky, změnil se přístup tatínků?

Ano. Maminky vědí, že mají větší možnost výběru a volby. Více než dříve. Současná možnost otců být u porodu jim umožňuje být součástí této velké události a zasahují tak do průběhu porodu více než dříve a účastní se možnosti rozhodování.

Máte ráda otce u porodu?

Nevadí mi. Mnohdy je otec přínosem.

Porodní asistentka vede porod. Standardně to probíhá bez lékaře? V jakém případě je lékař povolán a kdo o tom rozhoduje?

Za každý porod je zodpovědný lékař. Pokud porod probíhá fyziologicky, vede ho porodní asistentka, v samotném závěru za přítomnosti lékaře. Pokud porodní asistentka vidí náznak jakékoliv komplikace či patologie, volá ihned lékaře, který pak porod vede.

Jaký je váš názor na domácí porody?

Nesouhlasím s nimi. Pokud si ale rodička zvolí tuto možnost, je to její volba.

Porodní asistentka pracuje ve zdravotnickém zařízení, nebo samostatně? Pokud je „na volné noze“, nemívá problémy ze strany porodnice doprovázet rodičku při porodu? Může si žena přivést k porodu svoji porodní asistentku, přestože má porodnice vlastní?

Porodní asistentka může pracovat tak i tak. Nemyslím, že by byl ze strany porodnic problém. Pokud si rodička vybere asistentku, která ji doprovází k porodu a není přitom zaměstnancem dané porodnice, vybraná asistentka je pak pouze v pozici doprovodu. Poskytuje rady a psychickou pohodu, nemůže ale provádět zdravotnické úkony v průběhu porodu a vést samotný porod.

Může si žena svoji porodní asistentku vybrat? A stane se, že asistentka ženu odmítne, případně z jakých důvodů? Existují třeba typické rodičky-potížistky, kterým se asistentka raději vyhne?

Ano, žena si může svoji porodní asistentku vybrat. Odmítnutí rodičky asistentkou pak může být z různých důvodů. Nejčastěji je to, myslím, kvůli vytíženosti porodní asistentky a velkému množství klientek. V tomto případě zde ale mluvíme o vybrané asistentce, která ženu doprovází k porodu. Jinak je to, pokud rodička přijede na příjem a ve službě je jedna či dvě porodní asistentky. Poté není výběru.

Ohledně vztahu porodní asistentky a rodičky – měla by tu být určitá souhra. Důvěra v tomto vztahu. Každému je milý někdo jiný. Nedá se to stanovit.

Jaké jsou požadavky na porodní asistentky?

V dnešní době je požadováno bakalářské či magisterské studium a registrace zdravotního pracovníka způsobilého k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu.

Služby porodní asistentky hradí zdravotní pojišťovna?

Pokud je porodní asistentka „na volné noze“, není tato služba pojišťovnami hrazená.

Zažila jste někdy něco, co vás překvapilo?

Určitě ano. Věci, které znáte zatím pouze z knih a pak, když je vidíte na vlastní oči, je to jiné. Někdy neuvěřitelné. Občas vás ale také překvapí reakce rodiček či jejich doprovodů na různé situace při porodu. Třeba že vás žena kousne do ruky, protože ji to bolí.

Dostala jste se někdy do situace, kdy jste měla strach?

Mnohokrát.

Další informace či kontakty najdete např. na stránkách gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Neratovice, kterou provozuje společnost Mediterra, www.nemocnice-neratovice.cz a na stránkách profesních sdružení:
Unie porodních asistentek www.unipa.cz
Česká konfederace porodních asistentek www.ckpa.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).