Hlavní navigace

Rakovina, která rozkládá kosti. Projevuje se bolestí páteře

11. 1. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Mnohočetný myelom je druhé nejčastější nádorové onemocnění krve. V jeho léčbě udělala medicína velké pokroky.

Mnohočetný myelom, dříve nevyléčitelné nádorové onemocnění vyrůstající z buněk kostní dřeně, je dnes díky moderním metodám léčitelný. Desítky pacientů umí nové účinné léky uzdravit úplně, nejsou však zatím běžně dostupné.

Nemoc se projevuje především bolestí páteře

Mnohočetný myelom je druhé nejčastější nádorové onemocnění krve, vznikající proměnou a hromaděním plazmatických buněk v kostní dřeni. Lze říci, že nemoc postupně „rozkládá“ kosti nemocného.

Choroba nejvíce postihuje lidi ve věku pětasedmdesát až devětasedmdesát let. Do věku čtyřiceti let se vyskytuje vzácně. Příčiny onemocnění nejsou přesně známé. Rizikovými faktory můžou být obezita, zvýšený kontakt s organickými rozpouštědly, pesticidy nebo dioxiny.

Téma: Jak nemít rakovinu: Lepší je předcházet než léčit

Nemoc se projevuje pestrými příznaky, především bolestí páteře. Na vznik nemoci mají vliv také poruchy imunity a vystavení se záření.

Celosvětově trpí mnohočetným myelomem dvě stě třicet tisíc osob. V České republice lékaři nemoc objeví zhruba u čtyř set padesáti nemocných ročně.

Moderní léčba existuje…

Choroba byla dlouho považována za nevyléčitelnou. To už ale díky moderní léčbě neplatí. „Za zásadní pokroky v léčbě mnohočetného myelomu vděčíme moderní terapii,“ říká prof. Vladimír Maisnar ze IV. interní hematologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové. Od dob zavedení moderní léčby do praxe se podle lékaře průměrná délka života pacientů prodloužila o dva a půl roku, tj. více než dvojnásobně.

„Pokud by byly běžně dostupné léky používané v klinických studiích, došlo by k dalšímu prodloužení života o jeden až dva roky. Před érou nových léků přežívalo déle než deset let pět procent nemocných. Dnes je to díky inovativní léčbě dvacet procent. U nemocných podstupujících intenzivnější léčbu včetně transplantace tkáně třicet procent. Ještě podstatnější je ale skutečnost, že se setkáváme s desítkami případů, kdy nemocného uzdraví inovativní léčba úplně,“ říká lékař.

… peníze chybí

Počet pacientů, kteří dlouhodobě přežijí nebo se vyléčí, by ale mohl být mnohem vyšší. „K tomu potřebujeme získat úhradu na větší počet inovativních léků,“ upozorňuje prof. Roman Hájek, přednosta Kliniky hematoonkologie Fakultní nemocnice Ostrava.

Pro zásadní prodloužení života je důležité najít kombinaci léků, na kterou je nemocný citlivý. „Jestliže místo stávajících pěti účinných léků jich budeme mít k dispozici deset, stoupá šance na nalezení účinné kombinace pro pacienta z třiceti až šedesáti procent podle pokročilosti nemoci až na sto procent. To dává naději pacientům, kteří na současně dostupné a používané léky nereagují.“

Důležité je zahájit léčbu včas

K vyléčení pomáhá i včasné odhalení nemoci. Mnohočetný myelom se projevuje plíživě a příznaky jsou zpočátku nejasné. Často proto odborníci chorobu u pacienta odhalí až v pokročilém stádiu. „Jakmile lékař stanoví diagnózu, měl by nemocnému v případě potřeby hned na začátku nasadit intenzivní léčbu včetně transplantace kmenových buněk,“ říká prof. Maisnar. Lékaři tuto terapii doporučují pacientům do sedmdesáti let. Lze si ji představit jako několik účinných, na různé úrovni působících léků.

Poté následuje přechodná udržovací léčba. „Jde sice o režim zpočátku nákladný, ale díky němu je možné udržet pacienta ve stavu, kdy nemoc pak řadu let žádnou další léčbu nevyžaduje. Dosáhneme tak lepších výsledků, než když chorobu léčíme postupným podáváním různých léčebných přípravků s pouhými úpravami jejich dávek,“ dodává prof. Maisnar.

Tento způsob dobře funguje ve Spojených státech, kde přežije díky většímu počtu dostupných léků deset let asi polovina nemocných. Se vstupem dalších nových léků do praxe by se mohlo v České republice do roku 2020 dožít deseti let až čtyřicet procent pacientů. „Pokud se v budoucnu zvýší investice do inovativních léků hned v počátku péče o pacienta, zvýší se i počet vyléčených. Zásadní je ale také nutnost sestavení dobré léčebné strategie. Stále však narážíme na regulační omezení, nezájem pojišťoven a také na konzervatismus lékařů,“ říká prof. Hájek.

„Bez adekvátní léčby pacient trpí nepředstavitelnými bolestmi, protože choroba postupně rozkládá jeho kosti. Moderní léčba však dokáže výrazně utlumit příznaky, zastavit postup nemoci, a pacient tak může žít plnohodnotný život,“ uzavírá prof. Maisnar.

Zdroj: TZ

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).