Hlavní navigace

Ranní nevolnosti: tiché utrpení těhotných

13. 8. 2010

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Provázejí prakticky každé těhotenství. Jsou nepříjemné, komplikují život a v krajním případě mohou ohrozit plod i matku. Přesto si mnoho lidí myslí, že není důvod se jimi zvlášť zabývat.

Označení „ranní nevolnosti“ lze považovat za velmi něžné pojmenování stavu, kdy nucení zvracet vyvolá i sklenice vody nebo kousíček chleba. Ke všemu se nevolnosti v těhotenství nevztahují jen k ránu, pravdivější by bylo napsat, že jsou celodenní. Obvykle samy od sebe zmizí na konci třetího měsíce těhotenství, někdy ale přetrvávají až do porodu a mohou být i velmi vážné. Přesto jim ženy samy, jejich okolí a často ani lékaři nevěnují pozornost. Mnoho lidí si totiž myslí, že nevolnosti k těhotenství prostě patří a není důvod se jimi zvlášť zabývat. To je ale chyba.

Většina to zvládne, ale…

Přesná příčina těhotenských nevolností, odborně gestózy, není doposud známá. Předpokládá se, že těhotenské hormony ovlivňují chod všech orgánů těla matky a připravují je na růst nového života, a tak způsobují nevolnosti. Další teorie říká, že nevolnosti chrání rostoucí plod případným nebezpečím skrytým v potravě. S tím souvisí také skutečnost, že nevolnosti obvykle samy od sebe odcházejí po prvních týdnech až měsících těhotenství.


Autor: Isifa.cz

Jisté je ale to, že nevolnosti a zvracení doprovázejí drtivou většinu těhotenství a v nějaké podobě ho zažijí prakticky všechny ženy. Více než polovina se necítí ve své kůži několikrát za den nebo dokonce po celý den. Označení ranní nevolnosti je tedy zavádějící. Podle britské organizace Pregnancy Sickness Support těhotenské nevolnosti zhoršují příjem jídla a zhruba třetina žen z tohoto důvodu žádá o volno v práci, protože nejsou schopny normálně fungovat.

Zdánlivě banální těhotenské nevolnosti se ale mohou proměnit ve velmi vážný stav označovaný jako „hyperemesis gravidarum“, což je nejtěžší forma gestózy, která může ženu i plod přímo ohrozit na životě. Podle odhadů postihují tyto vážné zdravotní problémy asi 2 % těhotných a často vyžadují hospitalizaci, při které je nutné podávat infuse. Žena zvrací několikrát za den bez ohledu na to, jestli něco snědla nebo vypila. Zvracení vyvolává i jen pár lžiček vody nebo troška cukru. Velmi rychle tak dochází k dehydrataci, organismus ztrácí tekutiny a živiny. Pokud se ženě nedostane včas lékařské pomoci, může být ve vážném nebezpečí ona i její dítě. V krajním případě musí být těhotenství v zájmu zachování života matky ukončeno.

Čtěte téma: Gravid jóga – proti stresu v těhotenství

Dýchání, zklidnění, protažení i posílení určitých svalových skupin. Gravid jóga je přímo šitá na míru těhotným ženám, kterým pomůže udržet se ve formě i v jiném stavu. 

Co když se to týká i mě?

Závažné formy gestózy jsou poměrně vzácné, ale o to mohou být nebezpečnější. Mnoho žen si totiž myslí, že to, co prožívají, je vlastně normální a není důvod se znepokojovat. Zpravodajský server BBC News uvádí statistiky z USA, podle kterých až 15 % takto postižených žen samovolně potratí a dalším 10 % potrat hrozí. Jde dokonce o nejčastější příčinu hospitalizace v těhotenství a také má svůj podíl na předčasném porodu nebo nízké porodní váze dětí. Britští lékaři proto bijí na poplach a požadují, aby se tomuto problému věnovalo více pozornosti.

„Mnoho lékařů se stále obává ženám předepisovat léky proti nevolnosti,“ je přesvědčený Brian Sallow, psycholog z University of Lincoln. Podle něj je potřeba zbourat mýtus, že si ženy své obtíže vymýšlejí. Hodně lékařů podle něj žije v zajetí hrůzných příběhů žen, které v šedesátých letech užívaly lék thalidomid. Ten způsoboval těžké deformity plodu. Přípravek byl ale později zakázán a dnes se nepoužívá. V současnosti se ve Velké Británii při léčbě vážných těhotenských nevolností používají antihistaminika.

BBC News uvádí studii provedenou na více než 200 tisících těhotných ženách, které užívaly antihistaminika. Během těhotenství u nich nedošlo k žádným dalším zdravotním problémům, rovněž jejich děti se narodily zcela zdravé. Nebyl tak žádný rozdíl mezi ženami s léčbou a bez ní. Bohužel je ale velmi nepravděpodobné, že by se brzy objevily nové léky zaměřené speciálně na těhotenské nevolnosti. Důvodem je to, že doposud není známá přesná příčina nevolností.

Mluvte se svým lékařem

Ne každá těhotenská nevolnost znamená vážný zdravotní problém. Drtivá většina žen těhotenství zvládne s menšími či většími nepříjemnostmi. Pokud ale cítíte, že vám vaše nevolnosti výrazně narušují normální život a jsou doprovázeny dalšími zdravotními obtížemi, neprodleně informujte svého lékaře. Opravdu vážné je pravidelné úporné zvracení několikrát za den, neschopnost přijímat jakékoliv tekutiny, méně časté močení nebo tmavá noc. Současně se v důsledku dehydratace organismu objevuje zácpa, zrychluje tep, vysušuje kůže, praskají rty. Také dochází ke snížení váhy.

„Mnoho žen prožívá normální těhotenství i s nevolnostmi, ale toto je něco opravdu jiného, co musíme brát velmi vážně. Hodně žen už v důsledku těchto problémů zemřelo,“ upozorňuje Lorna Phelan, mluvčí Královské koleje porodníků a gynekologů. Ženy by tak o svých problémech měly mluvit se svými lékaři a ti by je měli brát vážně. „Těžké těhotenské nevolnosti jsou velmi vysilující. Ženy nejsou schopné chodit do práce a ani se starat o svou rodinu, často musejí být hospitalizovány,“ uvádí Catherine Nelson-Piercy, gynekoložka z londýnské nemocnice Guy's and St Thomas' Hospital.

Jak přežít těhotenské nevolnosti

  • Jezte často malé porce. Vyhněte se velkému množství jídla, zejména tomu s vysokým obsahem tuku.
  • Vždy u sebe mějte něco malého k snědku. Pokud budete hladová, je mnohem pravděpodobnější, že vám bude zle.
  • Na noční stolek si připravte sušenky nebo pár piškotů, které sníte dříve, než vstanete.
  • Při výběru jídla se řiďte svými aktuálními chutěmi, i kdyby to mělo znamenat, že budete pořád jíst to samé.
  • Zázvor skutečně pomáhá tlumit nevolnosti. Uvařte si z něj čaj nebo jezte malé kousky sušeného zázvoru.

Čtěte téma: Dilema v MHD: Těhotná, nebo jen tlustá?

Do tramvaje vstoupí žena a pod tričkem se jí rýsuje bříško. Dost možná, že čeká miminko, ale taky se jen mohla přecpat při obědě. Jak se tedy zachovat slušně a současně se vyhnout trapasu? 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).