Hlavní navigace

Rakovině vaječníků se říká "tichý vrah"

18. 4. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Je to nefér rakovina: mohou ji mít jen ženy, a bohužel pro ty, které postihne, je ve většině případů smrtelná. Zatímco nádory varlat, které mají jen muži, jsou velmi dobře léčitelné.

Rakovina vaječníků je každoročně diagnostikovaná u téměř čtvrt milionu žen na světě. Tento typ rakoviny má nejvyšší úmrtnost ze všech gynekologických nádorů. Příznaky bývají nejasné a často i špatně diagnostikovatelné, takže se na nemoc ve většině případů přijde až v pokročilejších stádiích, kdy prognóza není optimistická. Rakovině vaječníků se proto často říká „tichý vrah“.

Podstatná část (přes 90 %) nádorů vaječníků vzniká v důsledku nekontrolovaného růstu a množení buněk epitelu, které tvoří povrch vaječníku. „Pokud je nádor vaječníku odhalen v raném stádiu, může být většinou chirurgicky odstraněn a pacientka může být vyléčena. Prvotní příznaky však často nebývají jasně rozeznatelné a ve většině případů se nádor rozšiřuje do dalších částí těla – metastázuje – ještě předtím, než je diagnostikován,“ říká Josef Chovanec, primář oddělení gynekologické onkologie Masarykova onkologického ústavu v Brně.

Riziko je vyšší, když žena nerodila

Základní mechanismus vedoucí ke vzniku rakoviny vaječníků není dobře znám, ale předpokládá se, že je spojený s rozmnožováním a ovulací. „Riziko rozvoje rakoviny vaječníků je u ženy vyšší, pokud její matka nebo sestra onemocněla rakovinou vaječníků, prsu nebo dělohy. Nejvíce jsou rakovinou vaječníků ohroženy ženy nad 50 let. Vyšší riziko mají ženy, které nikdy nerodily, nebraly antikoncepci, začaly brzy menstruovat nebo u nich menopauza nastoupila později. Rakovina vaječníků je ve většině případů diagnostikována až po menopauze. S vyšším rizikem by měly počítat i ženy, které měly v minulosti cysty nebo endometriózu," popsal lékař.

Čtěte také: Kdy mají muži strach?

Dosud neexistuje žádný test, který by rakovinu vaječníků přesně a spolehlivě odhaloval, takže zatím není možné populaci na tuto nemoc spolehlivě testovat. To znamená, že u většiny žen se nemoc odhalí až v pokročilejším stádiu, kdy už může být nádor velký a mohl se rozšířit do dalších částí těla. Je tomu tak u přibližně 70 % žen s rakovinou vaječníků.

Jak můžete nemoc odhalit?

– mezi příznaky, kterých je potřeba si všímat, patří úporné nadýmání

– bolesti břicha

– nepravidelná menstruace

– ztráta chuti k jídlu

– únava

– změny stolice (zácpa, plynatost)

– abnormální krvácení z pochvy

Žena, která přijde s podobnými příznaky, je vyšetřena gynekologem. Pokud vznikne jakékoli podezření, mělo by následovat vyšetření ultrazvukem a vyšetření krve. Pokud je třeba toto vyšetření doplnit, provede se tomografie. K potvrzení diagnózy a stanovení stupně pokročilosti nádoru vaječníků je potřeba provést operační zákrok.

Jaká je šance na život?

Statistiky nádorových onemocnění používají pojem „celkové pětileté přežití“, aby pacientům umožnily lepší pochopení dlouhodobější prognózy. Bohužel – více než polovina žen, jimž byla diagnostikována rakovina vaječníků, do pěti let žít nebude. Celkové pětileté přežití je u žen s rakovinou vaječníků 45 %. Pro srovnání, u pacientek s rakovinou prsu je šance přežití pěti let 89 %.

„Možnosti léčby rakoviny vaječníků jsou většinou omezeny na operativní postup a chemoterapii. Po 15 letech stagnace léčebných možností mají lékaři nově
od letošního roku k dispozici i biologickou léčbu. Ozařování se při léčbě rakoviny vaječníků obvykle nepoužívá,“ shrnul léčebné možnosti primář Chovanec. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).